3,5 mld lei a costat pregatirea celor 43 000 de specialisti din Sanatate emigrati din 2007

Dora Vulcan | 05.12.2016

Peste 43.000 de specialiști din sistemul de Sanatate au solicitat, din 2007 până în prezent, documentele necesare pentru a emigra, a anunțat luni ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"România se confruntă de câțiva ani buni cu o criză severă a resurselor umane în sănătate și știm că nivelul scăzut al veniturilor, condițiile proaste de muncă și lipsa echipamentelor, posibilitățile reduse de dezvoltare profesională sunt doar câțiva dintre factorii care au condus în timp la această criză. Ca rezultat, peste 43.000 de specialiști au solicitat din 2007 până astăzi Ministerului Sănătății documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toți au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze", a spus luni ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu la Palatul Victoria, unde a lansat Strategia Nationala pentru Resurse Umane in Sanatate, citat de Agerpres. 

 

 

 

El a spus ca spitatele au un deficit major de personal si ca o multime de localitati nu au nici macar un medic de familie, media numărului de medici și asistenți medicali din România fiind mult sub cea europeană.

 

 

81 000 de lei, costul pregatirii unui absolvent de Medicina, fara a lua in calcul si rezidentiatul. 3,5 mld lei a pierdut Romania pentru a fi pepiniera de specialisti in Sanatate

 

 

"Cu toate acestea, România pregătește anual mii de absolvenți ai învățământului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la MS, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei și această sumă nu ia în calcul rezidențiatul, care implică de asemenea la rândul său sume foarte mari", a mai spus Voiculescu.

 

 

El a adăugat că un calcul efectuat pentru cei peste 43.000 de specialiști din domeniul medical pe care România i-a pierdut în perioada 2007—2016 este de peste 3,5 miliarde de lei.

 

 

"Incapacitatea statului român de a motiva absolvenții să practice în România face ca aceste cheltuieli să fie nu o investiție, ci o pierdere, o pierdere irecuperabilă", a mai spus ministrul Sănătății.

 

 

Prima strategie de politici guvernametale pe Sanatate  

 

MInisterul a elaborat un plan multianual pentru dezvoltarea strategică a resurselor umane pentru perioada 2017-2020, prin care sa se asigure o dezvoltare strategică pe patru domenii mari: guvernanță, formare, gestionare și motivare.

 

 

Imbunătățirea guvernanței - spune Voiculescu - se referă la:

  • consolidarea capacității ministerului de a gestiona resursa umană,
  • ajustarea cadrului legislativ,
  • colaborarea cu autoritățile publice locale,
  • implementarea politicilor OMS,
  • îmbunătățirea și simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical,
  • îmbunătățirea mediului de muncă al personalului medical,
  • crearea și implementarea unui mecanism eficient.

 

Ajustarea formării personalului medical vizează, conform ministrului, "necesitatea preluării abordărilor centrate pe competențe și pe mix de aptitudini".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22