Seful Bfv: alerta despre propaganda rusa pe retelele sociale si atacuri cibernetice

Dora Vulcan | 09.12.2016

Serviciul secret intern german avertizeaza asupra pericolului propagandei ruse, facute pe internet, si a atacurilor cibernetice, cu miza in alegerile care vor avea loc in aceasta tara anul viitor, dupa modelul care a avut succes la alegerile din SUA. In urma cu o zi si seful MI6, Alex Young, lansa avertismente similare despre atacuri fundamentale la adresa democratiei din tarile europene facute de propaganda rusa pe internet si prin sustinerea actiunilor jihadiste din Siria si Irak.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Exista tot mai multe dovezi de incercari de influentare a alegerilor federale de anul viitor", a declarat Hans-Georg Maassen, seful BfV, care a acuzat un "spionaj cibernetic tot mai agresiv", transmite Associated Press, preluata de Al Jazeera.

 

 

Massen spune ca folosirea tot mai intensa a retelelor sociale de catre alegatori ii face pe acestia mult mai expusi la dezinformare si manipulare. 

 

 

Avertismenul lui Maasen survine celui facut de seful MI6, serviciul secret britanic, in urma cu o zi. Alex Young vorbea, intr-o conferinta preluata de The Guardian, despre dejucarea a 12 comploturi teroriste dar si despre "razboiul hibrid" care include atacuri informatice si actiuni de propaganda menite a submina democratia europeana.  

 

 

 O paleta vasta de dezinformare pe retelele de socializare  

 

 

Seful serviciului secret intern german avertizeaza ca exista o vasta paleta de instrumente de propaganda si "resurse financiare enorme" pentru astfel de campanii de "dezinformare" care tintesc comunitatea ruso-germana, miscari politice, partide si alti decidenti.

 

 

Scopul acestor eforturi este raspandirea nesigurantei in societate, "slabirea sau destabilizarea" Germaniei, sustinerea gruparilor si partidelor extremiste, ingreunarea activitatii guvernului si influentarea dialogului politic, afirma serviciile secrete din aceasta tara.

 

 

Pe de alta parte, presa controlata de guvernul rus si blogurile pro-rusesti din Germania relateaza in mod regulat despre crime comise de solicitantii de azil, articole in care este incriminata decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide portile tarii pentru imigratie.

 

O serie de politicieni germani au fost tinta unor atacuri cibernetice, pe care Maassen le vede ca incercari de a aduna informatii care sa poata fi folosite pentru discreditarea acestora.

 

"Ne asteptam la o crestere viitoare a atacurilor cibernetice" in apropierea alegerilor, a spus acesta.

 

Germania nu a stabilit inca o data pentru alegerile din 2017, dar acestea ar putea avea loc in septembrie.

 

Rusia a fost acuzata recent ca s-a aflat in spatele scurgerii de mailuri ale unor lideri ai partidului Democrat, in cadrul campaniei electorale din Statele Unite. Moscova a negat acuzatiile.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22