Mihai Șora: Aveti datoria morală de a vota. Eu votez Uniunea Salvati Romania

Vlad Toma | 08.12.2016

Filosoful Mihai Șora le cere romanilor sa mearga duminica sa voteze la alegerile parlamentare, punandu-le in vedere ca, daca nu o vor face, isi vor pierde dreptul de a critica ceea ce nu va merge bine.

Pe aceeași temă

 

"Cu experiența celor o sută de ani pe care îi duc în spate, vă reamintesc că aveți datoria morală să vă exprimați opțiunea, ca să puteți spune că sunteți cetățeni responsabili, cu drepturi depline, inclusiv acela de a protesta ulterior, dacă veți fi prost guvernați," arata Mihai Sora.

 

Scriitorul considera ca problematica stanga-dreapta este in intregime irelevanta in acest context si anunta ca va vota USR: "Pentru mine, în momentul de față, problematica stânga-dreapta este în întregime irelevantă. În ce mă privește pe mine, personal, am să pun ștampila pe buletinul de vot al Uniunii Salvați România. Asta e alegerea mea. Nu pot obliga pe nimeni să facă la fel. Dar pot să împărtășesc lumii punctul meu de vedere.


Cred că e bine să mergem în direcția de care vorbeam pentru că avem de-a face cu oameni competenți, care și-au dovedit competența în tot ce-au făcut până în momentul de față; sunt niște oameni care nu își depășesc limitele – adică nu își întind activitatea dincolo de posibilitățile lor, nu au această pretenție – , iar lucrul pe care îl fac – îl fac bine, de la început până la capăt."

 

El face de asemenea portretul celor care ar merita sa ajunga in Parlamentul Romaniei: "Cinstea e o virtute cardinală. Competența e un lucru pe care ți l-ai însușit prin osteneală și aplicație. Poți să fii cinstit fără să fii competent. Poți să fii competent fără să fii cinstit. Sursele lor vin din două părți deosebite. Eu aștept de la un om pe care-l trimit în Parlament, punând ștampila pe numele lui, să fie cinstit și competent.

 

Cinstea e un lucru care aparține r a d i c a l persoanei respective: din capul locului. Competența e un lucru pe care și-l câștigă prin efort. Evident că cinstea este virtutea fundamentală, cea pe care se sprijină competența. Un competent care e necinstit e unul care poate să-și aducă spre interesul lui, într-un fel greu detectabil de către cei din afară, misiunea pentru care a fost trimis și care nu este de a-și îngriji propria prosperitate, ci de a se gândi la Binele general. Și de a face tot ce-i stă în putință pentru ca acest Bine general să se realizeze.

 

Cinstea, în sine, e un lucru lăudabil în orice fel de împrejurări s-ar manifesta. Dar o cinste fără competență nu duce departe: nu poți să-ți trimiți în Parlament un reprezentat care nu înțelege – chiar împins de cele mai bune intenții – cum anume trebuie să procedeze și ce anume trebuie să facă pentru a-și îndeplini misiunea."

 

Filosoful le mai cere romanilor sa se gandeasca bine inainte de pune stampila pe buletinul de vot: "E important să ieși la vot! E – de asemenea – important să gândești înainte de a pune ștampila pe numele ales; să nu o pui la întâmplare. Tu îți alegi, în fond, pe cineva care să-ți reprezinte ț i e interesele, și – pentru ca să-l alegi bine – trebuie să-l cântărești, să te informezi, să nu iei votul drept o simplă formalitate. E vorba de soarta ta: tu pe asta pui ștampila! Deci cântărește-o bine... Altfel, vă pierdeți dreptul de a vă plânge dacă nu vă merge bine. De aceea vă îndemn, oameni buni, să mergeți duminica viitoare să votați: să puneți ștampila pe numele pe care-l alegeți VOI: după matură chibzuință!"
 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22