Firea arunca petarda: "romanii au votat pentru Dragnea premier". Desi legea ii interzice

Dora Vulcan | 12.12.2016

Ca sa nu mai fie niciun dubiu cu privire la cheia in care trebuie interpretate declaratiile pe care le-a facut duminica seara liderul PSD, Liviu Dragnea, imediat dupa anuntul rezultatelor exit-poll la parlamentare, Gabriela Vranceanu Firea a venit luni dimineata cu o postare pe pagina sa de Facebook in care sustine nici mai mult nici mai putin decat ca votul pentru PSD reprezinta de fapt o dovada ca "romanii au dat vot pentru Dragnea premier". Desi legea, inca in vigoare, ii interzice condamnatului penal Liviu Dragnea sa acceada in vreun guvern. Si ca simplu ministru si ca sef al guvernului.

Pe aceeași temă

 

 

Declaratiile celor doi tradeaza nerabdarea PSD de a pune mai repede mana pe fraiele puterii, inainte chiar de consultarile care trebuie demarate de Cotroceni cu partidele apte sa configureze o coalitie de guvernare. 

 

 

 

Nerabdarea lui Dragnea preluata de Firea

 

 

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Firea, ales primar general al Capitalei la localele din primavara, si-a exprimat convingerea ca votul dat PSD la scrutinul de duminica reprezinta dovada faptului ca romanii ar fi votat, de fapt, pentru Dragnea - premier: 

 

 

"Am afirmat aseară la posturile de ştiri că personalitatea politică cea mai îndreptăţită să fie premier al României este preşedintele PSD, Liviu Dragnea - vicepremier şi ministrul Dezvoltării în Cabinetul PSD. Victoria istorică a PSD în alegeri se datorează românilor care cred în Programul nostru de guvernare dar acest document programatic nu ar fi existat fără implicarea preşedintelui PSD şi fără spiritul de echipa pe care l-a imprimat. S-a muncit cu mare bucurie pentru a face bine oamenilor. Pentru soluţii şi idei valoroase. Am fost cu toţii cuprinşi de dorinţa de a salva ţară din mâinile unor oameni care, un an de zile, nu s-au identificat cu niciun proiect major pentru România. O guvernare ilegitimă, tolerată un an la Palatul Victoria.

 

 

Din punctul meu de vedere, românii au dat azi un vot clar pentru Liviu Dragnea - premier, PSD partidul învingător! Cu această formulă trebuie să mergem la Palatul Cotroceni! Justiţia nu a interzis, prin sentinţa, dreptul de a alege şi de a fi ales al domnului Dragnea. Preşedintele ţării trebuie să se obisnuiascu cu ideea că cea mai legitimă persoană pentru a conduce guvernul şi pentru a aplică Programul de guvernare apreciat de români este preşedintele PSD. Succes, Domnule Preşedinte Liviu Dragnea! Sigur veţi conduce un guvern eficient, atent la nevoile românilor!", a scris Firea pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

Declaratiile lui Dragnea la cald: mesaje catre cei care i-ar sta in cale

 

 

Imediat dupa anuntul rezultatelor exit-poll de duminica seara, de la orele 21.00, Dragnea a facut o declaratie insidios-amenintatoare cu trimitere la cei care ar putea sa nu fi inteles sensul votului dat de romani duminica in sensul accederii PSD la guvernare:

 

"Daca exit-pollurile se vor confirma votul de astazi arata o optiune clara si nu mai exista nici un dubiu. Romanii au votat pentru cresterea economiei pentru mai multi bani in buzunarele lor, pentru taxe mai mici si sprijn pentru oamenii de afaceri, ca tinerii sa aiba locuri de munca si pentru a ne hrani din ceea ce produce pamantul nostru si nu din importuri de proasta calitate si ca romanii vor sa se simta acasa in tara lor. Si vreau ca Romania sa fie o casa pentru toti romanii, nu doar pentru o parte dintre ei. Pentru a le reda demnitatea medicilor si pentru imbunatatirea situatiei din santate. Ii asigur pe toti romanii ca programul nostru va fi pus in practiva de un guvern PSD. Voi tine cont de votul romanilor, de Constitutia Romaniei si de programul de guvernare prezentate."

Mesaj catre partenerii externi:

"Romania isi va respecta toate angajamentele internationale si toate partenenriatele cu precizarea ca vrem cu tarie sa adaugam o componenta economica importanta in aceste parteneriate."

Mesaj pentru partenerii interni: 

"Romania este o insula de stabilitate in regiune. Romania trebuie sa mentina aceasta democratie fara conflicte inutile si sa se respecte votul de astazi al romanilor. Trebuie sa intelegem ca Romania are nevoie de o guvernare stabila si responsabila. Sa se puna capat dezbinalrilor,. Romanii au votat pentru ca toti sa ne unim, pentru ca Romania sa fie o tara respectata". 

 

 

 

Cateva ore mai tarziu l-a exclus pe Dancu, pentru ca Dragnea nu a renuntat la Dragnea prim-ministru

 

 

Ca sa nu mai fie niciun dubiu, intr-o declaratie facuta la Romania TV, dupa miezul noptii, Dragnea si-a nuantat declaratia eliminand varianta numirii lui Dancu in fruntea guvernului - celalalt nume vehiculat pentru functia de prim-ministru, vicepremier in guvernul Ciolos, fost membru PSD dar atasat valorilor social-democrate, asimiltat unei zone tehnocrate.

 

 

Mai mult, el a spus, vorbind despre sine la persoana a III-a, ca inca nu a renuntat la "varianta Dragnea" pentru postul de prim-ministru. 

 

 

Pe tot parcursul campaniei electorale si Dragnea si vocile active ale PSD au evitat cu parcimonie si abilitate sa anunte numele viitorului premier - asa cum au facut celelalte formatiuni - dar si sa respinga explicit posibilitatea ca Dragnea sa preia conducerea guvernului in eventualitatea castigarii alegerilor. 

 

 

Ramane un mister cum anume ar putea deveni Dragnea premier in conditiile in care legea ii interzice, mai ales ca, in urma cu doar patru zile de scrutinul de duminica, a spus ca nu intentioneaza sa modifice legea: 

 

 

El a invocat ratiunile tehnice si de timp: nu va avea cand sa faca demersuri pentru modificarea in parlament a legii in cele "trei zile" in care trebuie facut guvernul. Numai ca nu a vorbit nimeni de accederea sa imediata in guvern si niciun guvern nu se face in trei zile. Pe de alta parte, Dragnea se face ca uita propriile sale declaratii facute cu ceva timp in urma despre "neconstitutionalitatea" legii care ii produce un evident disconfort.

 

 

 

"Vom respecta legea in masura in care o respecta fiecare cetatean. PSD nu va modifica aceasta lege. Inainte de a se pune aceasta intrebare ar trebui sa ne gandim cum sa poti sa modifici o lege in trei zile si sa fie publicata si in Monitorul Oficial. Nu incape discutie", a raspuns Dragnea atunci cand a fost intrebat daca va face demersuri pentru modificarea legii care-i interzice sa fie prim-ministru.

 

 

 

Articolul (2) din legea 90 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor prevede ca "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare."

 

 

Legea a fost adoptata in 2001, de guvernul Nastase, sub presiunea demersurilor pe care trebuia sa le faca Romania pentru admitere in structurile europene.

 

Dragnea este condamnat penal cu suspendare - dar cu consecinte si restrictii ce decurg din condamnarea penala - pentru frauda la referendumul din 2012. 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22