Rogue One, O Poveste din Universul Star Wars

Fara Autor | 12.12.2016

2016 / 12 / 16

Pe aceeași temă

Începând cu vineri, 16 decembrie, iubitorii filmului din România vor putea să vadă la cinema Rogue One, A Star Wars Story / Rogue One, O Poveste din Universul Star Wars.

 

Într-un univers în care săbiile au lame din laser, maimuţele păroase conduc nave spaţiale, roboţii sunt cicălitori şi o invizibilă forţă telechinetică e reală, disponibilă şi perfect normală, există totuşi o gaură. Nu e o gaură neagră, ci e o gaură în scenariu, de care s-a tot vorbit. Dintr-un alt punct de vedere, ea îi corespunde unei găuri cât se poate de fizice: gaura de evacuare a primei Stele a Morţii, singurul punct vulnerabil al unei staţii de luptă de mărimea unei planete, ce a permis distrugerea acesteia dintr-o singură lovitură.

Bine, dar cum s-a ajuns acolo? Cum a fost posibil ca arhitecţii distrugerii aflaţi în slujba Imperiului să încorporeze un astfel de defect mortal în designul Stelei Morţii? Şi cum au aflat rebelii de el? La aproape 40 de ani de la lansarea filmului care a ridicat aceste semne de întrebare, sosesc răspunsurile, odata cu lansarea lui Rogue One, O Poveste din Universul Star Wars.

Rogue One e povestea unui grup de rebeli condus de Jyn Erso, ce încearcă să recupereze planurile detaliate ale apocalipticei staţii de luptă pe care împăratul Palpatine şi Darth Vader se grăbesc să o dea în funcţiune. Dar cine sunt aceşti eroi improbabili, din care nici măcar unul nu poate manipula Forţa?

Jyn Erso (Felicity Jones) nu e nicidecum eroina clasică Star Wars, aşa cum au fost Rey sau Luke Skywalker, protagonişti inocenţi şi naivi ce au fost aruncaţi total nepregatiţi în valtoarea evenimentelor. Jyn Erso e pusă pe scandal şi jaf, iar legea nu i-a fost niciodată prietenă. Ucenicia şi-a facut-o pe strazi rău famate, trecutul ei e agitat şi tulbure, de la 15 ani a fost pe cont propriu şi a învăţat să se descurce. E o supravieţuitoare. În momentul în care e recrutată de Alianţa pentru misiunea sinucigaşă de recuperare a planurilor Stelei Morţii, ea e încarcerată şi, practic, i se oferă o şansă de a-şi micşora pedeapsa prin participarea la această misiune. Jyn pare să aibă mai multe în comun cu un anumit contrabandist uns cu toate alifiile, ce va face subiectul unui nou film de sine stătător: povestea unui foarte tânăr Han Solo şi aventurile sale de dinainte de întâlnirea cu Luke Skywalker şi Obi-Wan Kenobi, într-un bar rău famat de pe Tatooine, film ce va fi lansat în 2018.

Un membru cheie al grupului condus de Jyn Erso e Căpitanul Cassian Andor (Diego Luna), specialist în culegerea de informaţii, un tip dedicat, practic, care nu işi pierde capul în focul luptei, el e cel care o temperează şi o ancorează în realitate pe adeseori scăpată-de-sub-control, Jyn. Chirrut Imwe (Donnie Yen) e un călugăr orb, maestru în arte marţiale. Fără să fie un Jedi, el e devotat metodelor şi principiilor Forţei. Printr-un antrenament draconic, fizic şi spiritual, el şi-a învins handicapul şi a devenit un luptător formidabil. Baze Malbus (Jiang Wen) e un sceptic ce nu crede în Forţă sau în filozofia ei. Dar Baze e total dedicat protejării bunului său prieten, Chirrut. Puternic blindat şi înarmat, Baze preferă la orice oră din zi sau din noapte, explozia produsă de un blaster în locul fineţei unei lovituri de armă anacronică. Bodhi Rook (Riz Ahmed) e pilotul temperamental şi uşor tensionat al grupului. Uneori se lasă dus de val, dar cu toţii se pot baza pe talentele lui extraordinare în manevrarea navelor spaţiale. Saw Gererra (Forest Whitaker) e un insurgent violent, un luptător pentru libertate ce face multe fapte rele pentru cele mai nobile motive. Iar pentru a completa grupul condus de Jyn, îl avem pe droidul K-2SO (Alan Tudyk), ce caută, ca şi Jyn, o şansă de izbăvire.

Aceştia sunt „băieţii buni”, deşi e clar că nici unul dintre ei nu se încadrează în tipologia Star Wars de până acum, ceea ce face ca lucrurile să fie cu atât mai interesante. Cât despre „băieţii răi”, e suficient să ştim că îl vom avea din nou în faţa ochilor pe Darth Vader şi, mai mult decât atât, un Darth Vader încă tânăr şi în deplinătatea puterilor sale. Ciocnirea se anunţă, desigur, disproporţionată şi grupul de rebeli atipici pare să nu aibă prea mari sorţi de izbândă. Pe de altă parte, ştim, nu-i aşa, că planurile Stelei Morţii au ajuns la Prinţesa Leia până la urmă. Deci poate că Rogue One e despre faptul că nu trebuie neapărat să fii un Jedi pentru a fi un erou.

 

Rogue One, A Star Wars Story / Rogue One, O Poveste din Universul Star Wars  este regizat de Gareth Edwards şi va fi distribuit în România de Forum Film.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22