Managerul de la «Sfânta Maria» se opune auditului strain pentru transplantul pulmonar

E.b. | 03.12.2016

Narcis Copcă, managerul Spitalului "Sfânta Maria” din Bucureşti, le-a transmis experţilor străini care ar urma să facă verificări împreună cu Corpul de control al Ministerului Sănătăţii să nu vină la unitatea sanitară în 8 decembrie.

Pe aceeași temă

 

 

El declarat că motivul invocat a fost că unitatea sanitară este deja acreditată. El mai susţine că nu poate fi de acord cu invitarea de către Ministerul Sănătăţii a unui membru din fundaţia Eurotransplant "într-o vizită privată care ar urma să fie exploatată exclusiv electoral şi care nu ar face decât să continue denigrarea spitalului" şi aduce, în continuare, acuzaţii grave ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, conform News.ro.


Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, împreună cu experţi străini, ar trebui să meargă, în perioada 8-9 decembrie, la Spitalul „Sfânta Maria”, după ce primarul Capitalei şi-a dat acordul să se verifice dacă unitatea sanitară îndeplineşte condiţiile pentru transplant pulmonar. Managerul Spitalului “Sfânta Maria” nu este însă de acord cu acest control, pe motiv că unitatea sanitară este acreditată pentru transplant pulmonar şi le-a transmis specialiştilor străini că nu ar trebui să vină să facă verificări.


Într-o notificare care ar fi fost trimisă experţilor străini în numele Spitalului "Sfânta Maria", printro-o firmă de avocatură, se menţionează: "Nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria. Dacă nu veţi ţine cont de solicitarea noastră, vom considera această atitudine ca o lipsă de respect şi de dorinţă de colaborare onestă şi o interferenţă deliberată în politicile naţionale de sănătate".


Contactat, sâmbătă, Narcis Copcă a spus că a discutat cu unul din membrii Eurotransplant şi i-a semnalat trei aspecte, în contextul verificărilor care ar urma să fie făcute la Spitalul „Sfânta Maria”, respectiv că unitatea sanitară are acreditare pentru transplant, că Eurotransplant este citată într-un dosar penal şi că în 11 decembrie în România sunt alegeri parlamentare, astfel că o eventuală întâlnire ar putea avea loc abia după sărbătorile de iarnă, transmite News.ro.


"Am semnalat faptul că Spitalul «Sfânta Maria» a fost acreditat pentru transplantul de plămân, mai ales după ce reprezentantul Eurotransplant mi-a spus că a fost invitat de ministrul Vlad Voiculescu pentru a analiza două spitale care sunt în competiţie pentru acreditare. Nu am înţeles cu cine sunt eu în competiţie. Eu am acreditare, deci nu intru în competiţie cu nimeni", a spus Copcă.


Managerul Spitalului „Sfânta Maria” a mai spus că de luni reprezentanţii unităţii sanitare vor merge la procurori pentru a le prezenta probele privind autorizarea transplantului de plămâni, în dosarul deschis în urma plângerii care îl vizează pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.


 

"Ne vom prezenta la Parchet"

 

„Începând de luni ne vom prezenta la Parchet pentru a prezenta probatoriul în cazul transplantului de plămân în care îl acuzăm pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, de ucidere din culpă, după ce a refuzat transplantul unui pacient aflat pe lsita de aşteptare, preferând ca plămânii să meargă în străinătate", a declarat Narcis Copcă, conform News.ro.


Managerul Spitalului „Sfânta Maria” a mai precizat că i-a mai semnalat reprezentantului Eurotransplant cu care a discutat că organizaţia este citată în dosarul penal.


"Le-am explicat, de asemenea, că dumnealor sunt citaţi într-un dosar penal, întrucât au luat plămâni ţinând cot de legea Eurotransplant şi nicidecum de legea din România, care obligă autorităţile să acorde cu prioritate românilor organe pentru transplant şi abia apoi altor state, dacă nu au primitori compatibili aici", a adăugat Copcă.


El a mai spus că a atenţionat echipa Eurotransplant şi că în România sunt alegeri parlamentare în 11 decembrie şi ar putea fi interpretată vizita lor ca susţinere pentru un anumit partid.


„Le-am spus că în România sunt alegeri. Nu este cel mai potrivit moment şi a rămas să ne întâlnim după sărbători", a precizat managerul Spitalului "Sfânta Maria”.


Ulterior, Narcis Copcă a transmis un comunicat de presă în care a arătat că Spitalul "Sfânta Maria” este la dispoziţia oricărui control legal din partea instituţiilor statului român, dar că nu poate fi de acord cu invitarea de către Ministerul Sănătăţii a unui membru din fundaţia Eurotransplant "într-o vizită privată care ar urma să fie exploatată exclusiv electoral şi nu ar face decât să continue denigrarea spitalului".


El susţine că venirea unui membru al Eurotransplat la unitatea sanitară încalcă legea atâta vreme cât această fundaţie "are interes în preluarea ilegală a organelor donate în România şi valorificarea acestora în străinătate”.


Narcis Copcă a precizat că în acest an la spitalul "Sfânta Maria au fost 19 controale, care au vizat aspecte medicale, economice şi de management şi că din 10 martie Spitalul „Sfânta Maria este acreditat ca Centru de Transplant Pulmonar, după inspecţia Agenţiei Naţionale de Transplant, avizul fiind dat de experţi certificaţi european, situaţie care nu a fost contestată de atunci, ci, dimpotrivă, întărită şi recent de conducerea ANT.


