ICCJ a decis începerea judecării lui Sebastian Ghiţă şi a şefilor din Parchet şi Poliţie

E.b. | 06.12.2016

Instanţa supremă a decis începerea judecării dosarului în care sunt acuzaţi deputatul Sebastian Ghiţă, foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă. Ghiţă, acuzat în mai multe dosare de corupţie, candidează pentru un nou mandat de parlamentar.

Pe aceeași temă

 

 


În acest dosar mai sunt acuzaţi fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas,.urmând să fie stabilit primul termen în proces, conform News.ro.


Judecătorii au admis contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti şi au respins ca nefondate cererile şi excepţiile invocate de Liviu Tudose, precum şi contestaţiile formulate de Sebastian Ghiţă.


Instanţa a constatat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost legal sesizată cu rechizitoriul trimis de procurorii DNA Ploieşti în 28 iunie. De asemenea, judecătorii au stabilit legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi au dispus începerea judecării dosarului.


Decizia este definitivă, astfel că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să stabilească primul termen de judecată în această cauză.


 

 

Fapte de corupţie 

 

 

Dosarul în care Sebastian Ghiţă, Liviu Tudose, Aurelian Mihăilă, Viorel Dosaru şi Constantin Ispas sunt acuzaţi de fapte de corupţie a ajuns la sfârşitul lunii iunie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a analizat cauza mai întâi în camera preliminară.


În 22 noiembrie, instanţa a decis ca Sebastian Ghiţă să rămână sub control judiciar pe cauţiune şi cu interdicţia de a părăsi ţara, aceeaşi măsură fiind menţinută şi pentru Liviu Tudose. Tot sub control judiciar sunt şi Aurelian Mihăilă, Viorel Dosaru şi Constantin Ispas.


Sebastian Ghiţă, acuzat în mai multe dosare de corupţie, candidează pentru un nou mandat de parlamentar, el ocupând locul al doilea pe lista PRU pentru Camera Deputaţilor.


Procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiţă pentru dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.


În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au avut funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas.

 

 

Informaţii confidenţiale

 

 

Procurorii DNA Ploieşti au arătat, în rechizitoriu, că, din iunie 2013 şi până în primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauza în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi deputatul Sebastian Ghiţă.

 

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să facă urmărirea penală.

 

”Concret, folosindu-se de influenţă pe care o avea şi pe care o exercită efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi pe Dosaru Viorel, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, potrivit DNA.

 

 

Îl va sprijini să îşi menţină funcţia

 

 

În schimbul informaţiilor pe care le-ar fi obţinut, Sebastian Ghiţă ar fi promis, pe de o parte, şefului Poliţiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, Ghiţă ar fi acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale, susţin anchetatorii.


Potrivit unor surse judiciare, dosarul în care Ghiţă a fost inculpat alături de cei doi foşti şefi din IPJ şi DGA Prahova şi de cei doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a pornit de la denunţuri făcute de Răzvan Alexe şi are legătură cu un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, instrumentat de PCA Ploieşti şi trimis în judecată. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22