Premierul Cioloș, Antena 3 și jefuitorii de morminte

Pe parcursul unei întâlniri dintre Premierul Cioloș și Grupul pentru Dialog Social (din 6 decembrie 2016), s-a discutat oportunitatea acceptării, de către Premier, a invitației Antenei 3 de a participa la o emisiune a acesteia. Premierul a explicat că, din respect pentru segmentul de public care urmărește Antena 3, va onora invitația, fiind totodată perfect conștient de riscurile pe care și le asumă.

Victor Barsan 07.12.2016

De același autor

 

O atitudine cavalerească, mi-am zis, rarisimă printre politicieni, de asumare a obligațiilor pe care le incumbă o demnitate publică, chiar dacă confruntarea pe care o accepți este una extrem de ingrată, în care șansele de succes sunt minime. Cobori în vizuina unor detractori de profesie și îți asumi riscul de a fi linșat mediatic.

 

O atitudine care mi-a amintit un episod din viața lui Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul lui Tutankamon. Episodul s-a desfășurat cu câțiva ani înainte de istorica descoperire, când Howard Carter era șeful autorității arheologice din Valea Regilor.

 

În seara unei zile din vara lui 1919, Carter a fost anunțat de administrația locală de faptul că un grup de jefuitori coborâse într-un mormânt pe care îl descoperiseră în Valea Regilor și lucrau la recuperarea obiectelor prețioase. Carter strânge cu greu o mână de bărbați, dintre săpătorii lui, ia cu el câteva lucruri pe care le consideră necesare (frânghii, unelte) și pleacă neîntârziat spre locul faptei, unde ajuge la miezul nopții, pe lumina lunii, după ce a urcat 600 de metri prin niște pustietăți de piatră. Identifică o frânghie legată de o stancă, cu care jefuitorii coborâseră în mormant; le aude, de sus, convorbirea; le taie frânghia, și coboară cu frânghia proprie în mijlocul lor. Erau opt bărbați, care lucrau de zor la desfacerea sarcofagului. Carter îi somează să părăsească locul, oferindu-le să se urce la suprafață cu frânghia lui. După un moment de reflecție, jefuitorii acceptă. Carter revine și el la suprafață, se convinge că jefuitorii au plecat, după care se întoarce în mormânt, pentru o primă evaluare arheologică. Mormântul se dovedea interesant și avea să fie studiat de Carter în săptămânile următoare.

 

Cu totul alta a fost experiența Premierului Cioloș. Gâdele de serviciu al Antenei 3 nu s-a ridicat la nivelul jefuitorilor de morminte, a desconsiderat cavalerismul, onestitatea și curajul invitatului său, nu a avut nici o normă morală și și-a executat linșajul mediatic conform cerințelor fișei postului. Jefuitorii de morminte reprezintă un reper de neatins pentru Antena 3.

 

Articolpreluat contributors.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22