A revitalizat campania coborârea lui Cioloș în mocirlă?

Atitudinea agresivă și vulgară a A3 față de un om manierat, civilizat și onest cum este Cioloș ar putea reprezenta elementul care să declanșeze mobilizarea la vot a celor care deși nu agreează PSD, nu erau convinși nici de PNL sau USR.

Cristian Campeanu 08.12.2016

De același autor

 

Politica Grupului pentru Dialog Social privind accesul posturilor de televiziune Antena 3 și România TV la dezbaterile pe care le găzduiește nu numai că este un act binevenit de salubritate publică, dar este singura poziție rațională pe care o poate adopta o persoană sau o organizație care pretinde că servește interesul public. Aceasta din simplul motiv că cele două posturi amintite nu servesc interesul public și nu l-au servit niciodată. Ele servesc interesele politice, juridice și de afaceri ale proprietarilor lor - unul condamnat penal, celălalt cu cel puțin patru dosare - și ale grupurilor de interese pe care le patronează și, ca atare, deși se pretind canale „de știri”, ele nu produc și nu au produs niciodată știri în înțeles jurnalistic, ci materiale de propagandă în interesul celor amintiți. Prin urmare nu au cum să servească interesul public. Dar dacă politicienii, cum a făcut chiar și președintele, continuă să cauționeze și să întrețină această mistificare din lașitate, interes sau proastă așezare morală, GDS nu este obligat să o facă, pentru că și-a asumat niște standarde etice, oricâte înjurături și adjective grele i s-ar arunca din toate părțile.

 

Ca urmare, întrebarea pusă de Gabriel Liiceanu premierului Dacian Cioloș privind participarea la emisiunea lui Mihai Gâdea era cât se poate de legitimă. Ce adevăr spera Cioloș să spună la un post de televiziune unde adevărul este în cel mai bun caz un obstacol, dacă nu un inamic? Metafora lui Cioloș cu fermierul care trebuie să coboare în mocirlă ca să semene ceva a fost, prin urmare, inspirată deși a fost catalogată drept o impolitețe.

 

La GDS, prim-ministrul Cioloș a afirmat că dorește să evite apariția unei falii între două Românii, o Românie a integrității și a bunului simț și o Românie a celor care votează penalii - și am înțeles că apariția la Antena 3 a fost o mână întinsă celor din urmă, publicului captiv al acestui post, care nu urmărește alte canale și are o imagine deformată despre guvern și premier creată prin minciună și manipulare. O încercare de a le arăta omul adevărat și realizările sale, nu caricatura creată de aparatul de propagandă al lui Dan Voiculescu. A reușit Cioloș să demistifice minciunile Antenei 3 și să convingă măcar o parte a publicului acestui post că în lumea reală lucrurile sunt altfel, dacă nu de-a de dreptul pe dos decât sunt prezentate pe acest post? Greu de spus. Cioloș a produs însă o impresie bună pentru că s-a arătat un individ dârz, capabil să suporte lovituri murdare și să răspundă cu politețe fără a  părea că dă înapoi. Ceea ce pentru cel puțin o parte din acest public s-ar putea să fie o surpriză plăcută. Cioloș a dorit să demistifice câteva din minciunile  care au fost lansate în spațiul public în ultimul an. Este important de precizat că unele din aceste falsuri au fost lansate de PSD și de „vectorii” săi de opinie, Victor Ponta și Liviu Dragnea, altele au venit din zona Ghiță/RTV iar altele au fost produse chiar de Antena 3. Oricare ar fi fost originea lor, au fost preluate în întregime de PSD ca materiale de propagandă în campanie și difuzate drept „informație” fară nici cel mai mic efort de verificare jurnalistică de către Antena 3. Cum am stabilit deja că Antena 3 nu face jurnalism, demersul de ultim moment al lui Cioloș de a coborî în mocirlă pentru a restabili faptele pare justificat, asta și pentru ca a arătat că este capabil să iasă la lupta politică, ba chiar să o ducă în bârlogul adversarului și încă să o ducă politicos și cu mijloace civilizate.

 

 

Mai e ceva, în sfârșit Cioloș a ieșit din tunelul pseudo-neutralității politice, a ambiguității. În ultimele zile de campanie, a trecut peste reticențe, ezitări și a indicat clar că nu va colabora în calitate de prim ministru decât cu o majoritate formată sau comandată de PNL și USR. Mai important, a indicat USR și PNL drept partidele pe care le votează și a cerut explicit simpatizanților săi să susțină cele două partide. A avansat chiar un slogan format prin combinarea sloganurilor cele două partide „Acum ai cu cine să duci România înainte”.

 

 

A respins, totodată, orice colaborare cu PSD, ceea ce acum, în campanie, pare o decizie evidentă dar după alegeri, în funcție de scor, unora sau altora nu li se va mai părea la fel. De aceea este important faptul că a indicat destul de lipsit de echivoc partidelor cum își va alege colaboratorii și ce pretenții are: Partidele vor avea, în baza algoritmului dreptul să impună un număr de miniștri, dar nu orice miniștri. Cioloș își rezervă însă dreptul de veto, dreptul de a avea ultimul cuvânt în alegerea miniștrilor din cadrul propunerilor avansate de partide și a enunțat că integritatea, lipsa dosarelor penale și a „suspiciunilor rezonabile” de corupție sau conduită ilegală rămân criterii de bază. Ceea ce reprezintă un mesaj puternic transmis atât partidelor cât și alegătorilor.

 

 

Ieșind victorios din acest scandal, Cioloș a reușit să revitalizeze o campanie stătută într-un moment în care nimeni nu mai aștepta nimic și să creeze o situație similară cu cea din 2014. Nu știm dacă ceea ce i s-a întâmplat lui Cioloș la Antena 3 a trecut „sticla” la publicul acestui post, dar cu siguranță a stârnit indignarea celeilalte părți a României, la fel cum în 2014, maniera în care au fost tratați alegătorii din diaspora a generat valul de indignare care a spulberat speranțele lui Ponta de a deveni președinte. Atitudinea agresivă și vulgară a A3 față de un om manierat, civilizat și onest cum este Cioloș ar putea reprezenta elementul care să declanșeze mobilizarea la vot a celor care deși nu agreează PSD, nu erau convinși nici de PNL sau USR. Modul inelegant în care a fost tratat un om plin de eleganță poate fi catalizatorul care să îi aducă la vot pe cei care nu aveau de gând să voteze. PSD, care în ultima vreme a devenit din ce în ce mai nervos și mai naționalist, semn că nu stă atât de bine cum se aștepta, a sesizat acest lucru și a reacționat furios la evenimentele de marți. În speranța de a recupera terenul pierdut Dragnea a recurs la un contra-atac disperat, tot pe linia naționalismului, și l-a acuzat pe Cioloș că ar fi făcut o înțelegere cu UDMR și că din cauza acestei înțelegeri nu ar apăra corect interesele țării. Este un gest de panică din partea PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22