Liiceanu: daca PSD si ALDE castiga alegerile, Romania se duce de rapa. Se va asterne noaptea

Dora Vulcan | 07.12.2016

"Dacă alegerile parlamentare vor fi câştigate de PSD şi ALDE, atunci asupra României se va aşterne noaptea, ţara se va duce de râpă, fără nicio exagerare", a spus la dezbaterea organizată de Grupul pentru Dialog Social si Revista 22, "Proiectul de tara, intre politica si tehnocratie", moderatorul ei, filosoful Gabriel Liiceanu.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Nu de puţine ori în aceşti ultimi ani am fost întrebat de cunoştinţe, de prieteni, cum e cu putinţă ca oameni condamnaţi penal sau oameni cu probleme în justiţie să poată să ajungă candidaţi pe listele unor partide şi după aceea parlamentari. Şi le-am răspuns în general că, precum în toate ţările Uniunii Europene, nu se pot suspenda odată cu condamnările penale sau cu cercetările în justiţie drepturile civile", a spus Liiceanu.

 

 

El a explicat si de ce anume in alte tari europene nu ajung sa fie alesi indivizi cercetaţi penal sau condamnaţi:

 

 

"Pentru ca nu sunt puşi de partide pe liste şi nu sunt puşi, pentru că dacă i-ar pune, şi-ar pierde creditul electoratului".

 

 

 

Electoratul nu are cultura politica iar partidele profita de ignoranta sa

 

 

"Atunci, cum se face ca România este singura ţară, să zicem, care în clipa în care partidele propun pe listele lor candidaţi cu probleme penale aceştia sunt aleşi de electorat?", s-a intrebat retoric Liiceanu.

 

 

"Evident răspunsul este: electoratul român este unul care nu are cultură politică, iar partidele care pun asemenea oameni pe liste şi îi împing în Parlament ştiu exact că beneficiază de ignoranţa politică a unui electorat", a completat el referinduse la "parlamentului borfaşilor".

 

 

 

Daca vor castiga PSD si ALDE, Romania se va duce de rapa

 

 

"În orice caz, faptul că noi trăim în clipa de faţă cu asemenea liste electorale şi în curând ne vom trezi prin neşansă, prin dramă, prin tragedie aş spune, cu toţi aceşti oameni în Parlament, ne face să credem că am intrat într-un cerc vicios care se bazează pe lipsa de educaţie a electoratului şi care ne va împinge într-o tragedie din care nu vom mai şti cum să ieşim. Deci vă spun cu toată încredinţarea: am senzaţia că dacă va câştiga PSD cu ALDE, România se va duce de râpă. Fără nicio exagerare", a adaugat el. 

 

 

In opinia sa, manipularea la care este atat de vulnerabil electoratul isi are resorturile tocmai in lipsa educatiei, in starea jalnica a invatamantului, mentinut la acest nivel in mod deliberat.

 

 

"Nu ne aşteptăm la un miracol şi într-adevăr merită să fim conştienţi că dacă lucrurile nu ies în varianta dorită. atunci asupra României se va aşterne noaptea, fără nicio exagerare. Liviu Dragnea a spus deja că ministrul Justiţiei va fi numit dintr-un partid politic. Grija acestor oameni va fi să fure şi să nu poate fi pedepsiţi. Ne-am obişnuit cu asta. Ştim ce s-a întâmplat şi nu se vor schimba de la o zi la alta", a spus Liiceanu.

 

 

El a amintit ca, intr-o democratie, alesii sunt cei care trebuie sa slujeasca poporul si pe alegatori, nu interesele personale si de grup.

 

 

"După Colectiv, răbufnirea enormă care a urmat în societatea civilă a fost legată exact de acest lucru: oamenii ăştia -  ştim prea bine de 26-27 de ani - nu ajung acolo ca să slujească poporul ci ca să slujească interesele lor de grup. Ajung în Parlament cu o misiune specială dată de partidul lor pentru interesele membrilor partidului lor. Aroganţa pe care o capătă este uriaşă şi această aroganţă, pe oameni cu nivelul nostru de luciditate şi de cultură, ne scoate din minţi", a spus el, remarcand cu tristete cum intreaga furie a maselor a fost directionata nu impotriva  "grozaviilor" pe care le-au facut acestia ci impotriva numelui frantuzesc al premierului Ciolos: Julien. 

 

 

"Deci premisa de la care plecăm este că şi-au făcut treaba şi au ştiut încotro să ducă furia maselor. (...) România va intra într-un blocaj. În raport cu asta, se pare că Cioloş a făcut cât a putut. Senzaţia pe care o lasă multora este că ar fi putut să facă mai mult pentru ca să nu ajungem la acest blocaj. Vă spun, vântul care bate peste noi nu este unul de veselie", si-a incheiat Liiceanu analiza de context.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22