De același autor
Italienii au respins încercarea lui Matteo Renzi de a schimba Constituţia, un eşec previzibil, care a avut ca rezultat imediat demisia premierului. „Guvernarea mea se termină aici“, a anunţat Renzi, confirmând astfel o promisiune de campanie. Incertitudinea este însă un scenariu de bază în politica italiană. De la finalul celui de-al doilea război încoace, în 71 de ani, Italia a avut 65 de guverne, un record absolut al instabilităţii politice.
Italia este ce-a de-a treia economie a zonei euro, dar creşterea economică este anemică, datoria publică este imensă, şomajul este ridicat şi băncile sale au probleme din cauza creditelor neperformante. În aceste condiţii, premierul Renzi s-a lansat în aventura referendumului pentru reformarea Parlamentului. Reforma era menită să micşoreze instabilitatea şi să reducă puterile Senatului în favoarea Camerei inferioare a Parlamentului, acolo unde politicienii sunt aleşi prin vot direct de către popor. Renzi credea că va evita astfel blocajele politice care paralizau orice tentative de reformă.
Mizele referendumului |
---|
Italienii au respins ideea de a reduce numărul de senatori la 100, de la 315. Asta ar fi însemnat ca 85 dintre senatori să fie aleşi de consiliile regionale, iar 15 să fie numiţi de preşedintele Italiei. Referendumul urmărea schimbarea procedurilor parlamentare, așa încât Senatul să nu mai fie Cameră decizională și să nu mai poată participa la un vot de neîncredere în guvern. |
În ciuda faptului că au fost interzise sondajele cu două săptămâni înainte de vot, piaţa financiară a pariat pe un rezultat negativ, aşa încât nu se poate vorbi acum de vreo surpriză. Asta deoarece Constituţia italiană, rescrisă după război, are ambiţia de a evita instalarea unui nou lider autoritar, de calibrului lui Benito Mussolini.
Băncile italiene sub presiune
Renzi demisionează, dar problemele pieţei bancare italiene rămân şi instabilitatea politică le va accentua. Sectorul bancar are nevoie urgentă de majorări de capital, iar condiţia pentru injectarea ajutorului de stat este ca, mai întâi, băncile să facă emisiuni de obligaţiuni. Cotaţiile băncilor italiene sunt deja sub presiunea retoricii unui rezultat negativ la referendumul care s-a consumat duminică, din cauza portofoliilor uriaşe de credite neperformante. Preţurile acţiunilor UniCredit, de pildă, au scăzut cu 4% în primele ore după referendum, dar tendinţa de scădere era deja vizibilă începând din această vară. Este de aşteptat ca Italia să se împrumute mai scump din pieţele internaţionale, tendinţă observată şi ea în avanpremiera referendumului. Cu o săptămână înainte de referendum, Italia a plătit o dobândă de 4,86% pentru o emisiune de obligaţiuni prin care a împrumutat 2,5 miliarde de euro, exerciţiu care a costat-o mai scump faţă de luna anterioară, când randamentul era de 4,71%. Percepţia de ţară riscantă a fost accentuată încă din iunie, când au început procedurile pentru acest referendum, ceea ce arată că joaca politicienilor cu votul public devine periculoasă pentru bunăstarea oamenilor. Pe tot traseul referendumului, cu emoţiile provocate de sondaje, cu analizele speculative cu tot, monedele se devalorizează, acţiunile companiilor scad şi creşte percepţia de economie riscantă.
Salvarea vine de la Draghi
Totuşi, investitorii s-au îngrămădit să cumpere obligaţiunile italiene, ceea ce nu lansează vreun semnal de panică. Datoria Italiei este enormă şi a urcat la 123% din produsul intern brut (PIB), al doilea nivel după Grecia. Italienii au însă o experienţă vastă în gestionarea datoriei publice şi sunt acum ajutaţi de programul de expansiune monetară dirijat de Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, fost guvernator al Băncii Italiei.
Pieţele financiare au mai văzut instabilitate politică în Italia, acolo unde viaţa unui guvern durează, în medie, vreo 13 luni şi câteva zile. Cheia economică a momentului este rezistenţa sectorului bancar în faţa incertitudinii. A doua zi după referendum, Banca Centrală Europeană ar putea anunţa o extindere a programului său de expansiune monetară până în septembrie 2017, măsură acompaniată de injectarea a 80 de miliarde de euro în obligaţiuni de stat şi corporative, inclusiv italiene. Rămâne de văzut dacă Draghi va face tot ce este necesar pentru a evita o criză a zonei euro, provocată de şocul italian.
Euro cade sub şoc, îşi revine ulterior
Euro nu a rămas imun după referendum şi a coborât, iniţial, la 1,05 faţă de dolarul american, cea mai joasă cotaţie a ultimelor 20 de luni, mai joasă decât cea doborâtă de Brexit. În tranzacţiile ulterioare, moneda europeană şi-a revenit, urcând peste 1,06 dolari pentru un euro.
