Băsescu cere expulzarea ambasadorului Ungariei şi ameninţă guvernul de la Budapesta

E.b. | 03.12.2016

Traian Băsescu cere expulzarea ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României din Ungaria, după declaraţiile lui Péter Szijjártó, ministrul de Externe ungar.

Pe aceeași temă

 

 

Péter Szijjártó a interzis diplomaţilor maghiari să participe la festivităţile legate de Ziua Naţională a României.  


Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de externe maghiar, Peter Syijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta. Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa. Să vă ferească Dumezeu să ne amintim de acest lucru, lătrăi politici budapestani, scrie Traian  Băsescu pe Facebook.

 
 
Prietene Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite. Nu o spun cu agresivitate, ci doar pentru ca la Budapesta să se înțeleagă faptul că nu avem complexe faţă de Ungaria.

 

Încurajat de faptul că Donald Trump l-a băgat în seamă pe Viktor Orban, ministrul de externe maghiar, nevolnicul Peter Syijjarto, o panaramă politică născută sub pulpana extremismului maghiar, a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât ca personalul diplomatic maghiar să nu participe nicăieri la ceremoniile ocazionate de ziua naţională a României pentru că, citez, “poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit de 1 decembrie“
Pot să fac o lungă listă cu motivele pentru care maghiarii trăitori în România ar putea să fie cel puţin la fel de mândri ca românii cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Dar cea mai importantă satisfacţie poate fi aceea că, spre deosebire de maghiarii din Ungaria, maghiarii din România au parte, în România ultimilor 26 de ani, de o conducere politică respectabilă la nivel naţional şi internaţional, ataşată valorilor NATO şi UE, valori care la Budapesta pare că au devenit facultative şi nerelevante în ultimii ani,
scrie Băsescu pe pagina sa de Facebook.

 

Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de externe maghiar, Peter Syijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta.
Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa. 
Să vă ferească Dumnezeu să ne amintim de acest lucru, lătrăi politici budapestani
, conchide fotul preşedinte.

 

*******


Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, le-a interzis, joi, diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele prin care România îşi marchează Ziua Naţională, după cum relata presa din Ungaria


Ulterior, MAE român a reacţionat, precizând a luat notă ”cu surprindere şi nedumerire” de decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participării diplomaţilor ungari la celebrările şi recepţiile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României.

 

O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică”, se mai arăta într-un comunicat al Ministerul român al Afacerilor Externe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22