 

"Încercarea de denigrare” 

 

Narcis Copcă îl acuză pe minsitrul Sănătăţii că, prin „încercarea de denigrare” a Spitalului „Sfânta Maria”,  urmăreşte „o muşamalizare a acuzaţiilor gave care i se aduc”, legate de „refuzul plăţii serviciilor pentru pacientul Dumitru Simiraş, urmat de decesul acestuia”.


"Conducerea Spitalului va prezenta Parchetului în dosarul nr. 2614/DP/2016 toate înscrisurile şi declaraţiile ce pot proba acuzaţiile de omor din culpă, cât şi cele de constituire a unui grup infracţional, ce, împotriva legilor din România de alocare a organelor prioritar pentru pacientul român, are ca scop deturnarea organelor recoltate în România printr-o organizaţie privată, Eurotransplant, către pacienţii din străinătate, cât şi eliminarea centrelor de transplant din România şi externalizarea acestor servicii către străinătate. Spitalul şi conducerea acestuia va sta la dispoziţia organelor de urmărire penală în săptămâna 5-9 noiembrie, dar şi cât va fi nevoie, pentru aflarea adevărului şi pentru ca această situaţie să nu se mai repete pe viitor”, a mai spus Narcis Copcă.


Ministrul Sănătăţii a anunţat, marţi, că a primit acordul primarului Capitalei pentru a face verificări la Spitalul „Sfânta Maria” şi că, de săptămâna viitoare, va merge Corpul de control la unitatea sanitară, împreună cu experţi internaţionali care vor veni în România în 8-9 decembrie.


Există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria” a fost acreditat judicios 

 

 

Vlad Voiculescu susţine că există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria” a fost acreditat judicios şi este pregătit în prezent pentru transplant pulmonar.

 

Mai mult, ministrul a mai spus că la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), care a autorizat transplantul de plămâni la Spitalul  “Sfânta Maria”, sunt probleme de mai mulţi ani.


Unele criterii de acreditare a Spitalului "Sfânta Maria” din Capitală pentru transplant pulmonar nu sunt îndeplinite, unitatea nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate către o firmă privată şi patru unităţi publice, circuitele pentru transportul acestor pacienţi nu sunt corespunzătoare, nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist, în condiţiile în care numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare faţă de anul trecut, potrivit raportului Inspecţiei Sanitare de Stat, după controlul făcut la unitatea sanitară.


Managerul Spitalului “Sfânta Maria” a susţinut că unitatea este pregătită să facă transplant în orice clipă, că există echipamente, un laborator care funcţionează 24 de ore din 24 şi o echipă complexă formată din chirurgi, medici de terapie intensivă, pneumologi, infecţionişti şi asistenţi medicali, toţi pregătiţi în centre din străinătate, dar ministrul Sănătăţii refuză plata operaţiilor şi pentru aceasta îi vor fi cerute daune morale.


Narcis Copcă a anunţat că a depus, în 23 noiembrie, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat.


Narcis Copcă a mai susţinut că nici Ministerul Sănătăţii şi nici Agenţia Naţională de Transplant nu au semnalat vreo neregulă la acreditarea Spitalului “Sfânta Maria” pentru transplantul pulmonar.   


Agenţia Naţională de Transplant (ANT) susţine că în ultimele zece zile nu s-a mai făcut niciun transplant, fapt fără precedent în România şi atenţionează că afirmaţiile „denigratoare şi calomnioase” privind activitatea de transplant induc panică în rândul pacienţilor şi vor duce la scăderea dramatică a transplanturilor şi la creşterea mortalităţii. ANT susţine că sunt false informaţiile că alocarea de organe nu se face după criterii clare, ci pe baza unei "cutume”, arătând că există o evidenţă strictă privind pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare şi donatorii aflaţi în moarte cerebrală declaraţi. 

 

La începutul lunii martie, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara că sunt trei spitale la care autorităţile s-au gândit pentru transpantul de plămân: Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", Spitalul Militar Central şi Spitalul ”Sfânta Maria”, care a şi depus dosarul complet şi a fost acreditat, conform News.ro.

 

O lună mai târziu, Ministerul Sănătăţii, atunci condus de Patriciu Achimaş Cadariu, spunea că românii programaţi pentru transplant pulmonar la Viena vor fi operaţi după ce vor fi identificaţi donatori, iar în paralel se va dezvolta în România un Centru Naţional de Transplant. Ministerul preciza că transplantul pulmonar va fi reluat, în scurt timp, prin semnarea scrisorii de intenţie între Agenţia Naţională de Transplant şi Eurotransplant, un ONG cu sediul în Olanda care intermediază prelevarea şi acordarea de organe.

 

 

România trebuie să aibă propriul sistem de transplant

 

La sfârşitul lunii martie, când a fost încheiat acordul cu Eurotransplant, Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant, declara că, potrivit înţelegerii, primii plămâni sunt oferiţi Spitalului „Sfânta Maria”, iar dacă unitatea sanitară nu-i poate folosi la transplant, ei vor fi oferiţi Eurotransplant, „cu dedicaţie pentru AKH".

 

Şeful Secţiei de chirurgie toracică şi al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitară AKH din Viena, Walter Klepetko, spunea atunci că, în urma acestui acord, vor putea fi operaţi cinci-şase pacienţi români, dar preciza că România trebuie să aibă propriul sistem de transplant.

 

Medicii de la Viena spuneau, în ianuarie, că Eurotransplant a interzis clinicii din Viena să le dea organe românilor, pe motiv că Romania nu este, la rândul ei, ţară donatoare. Clinica AKH din Viena oprise transplantul de plămâni în cazul românilor, deşi Ministerul Sănătăţii plătise operaţiile pentru şapte bolnavi, respective 120.000 de euro pentru fiecare pacient. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22