Beppe și șansele Italexit-ului |
---|
Potrivit Constituției italiene, tratatele internaţionale, cum ar fi cel de aderare, nu pot fi jucate la referendum. Pentru a aproba eventuala ieşire a Italiei din UE ar fi necesară o majoritate de două treimi în ambele Camere ale Parlamanetului. Șansele ca Mișcarea 5 Stele să poată coagula forțe politice dispuse să scoată Italia din Uniunea Europeană sunt aproape nule. |
Rezolvarea problemelor băncilor nu este simplă. Desigur, Renzi ar fi dorit să injecteze bani publici în bănci, dar Directiva Europeană a restructurării bancare impune insituţiilor financiare să marcheze mai întâi pierderile, înainte ca statul să injecteze bani.
Două treimi din italieni vor în zona euro
Rămâne de văzut dacă rezultatul referendumului va fi interpretat de pieţele financiare ca o încurajare a Mişcării 5 Stele, condusă de actorul comic Beppe Grillo, care a câştigat alegerile locale din Roma și Torino la începutul acestui an. Grillo a vorbit despre un referendum pentru ieşirea din UE, promisiune nerealistă şi imposibil de realizat, refuzată de Constituţia italiană, care, iată, a ieşit neatinsă de reformă. Pe de altă parte, la fel ca grecii, italienii înţeleg avantajul monedei unice şi n-au chef să iasă din zona euro. Un sondaj cerut de cotidianul La Stampa, publicat în 21 noiembrie, descrie o susţinere amplă a monedei unice, cu 67,4% dintre italieni în favoarea rămânerii în zona euro, covârşitor mai mulţi decât cei 15,2% dornici să iasă. Ceea ce arată până la urmă că rezultatul referendumului n-are legătură cu vreo Italexit, ci a fost, pur şi simplu, un vot popular de neîncredere în Matteo Renzi.
Sapin calmează pieţele: nu e vorba de UE
Echipa de analişti de la Deutsche Bank, care anticipat rezultatul referendumului, vede riscuri imediate în vidul politic lăsat de demisia Cabinetului Renzi, care ar putea afecta valoarea de piaţă a băncilor italiene. Pe termen mediu însă, investitorii s-ar putea plictisi de peripeţiile politice din Italia, acolo unde radicalii populişti nu au încă o susţinere masivă în sensul ieşirii din zona euro.
Ei întrezăresc un scenariu de cufundare a economiei italiene în problemele provocate de imposibilitatea reformelor. Politicienii vor trebui să tranşeze rapid chestiunea formării guvernului, avertizează Deutsche Bank. „Îngrijorările noastre sunt că, pe măsură ce Italia înţepeneşte în harababură, creşte susţinerea partidelor eurosceptice.“ Temerea cea mai mare a piețelor financiare este ca rezultatul referendumului italian să fie interpretat ca o victorie a populismului, cu reverberaţii în Franţa, unde sunt alegeri în primăvara anului viitor. Deocamdată, riscul de contagiune în restul zonei euro nu s-a putut observa în indicatorii bursieri europeni, acţiunile italiene fiind singurele victime colaterale ale incertitudinii, mai notează analiştii băncii germane.
Într-adevăr, acţiunile listate la bursele europene au debutat timid după anunţul rezultatului referendumului, cu scăderi de cotaţii, dar şi-au revenit, pe măsură ce investitorii s-au calmat. Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, a declarat rapid că economia italiană rămâne solidă, în ciuda rezultatului referendumului, care, de altfel, n-a avut vreo legătură cu Uniunea Europeană şi, ca atare, nu există niciun risc sistemic în interiorul zonei euro.
Aurul, semnalul calmului
Aurul, probabil cel mai sensibil indicator al primejdiei, a pierdut din valoare după certitudinea că italienii au respins tentativa lui Renzi de a schimba Constituţia. Interesant este că tensiunile premergătoare referendumului urcaseră aurul, instrument de refugiu în faţa crizelor, la o cotație de 1.188 dolari, de la care a coborât însă după ce s-a aşternut calmul. Investitorii sunt acum cu ochii pe Banca Centrală Europeană, aşteptându-se ca aceasta să intervină în piaţă şi să cumpere obligaţiuni italiene. Semnalul este clar, pieţele financiare s-au calmat şi îşi numără acum câştigurile dobândite în perioada fierbinte a anticipării votului. Panica piețelor financiare face parte din jocul banilor, al plasamentelor riscante şi al forţării câştigurilor mari. Să ne aşteptăm deci la nervozitate şi volatilitate mare în pieţele financiare în perioada următoare. //