Dragnea se joaca de-a razboiul, dar tot nu va fi premier

Liviu Dragnea a aterizat cu picioarele pe pamint inca dinainte de alegeri, mai exact in momentul in care dosarul ”Bombonica” a ajuns la ICCJ, care i-a respins toate contestatiile.

Andreea Pora 14.12.2016

De același autor

 

 

 Aterizarea cred ca l-a dezmeticit in asa  masura incit n-a putut  degusta  cum trebuie  victoria in alegeri.  Spre deosebire de PSD, caruia aburii i s-au urcat rapid  la cap.  Dragnea stie bine ca nu va putea sa fie prim-ministru, dar pentru a da satisfactie partidului  trebuie sa-si arate muschii si sa dea semnalul hotarit ca el e seful. D-aia a refuzat invitatia  lui Iohannis la Cotroceni sub un pretext de birocrat, d-aia i-a  transmis lui Ponta ca strategia partidului e decisa si comunicata doar de el. Cel mai important pentru Dragnea e sa ramina ”erou” si omul de mina forte. Asa ca va impinge jocul de-a razboiul cu Iohannis pina la limita in care cedarea să nu para o infringere.

 

Pentru Dragnea viitorul  e foarte nesigur. E pe cale sa se convinga (din cite aud) ca Iohannis  nu va inapoi niciun pas, daramite ”pas cu pas” situatie in care nu-i ramine decit sa mearga la suspendare, asa cum il imping unii  si altii mai nevricosi. Or sa-ti incepi mandatul, tu ditamai PSD-ul, cu o actiune  care clar destabilizeaza tara, exact ceea ce ai clamat mereu ca nu vrei, da foarte prost chiar si in ochii propriilor alegatori, ca sa nu mai discutam de cei ai cancelariilor straine, cu care ai vrea sa colaborezi, nu sa reeditezi anul 2012. Sigur, suspendarea ar putea trece pe noua lege cu doar 30% prezenta pentru validarea referendumului.  Dar merita oare sa cada PSD de la  procentele uriase de acum  la cine  stie ce scor mai mititel?  Pentru ca asa se intimpla  dupa actiuni din astea in forta, mai ales in cazul unui presedinte ca Iohannis, care sta inca bine in sondaje, nu se baga unde nu-i  fierbe oala, iar dreptatea e acum de partea lui. Nu merită si pentru ca se lasa senzatia ca Dragnea se  cramponeaza de un scaun care nu a fost scos pe piata alegerilor (  deocamdata la parlamentare nu se voteaza premierul), ca maretul PSD chiar nu are oameni potriviti pentru aceasta functie. Dragnea stie  bine toate astea.  I-o spun chiar si consilierii israelieni. I-o spun, zice-se, si americanii care nu iubesc penalii cu functie, vezi cazurile Nastase si Ponta lasati fara vize.

 

In al doilea rind, dosarul ”Bombonica” e mai amar decit  lasa sotul sa se intrevada. Poate fi  achitare, dar poate fi si executare. Cine stie? Chiar nimeni. E destinul, cum s-ar  zice, pe  care nu-i bine sa-l provoci prea tare. Daca e executare ( situatie in care anii primiti   se cumuleaza cu cei din pedeapsa de la suspendare, care  devine executorie) Dragnea chiar ajunge  de risul lumii. Pentru ca una e  sa mergi  la beci ca ”simplu” sef de partid si parlamentar, cu tot alaiul de camere si breaking news-uri dupa tine ( au mai patit-o si altii) si alta sa ajungi acolo direct de la Palatul Victoria. Asta da premiera chiar si  pentru Romania!  E greu sa-ti revii din asa ceva, de PSD nu mai zic. Altfel spus, cind te prabusesti de pe Everest te lovesti mult mai rau decit cind cazi de pe acoperisul din Kiseleff. E un risc pe care Dragnea il ia cu siguranta in calcul, ca nu-i prost.

