Observatorii – paznicii nevăzuți și necesari din secțiile de votare

Înscrie-te ca observator și fă lucrurile să meargă bine în secția ta!

Septimius Parvu 06.12.2016

De același autor

 

În ultimii șapte ani de când observ alegeri, am auzit de mai multe ori, în diverse dis­cu­ții, că este o pierdere de timp, un efort inutil, cu atât mai mult când este făcut vo­luntar. Cu alte cuvinte, da­că faci voluntariat, pierzi timp și bani. Nu merită să observi alegerile și pentru că, oricum, se fură. În plus, nici nu e o activitate foarte sexy, mai ales că trebuie să stai poate și 24 de ore în secție, de multe ori sub presiune și injurii, și să te asiguri că toate lu­crurile merg cum ar trebui.

 

În spațiul public, relativ rar se aude vocea observatorilor, mai ales că sunt destul de puține organizații neguvernamentale care observă „pe bune“. Dacă mai adăugăm și im­plicarea subtilă a partidelor – sub ima­ginea unor organizații civice apolitice –, avem probleme și mai mari.

 

Multe rezultate sunt cele nevăzute pu­bli­cului. Pentru că rolul observatorului nu este să fie competitor și să se ia la trântă cu președintele secției, membrii partidelor sau oamenii primarilor care stau la ușă și le zic votanților cu cine să voteze sau că nu mai primesc pensia, dacă nu votează cu X sau cu Y. Rolul lor este de a se asi­gu­ra că legea este respectată de toată lumea. De asta nici nu trebuie ca un observator să aibă parti-pris-uri; evident, poate avea opțiuni electorale ca oricine altcineva, dar nu trebuie să lupte pentru un competitor în secția de votare. Simpla prezența a ob­ser­vatorului în secție poate schimba mult din modul în care se votează.

 

Situația este și mai complicată când par­ti­dele își trimit oameni sub acoperire, mem­bri sau nu, să se acrediteze ca ob­ser­vatori. La locale, la Expert Forum am avut parte de situații una mai ridicolă de­cât alta, când am respins, din 300 de cereri de acre­di­tare, 150, care veniseră de la UNPR, PNL sau ALDE. Unii ne-au trimis fișiere ca­re se nu­meau „acreditări PNL“, iar alții ne-au dat ca număr de contact telefonul de la or­ga­nizația județeană de partid sau lis­te or­ga­ni­zate ordonat, în tabel. Cert es­te că e di­fi­cil de găsit un mecanism prin care aceste organizații să nu fie acreditate, chiar dacă fac observare paralelă pentru partidele po­li­tice. Mai rău este că pot in­fluența des­fă­șurarea alegerilor nu­mă­rând voturi sau participând la luarea deciziilor în secții.

 

Dar observarea este atractivă și are im­pact. Și am arătat asta în ultimii ani, prin plângeri penale, rapoarte de politici pu­bli­ce sau de monitorizare a alegerilor sau prin presiunile făcute pentru schimbarea Legii electorale. Iar din iunie, alături de mai multe organizații, IT-iști, oameni de co­mu­nicare și voluntari ne-am strâns sub um­brela campaniei Fiecare Vot Contează (www.fiecarevot.ro), pentru a arăta și mai vocal că observarea schimbă lucrurile din secțiile de votare. Am ajuns la cifra de peste 2.000 de voluntari care vor să se acre­diteze ca observatori și care și-au ară­tat interesul pentru a vedea cum arată o zi într-o secție de vot, de la deschiderea aces­teia, la ora 6, până la finalizarea pro­ce­selor verbale, probabil aproape de miezul nopții.

 

Pe lângă sprijinul pe care îl vom acorda ob­­servatorilor acreditați, la EFOR în­cer­căm să traducem pe românește legile elec­torale, alături de zecile de acte normative aferente și vom oferi asistență atât pe 10, cât și pe 11 decembrie prin call center 0800 080 200, cât și prin platforma on-line www.votcorect.ro. La telefon vom răs­punde alături de Funky Citizens sâm­bă­tă între 13 și 19 și duminică între 6 și 22. La alegerile locale am primit aproape 600 de apeluri și mesaje de la alegători, par­tide și chiar de la președinți de birouri elec­torale.

 

Tot pe site vom pune răspunsuri la în­tre­bări frecvente, legate de ziua alegerilor și care reflectă neregulile recurente des­co­pe­ri­te în misiunile de observare pe care le-am coordonat până acum, lucruri pe care, de altfel, le spunem și observatorilor noștri. De exemplu, ce fac dacă văd „tu­rism elec­to­ral?“. În sine, a transporta ale­gători la vot în mod organizat nu este o infracțiune. Con­tează de fapt cum în­cear­că cei care îi trans­portă pe oameni la vot să îi in­flu­en­țeze sau să dea mită, sub di­verse forme.

 

Sau ce fac dacă văd că cineva oferă mită, are buletine de vot în afara secției de vo­tare, încearcă să introducă mai multe bu­letine de vot în urnă sau dacă sigiliul de pe urna de vot este rupt? Simplu, te duci la primul polițist pe care îl vezi sau suni la 112 și reclami infracțiunea.

 

O altă neregulă des întâlnită se leagă de abuzul de resurse publice sau de influența pe care primarii sau partidele locale în­cearcă să o pună asupra alegătorilor în zi­ua votului. Primul pas este să te adresezi președintelui secției de votare. Dacă nu ia măsuri, te poți adresa biroului de cir­cum­scripție județeană. Iar dacă sunt chestiuni penale, suni la poliție.

 

Încă așteptăm înscrieri de observatori pe www.fiecarevot.ro până pe 7 decembrie pentru cine este din București sau este din ţară şi poate ridica acreditarea din Bu­cu­rești. Oferim pregătire on-line și off-line, un Ghid al Observatorului, asistență în ziua votului. Până acum am pregătit deja peste 400 de acreditări pentru 20 de ju­de­țe și sectoare din București, unde acre­di­tăm noi, la EFOR, dar și pentru străi­nă­tate, către țări din Europa, precum Aus­tria, Germania, Franța, sau mai în­de­păr­tate, ca SUA sau Arabia Saudită.

 

Multe dintre lucrurile despre care am vor­bit mai înainte sunt evitate sau reduse vizibil prin prezența observatorilor în sec­ții. Și nu numai în Olt, Teleorman, Ilfov sau Giurgiu, ci și în Maramureș, Suceava sau Constanța, ca să dau doar câteva exemple. Așa că, înscrie-te și fă lucrurile să meargă bine în secția ta!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22