Romulus Rusan la GDS, in ultima sa intervenție: „Felul cum se face istorie este impardonabil“

Vlad Toma | 11.12.2016

Cu doar două zile înainte să ne părăsească, Romulus Rusan a participat marțea trecută la dezbaterea de la Grupul pentru Dialog Social în care a fost invitat Dacian Cioloș. Într-o scurtă intervenție, regretatul director al Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet i-a atras atenția premierului asupra modului defectuos în care se studiază istoria în școală, cu consecințe grave pentru generațiile viitoare:

Pe aceeași temă

 

„E vorba de manualele de istorie și de limba română, domnule prim-ministru. Întrebarea e retorică: sunteți mulțumit de ele? V-am rămas recunoscător că ați venit la Palamentul European la expoziția Memorialului Sighet, pe vremea lui Jerzy Buzek. Ați fost printre puținii români, inclusiv dintre europarlamentari, care ne-ați o onorat atunci. Felul cum se face istorie este impardonabil, cum e dictată de Institutul Național al Educației, un for lemnos, care promovează un fel de istorie-șotron. Faptul că ar fi o recomandare de la Bologna este discutabil, pentru că e vorba de recomandări, nu de obligații. A fost o discuție publică, care s-a soldat cu mărirea numărului de ore de istore la școala primară. Dar nu știm ce vor conține aceste manuale. V-am ruga foarte mult - și sunt convins că veți avea timp și funcția vă va permite în continuare - să sprijiniți schimbarea, umanizarea acestor manuale, pentru că altfel vom avea semianalfabeți, oameni care nu se duc la vot și părinți care-și programează copiii direct pentru plecare în străinătate.“

 

Aceasta a fost ultima intervenție publică a lui Romulus Rusan, care a murit pe 8 decembrie.

 

***

 

Scriitorul Romulus Rusan a fondat, alaturi de Ana Blandiana, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet.

 

Dincolo de activitatea pe care a dedicat-o Memorialului Victimelor Comunismului inca de la fondarea acestuia, Romulus Rusan a scris de-a lungul timpului mai multe carti, fiind cunoscut in special pentru America ogarului cenușiu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22