De același autor
Academia Civică i-a fost vreme de decenii director științific. A condus editura Fundației de la înființare și până la moarte, coordonând 7 colecții de carte și lăsând în urmă 110 titluri cu un total de peste 45.000 pagini. A fost director al Centrului de Studii asupra Comunismului, de la București. A fondat alături de soția sa, Ana Blandiana, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, compus din Centrul de Studii, Muzeul Închisorii de la Sighet și reprezentanța de la București (de pe strada Jean Louis Calderon). A organizat 10 simpozioane internaționale la Memorialul Sighet, începând din 1993, și a editat cele 10 volume de Analele Sighet (1994-2003), ce adună mărturii și studii fundamentale pentru scrierea istoriei regimului comunist în România. A coordonat proiectul Recensământul populației concentraționare din România. A fost membru în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. A coordonat cel mai important proiect de istorie orală desfășurat în România, care adună peste 6.000 de ore de mărturii înregistrate audio. A organizat în România sau în străinătate (la Budapesta ori Berlin, sau mai recent pe holurile Parlamentului European de la Bruxelles) cele mai importante expoziții privind istoria recentă a României.
Romi Rusan a fost scriitor, ziarist, cronicar de film, activist civic, dar mai ales istoric prin pasiune și vocație. A fost un om de o civilitate, căldură, empatie, generozitate și pasiune cum rar am întâlnit. Era o forță a naturii, deși atunci când îl vedeam mă temeam că se frânge. Înalt și slab, mi se părea mereu într-o tensiune critică cu tot ce-l înconjoară, în pericol să se spargă la prima atingere mai violentă. Poate că acest sentiment era dat și de aerul neglijent pe care-l degaja, absorbit de proiectele la care lucra. Biroul lui din Piața Amzei, primul sediu al Fundației Academia Civică, era de poveste. Dacă reușeai să deschizi ușa, împingând cărțile întinse pe podea, n-ai fi putut înainta prea mult în cameră, pentru că peste tot erau cărți, hârtii cu însemnări, fotografii, hărți, casete. Era un exercițiu complicat ca să imaginezi biroul, scaunele și fotoliul sub acele veritabile forme de relief construite din cărți, broșuri, ziare și fișe personale.
Romulus Rusan (13 martie 1935 - 8 decembrie 2016)
Ani la rând am fost invitat la simpozionul sau la școlile de vară de la Sighet, și în calitate de ziarist, dar și de istoric. Mergeam cu aceeași emoție și teamă că uriașa întreprindere a doar câtorva oameni (pe lângă Blandiana și Rusan, mai erau Ioana Boca și Gheorghe Arvunescu), care aduna laolaltă sute de istorici de pe mai multe continente și alte sute de supraviețuitori ai Gulagului, ar fi putut oricând eșua. Deși Rusan și Blandiana aveau aerul că improvizează mereu, ca prin minune totul ieșea perfect.
Interviurile cu Romi Rusan aveau un scenariu comun. Cu câteva ore înainte de închiderea ediției, intra pe ușa redacției revistei 22, într-un echilibru precar, aproape doborât de o geantă uriașă, din care ieșeau fișe, ziare, cărți. După ce primea șpalturile, Romi Rusan începea să împungă hârtia cu pixul, spre disperarea tehnoredactorului care-mi făcea semne că el a și paginat textul și că n-are timp să introducă corectura. Avea un cult al limbii române, nu dădea drumul niciunui text neșlefuit, petrecea zile întregi editând cărțile pe care le publica Fundația. Romi Rusan a ars generos pentru alții, și-a pus între paranteze propria operă pentru a transcrie și edita interviuri cu supraviețuitori ai represiunii comuniste, pentru a face cărțile altora.
Duminică, 11 decembrie, un soare cald a luminat ceremonia de înmormântare de la Bellu. Am revăzut acolo figuri de mult dispărute de pe scena publică, personaje care au făcut istorie la începutul anilor 1990. Am simțit că odată cu Romi Rusan se duce o întreagă lume, cea a Pieței Universității, a speranțelor într-o Românie modernă, ancorată solid de instituțiile euro-atlantice, pe care au visat-o și pentru care au luptat intelectualii grupați în jurul Alianței Civice. Dintr-o dată am realizat că paradigma lumii românești s-a schimbat.
Comentarii 4
Ioan Vlad Nicolau - 12-18-2016
Odata cu petrecerea din viata a lui Romulus Rusan, intelighentia romineasca pierde un membru de virf, un luptator, in ciuda firavei sale fapturi, impotriva anormalului la patrat pe care l-a trait el si l-am trait alaturi de el si noi toti cei din generatia salamului cu soia. Omul asta nu a fost numai un membru marcant al societatii rominesti, nu numai un intelectual de virf al timpului nostru, nu numai un scriitor si nu numai autorul Ogarului cenusiu. El a fost impreuna cu Ana Blandiana si unul din rominii care a avut curajul atit in timpul comunismului cit si in perioada comunismului atenuat, ivit imediat dupa lovitura de stat, pe care noi facindu-ne iluzii, ne incapatinam s-o numim revolutie cu o indaratnicie demna de cauze mai bune, a avut tăria de caracter sa spuna lucrurilor pe nume, a avut curajul sa lupte efectiv impotriva uitarii faptelor criminale a le comunismului, sacrificind pentru asta interese, bani, timp si sanatate. A fost Dumnezeu sa-l odihneasca, unul din putinii curajosi care au luptat efectiv si putem spune eficient, impotriva uitarii unor crime abominabile facute de un sistem, nu mai putin criminal ca hitlerismul, alaturi de sotia lui Ana. S-a dus undeva, acolo unde ne vom duce cu totii, acolo unde intelegerea noastra nu poate ajunge. S-a dus sa se odihneasca. Odihneasca-se-n pace!
RăspundeMircea Ordean - 12-17-2016
„Istoric prin pasiune și vocație” O fi fost. Dar istoria se face totuși sine ira et studio. Mă mir că dl Goșu n-a aflat asta. Ori a avut grijă să pună vorba sub preșul interesului... PS D. Rusan mi-a fost - aș putea spune - drag. Dar unele lucruri-s totuși de zis.
RăspundeMircea Ordean - 12-17-2016
Găsesc multe lucruri părtinitoare în articol. Nouă să ne fie bine. În ochii celorlalți, respectiv ai noștri. După cum. „ Am simțit că odată cu Romi Rusan se duce o întreagă lume, cea a Pieței Universității, a speranțelor într-o Românie modernă, ancorată solid de instituțiile euro-atlantice, pe care au visat-o și pentru care au luptat intelectualii grupați în jurul Alianței Civice. ” Ca idee. Și chit că formularea citată se află măreață. Există în pretenția reprodusă două chei, care scot pretențiile autorului din realitate (putem să-i spunem și a bunului simț, la propriu cît și la figurat). Băieții aceia visau profund încă de la 1990. Se pare c-o fac și azi, dînșii și reprezentanții lor. Or, realitatea e infinit mai nuanțată, mai puitoare să ne schimbăm, dacă dorim a o cunoaște măcar nițel. . „ancorată solid de instituțiile euro-atlantice” Astea-s vorbe pentru copii mici, vînturate de șmecheri.
RăspundeClaudiu-Liviu Mihalcea - 12-13-2016
Fara Domnul Romnul Rusan istoria, cultura si demnitatea romaneasca vor fi mai vulnerabile. Dumnezeu sa-l odihneasca!
Răspunde