Pe aceeași temă
„E vorba de manualele de istorie și de limba română, domnule prim-ministru. Întrebarea e retorică: sunteți mulțumit de ele? V-am rămas recunoscător că ați venit la Palamentul European la expoziția Memorialului Sighet, pe vremea lui Jerzy Buzek. Ați fost printre puținii români, inclusiv dintre europarlamentari, care ne-ați o onorat atunci. Felul cum se face istorie este impardonabil, cum e dictată de Institutul Național al Educației, un for lemnos, care promovează un fel de istorie-șotron. Faptul că ar fi o recomandare de la Bologna este discutabil, pentru că e vorba de recomandări, nu de obligații. A fost o discuție publică, care s-a soldat cu mărirea numărului de ore de istore la școala primară. Dar nu știm ce vor conține aceste manuale. V-am ruga foarte mult - și sunt convins că veți avea timp și funcția vă va permite în continuare - să sprijiniți schimbarea, umanizarea acestor manuale, pentru că altfel vom avea semianalfabeți, oameni care nu se duc la vot și părinți care-și programează copiii direct pentru plecare în străinătate.“
Aceasta a fost ultima intervenție publică a lui Romulus Rusan, care a murit pe 8 decembrie.
***
Scriitorul Romulus Rusan a fondat, alaturi de Ana Blandiana, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet.
Dincolo de activitatea pe care a dedicat-o Memorialului Victimelor Comunismului inca de la fondarea acestuia, Romulus Rusan a scris de-a lungul timpului mai multe carti, fiind cunoscut in special pentru America ogarului cenușiu.