Nicusor Dan considera "absolut legitima" prezenta tehnocratilor si in urmatorul guvern

Dora Vulcan | 06.12.2016

Liderul USR Nicusor Dan crede ca prezenta tehnocratilor in viitorul guvern este "absolut legitima" pornind de la o situatie reala: ca, prin politica de cadre pe care au dus-o, partidele politice nu si-au asigurat competente pe domenii.

Pe aceeași temă

 

 

 

Dacian Ciolos a afirmat, tot marti, la o dezbatere organizata de GDS, ca, in eventualitatea in care va continua ca prim ministru dupa alegeri, si-ar dori ca in noul Guvern sa existe si ministri care nu sunt membri de partid, inclusiv o parte dintre actualii membri ai Cabinetului: "Cred ca un Guvern care reiese dintr-o majoritate parlamentara e un Guvern politic. Imi pun si eu problema asta, legat de legitimitatea politica a primului ministru in relatia cu partidele care vor sustine Guvernul si vor da ministri. Atat timp cat va fi un program de guvernare asumat de Guvern, cat vor fi membri ai Guvernului care sunt membri de partid, nu cred ca ar fi o conditie obligatorie sau necesara ca primul ministru sa fie membru de partid (...) Vor fi si ministri care nu sunt membri de partid, eu imi doresc acest lucru. Chiar si din echipa actuala sunt cativa ministri care nu sunt membri de partid, cu care mi-as dori sa continui si sper sa pot sa o fac. Este dorinta mea clara si ferma."

 

 

 

 

La randul sau, Nicusor Dan spune, citat de Agerpres, ca "S-a ridicat chestiunea unor tehnocrati, a unor oameni care sa continue pe pozitia de ministri chiar daca nu sunt membri de partid. Consider ca este absolut legitim, pentru ca nu suntem in situatia ideala in care partidele politice sa cuprinda in randul lor pe oamenii cei mai competenti din Romania pe anumite domenii. Nu suntem in situatia asta pentru ca partidele au avut politica lor de cadre, ca sa spun asa, si oamenii seriosi, in linii mari, nu s-au inscris in politica, statistic vorbind. Si atunci e absurd sa pretinzi ca cele mai competente persoane sunt in aceste partide care sustin aceasta varianta de prim-ministru. Consideram ca programul de guvernare este un act esential, desi pana acum a fost tratat cu indiferenta, dupa ce a fost aprobat de Parlament impreuna cu investirea Guvernului. Consideram ca trebuie sa muncim mult pe definirea programului de guvernare, sa fie un document serios, asumat. Vom asuma Guvernul pe care il sustinem in Parlament daca vom fi in aceasta varianta fericita."

 

 

 

 

 

Nicusor Dan a adaugat ca USR si-a manifestat "de mai multa vreme sustinerea pentru Dacian Ciolos din mai multe motive": "In primul rand ca apreciere pentru modul de guvernare, unde am vazut onestitate, un inceput de debirocratizare, unde am vazut un inceput de depolitizare in sistemul de educatie de exemplu. Am considerat ca in situatia in care se afla Romania, aici, cu experienta aliantelor politice, cu premier politic, un prim-ministru care sa nu depinda de structuri de partid si de grupuri de influenta din partid, un prim-ministru care sa nu fie membru de partid este solutia cea mai buna. Continuam sa spunem asta"

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22