Pe aceeași temă
unde marea confruntare prezidențială de anul viitor din Franța ar putea produce victoria lui Marine Le Pen, au fost descrise drept revolta poporului, a „omului mic“, lipsit de voce, a „majorității tăcute“ de odinioară împotriva „sistemului“, a establishment-ului politic și economic împotriva elitelor.
Cine sunt însă acești „oameni mici“ pe cale să își recapete vocea pierdută? Dacă privim structura alegătorilor lui Trump, a brexiter-ilor și a susținătorilor d-nei Le Pen, rezultă același portret dominant al majorității revoltaților: albi, din zonele rurale și orașele mici, cu o educație cel mult medie - în general, oameni care au pierdut pariul cu istoria, cu globalizarea și cu revoluția tehnologică. Cum au ajuns acești oameni - așa numiții blue collars sau white working class - să se identifice cu un reprezentant aproape pur-sânge al elitei economico-politice și să creadă că Trump este cel mai bun purtător de cuvânt pentru revendicările lor este un subiect în sine, dar nu este nicio îndoială că votul pentru Trump a însemnat o sancționare a elitelor tradiționale. Este de remarcat că cei mai mulți dintre acești votanți provin din zone sociale acoperite până nu de mult de stânga. În Statele Unite și Marea Britanie vorbim despre muncitori sindicalizați din regiuni care până nu de mult erau dominate politic de democrați sau laburiști. În Franța, alegătorii lui Le Pen au migrat de la socialiști și comuniști la extrema dreaptă într-o singură generație. Cu toate acestea, ar fi o eroare să judecăm electoratul partidelor și candidaților populiști în termeni de clasă sau de afiliere la stânga sau la dreapta politică. În primul rând, pentru că ei înșiși nu se mai identifcă drept „clasa muncitoare“, ci drept membri ai „poporului“, o noțiune politică mult mai puternică, și, în al doilea, pentru că revolta lor este îndreptată atât împotriva elitelor de stânga, cât și de dreapta, privite, cu un termen românesc, drept „aceeași mizerie“.
Potrivit lui Francis Fukuyama, singurul cel mai important element care definește fractura dintre „poporul“ revoltat și elite este nivelul de educație. Dacă elitele educate se află la capătul câștigător al globalizării economiei și progresului tehnologic, populația slab educată se află la capătul perdant, fără posibilitatea de a ieși din încercuire. Mulți dintre ei speră că Donald Trump va readuce locurile de muncă pierdute odată cu mutarea industriei din Midwest în Asia și Mexic, dar nici Trump, nici un alt lider populist nu va reuși să întoarcă din drum procesul de globalizare prin politici protecționiste. Ce va reuși prin acest naționalism economic va fi să diminueze creșterea globală și poate să arunce lumea într-o nouă criză, din care aceleași clase defavorizate vor fi lovite cel mai greu. În pofida evidenței raționale, liderii populiști vor continua să fie votați de o categorie socială care nu aspiră la prosperitate și egalitate, ci la revenirea imposibilă la statutul, siguranța și măreția de odinioară. Trump nu a promis să accelereze ritmul de creștere sau o mai bună redistribuție a avuției, ci „to make America great again“. Această componentă națională sau naționalistă a revoltei anti-elite este purtătoarea unor pericole extrem de grave, care riscă să distrugă ordinea liberală occidentală din interior. Simplu spus, acești alegători cu nivel redus de educație riscă să arunce peste bord libertățile fundamentale, în schimbul unei iluzii identitare. Și cel mai grav dintre toate este faptul că se pregătesc să facă acest lucru în cel mai legitim mod cu putință, prin vot democratic, și nimeni nu poate face nimic.
Dacă Le Pen câștigă alegerile și, așa cum a promis, iese din zona euro, reintroduce controalele la frontieră și limitează imigrația inclusiv din interiorul Uniunii Europene, atunci nu numai că UE va fi adusă în stare de colaps, dar un întreg sistem de drepturi și libertăți garantat de aranjamentele europene se va prăbuși odată cu Uniunea. Întreaga arhitectură de libertăți ridicată de elitele de la Bruxelles, inclusiv dreptul la libera circulație a persoanelor și forței de muncă vor fi dărâmate și înlocuite cu retragerea identitară între propriile frontiere și restricțiile și competiția națională ce vor rezulta de aici. Nici Franța, nici Germania nu vor fi nici mai prospere, nici mai sigure, dacă își vor închide granițele pentru muncitorii români sau polonezi, după cum nu va fi nici Marea Britanie, dar nu asta este ceea ce vor să audă reprezentanții poporului revoltat împotriva elitelor.
România a fost ferită până acum de acest fenomen, în parte pentru că s-a aflat la capătul câștigător al globalizării. Economia românească beneficiază de fenomenul delocalizării întreprinderilor din Occident în țări ca a noastră, cu forță de muncă ieftină, și milioane de români au beneficiat de libertatea de mișcare și muncesc în Vest. Cu toate acestea, societatea românească nu este ferită de pericolul populismului. În primul rând, masa lipsită de educație este în creștere. Dacă, așa cum susține ministrul Educației, 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcționali, vorbim de o întreagă generație pierdută, care nu are nici altă șansă în noua economie decât să îngroașe rândurile masei perdante și frustrate care își găsește cu ușurință refugiu în populismul naționalist. Deja germenii acestei mișcări au fost plantați de lideri populiști - pe care Sorin Ioniță îi numește „elita 2.0“ - pregătiți să se așeze în fruntea acestor mase și să instaureze, cu ajutorul instrumentelor democratice, un regim „iliberal“ sau, cu alte cuvinte, un regim din care Libertatea a fost izgonită.