 

Dar chiar si scotind ”Bombonica” din ecuatie, la fel de prost ar da si sa fie modificata legea care interzice unui condamnat penal sa fie premier  sau ministru. Oricit  ar spune, Dragnea, PSD, antenele si RTV-ul ca n-o fac direct, ci  folosindu-se  de Ciobea ( si de ratele  lui la banca), nu crede nimeni pentru ca omului  i  s-a dus buhul ca-i carator de tava la PSD. Plus, ca la Curtea Constitutionala  iar nu se stie cum cad zarurile. E drept, ca majoritatea pare a fi PSD, dar s-a mai intimplat ca judecatorii de acolo sa-si  dea jos haina de partid. Legea din 2001,  facuta  de Nastase pentru a-l prinde  pe  Basescu in ea ( dar asa-i cu cine sapa groapa altuia, iata, nu se stie peste  citi ani cade unul de-al tau in ea) e clara ca lacrima victoriei. Articolul 2 spune ca poate fi prim-ministru ( sau ministru) o persoana care indeplineste cumulativ  urmatoarele conditii: are cetatenie romana, are domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale si nu a  suferit condamnari penale. Clar. In plus, articolul 8, aliniatul 2 din aceeasi lege 90/2001 dispune demiterea oricarui membru al guvernului care are o decizie definitiva de condamnare penala. Cu alte cuvinte, Dragnea nici nu poate  fi numit  premier, iar  daca, prin absurd s-ar intimpla asta, ar trebui demis a doua zi. Curtea Constitutionala nu are de  ce sa schimbe aceasta reglementare,  pentru ca nu e vorba de vreo restringere a drepturilor electorale ( ca dovada ca Dragnea a fost ales si a putut vota), iar daca ar face-o  a fi clar ca ea e in favoarea unei singure persoane: Dragnea. Sa nu mai discutam ca oricit  ar presa PSD, o eventuala  decizie favorabila lui nu va veni in timp  util, adica saptamina viitoare. Sau se gindeste Dragnea sa lase tarisoara fara guvern vreo luna- doua?

 

In  afara  de asta o  problema la fel  de importanta este pozitionarea presedintelui Iohannis. Acesta a reiterat in conferinta de presa de dupa alegeri si in fata ambasadorilor UE  (inclusiv in comunicatul de presa), faptul ca nu va numi  un condamnat penal in aceasta functie. Practic, Iohannis nu are cum sa mai dea inapoi din acest moment decit cu pretul de a fi decredibilizat, etichetat  drept un las care isi incalca principiile pe care le-a clamat pentru ca se teme de suspendare. Un astfel de gest ar fi  urmat de o prabusire in incredere si popularitate nu doar in fata propriului electorat. Per a contario, hotarirea, curajul si inflexibilitatea intr-o astfel de chestiune i-ar aduce aprecierea unui electorat mai larg, inclusiv al  PSD ( care nu l-a votat pe Dragnea drept  premier si nu ar intelege  cramponarea de  functie). Luptatorii si jucatorii au  admiratia romanilor, mai  ales  cind cauza e corecta.

 

In plus, Iohannis a mai introdus o  nuanta interesanta: legea e importanta, dar e secundara in raport cu principiile sale si criteriile de integritate. Mi se pare o pozitionare  corecta, asta pentru ca si Iohannis e constient ca PSD ar putea forta modificarea legii intr-un fel sau altul ( de presupus prin CCR). Presedintele si-a lasat spatiu de  manevra si in aceasta situatie, chiar cu riscul- si mai mare- al suspendarii. Este dispus sa  joace acest meci cu Dragnea pina la capat

 

Dupa cum arata lucrurile acum, cea mai plauzibila ipoteza e ca Dragnea nu se va lasa antrenat in aceasta aventura- sa nu uitam ca Dragnea  e in ceea ce se numeste ”perioada  de incercare” - va ceda (dar in asa fel incit sa nu iasa umilit) in numele ”stabilitatii” si ”interesului national”. Al doilea scenariu, cel al fortarii  modificarii legii, este o varianta de avarie, care ar fi defavorabila  lui Dragnea si PSD. In sfirsit, scenariul negru e ca PSD sa mearga la suspendare si sa arunce tara in aer in loc sa-si vada de treburile pentru care l-au votat 46%.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22