Dragnea spune că, respectând legea, va propune premierul pe care Iohannis nu-l va refuza

E.b. | 15.12.2016

Liviu Dragnea a declarat, într-o conferinţă de presă, că propunerea de premier susţinută de PSD şi ALDE la viitoarele consultări cu preşedintele Iohannis nu va putea fi refuzată nici din punct de vedere matematic, nici politic. Liderul PSD a spus că numele viitorului premier va fi anunţat prima dată în cadrul acestor consultări. ragnea, precizând că este vorba de "un singur nume", "membru PSD".

Pe aceeași temă

 

 

”Nu voi face această propunere având în vedere un avantaj pentru mine, pentru preşedintele Iohannis şi nici măcar pentru PSD, ci în interesul acestei ţări. Propunerea va fi făcută prima dată la consultări”, a declarat Liviu Dragnea.

 

Întrebat ce va face PSD, dacă preşedintele Iohannis va refuza propunerea PSD făcută pentru postul de premier, Dragnea a răspuns: ”Plec de la prezumţia de bună credinţă. Sunt un om resposabil, nu am de gând să promovez un conflict inutil. Vom merge foarte cinstit cu o propunere care poate fi acceptată şi care, din punct de vedere matematic şi politic, să nu fie refuzată.”


"Eu n-am de gând să încalc nicio lege. PSD nu încalcă lege. Eu voi face o propunere care să îndeplinească condiţiile legale şi constituţionale. Plec de la prezumţia de bună credinţă. Sunt un om resposabil, nu am de gând să promovez un conflict inutil. Vom merge foarte cinstit cu o propunere care poate fi acceptată şi care, din punct de vedere matematic şi politic, să nu fie refuzată", a spus Dragnea.

 

 

Propunere care să respecte condiţiile legale şi constituţionale

 

 

Dragnea  a adăugat că propunerea de premier nu va fi făcută fără acceptul prealabil al liderilor ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin.

 

Voi face o propunere care să respecte condiţiile legale şi constituţionale (...) Preşedintele nu va avea niciun motiv constituţional să refuze această propunere”, a conchis Dragnea.


 

Liviu Dragnea a afirmat împreună cu ALDE, îndeplineşte condiţia matematică de formare a unei majorităţi parlamentare, iar condiţia politică a fost îndeplinită de către electorat, prin modul în care a votat duminică.

 

Liviu Dragnea a precizat că PSD va avea 221 de mandate, adică 47,5% din Parlament, fiind câştigătorul detaşat al alegerilor.

 

”Am auzit vorbindu-se despre două condiţii: una matematică şi una politică pentru realizarea unei majorităţi. PSD şi ALDE au un număr suficient de mare pentru a deţine majoritatea în ambele Camere, de 54%. Condiţia matematică este îndeplinită. În ce priveşte condiţia politică, ea a fost îndeplinită de români, duminică, la vot”, a declarat Liviu Dragnea.

 

El a avertizat că o soluţie la guvernare care să nu ţină seama de rezultatul votului ar fi nedemocratică. ”Cine nu are de gând să respecte votul de duminică înseamnă că nu respectă democraţia şi suvernanitatea acestui popor”, a spus Dragnea.

 

Liderul PSD a anunţat, totdată, că a avut, joi, o discuţie cu ALDE legată de o guvernare comună a celro două partide.

Guvernul va fi monitorizat în permanenţă de un grup de specialisti la nivelul partidului. Echipa va face lunar rapoarte privind eficienţa actului de guvernare şi, dacă va fi cazul, şi propuneri.

Citeste mai mult: adev.ro/oi8ght

 

Guvern monitorizat

 

 

Viitorul Guvern va fi monitorizat în permanenţă de un grup de specialisti la nivelul partidului. Echipa va face lunar rapoarte privind eficienţa actului de guvernare şi, dacă va fi cazul, şi propuneri, susţine Liviu Dragnea.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că funcţia de premier va fi dată partidului sau coaliţiei care demonstrează că pot forma o majoritate, iar acest lucru va fi negociat după formarea Parlamentului, şi a adăugat că posibilitatea unui Guvern de dreapta există, însă doar "aritmetic", şi nu se ştie dacă se poate şi politic.

 

Întrebat despre varianta lansată de PNL, ca partidele de dreapta să formeze o alianţă şi să propună un premier, preşedintele a spus că "aritmetic este posibil". "Dacă este posibil şi politic, vom vedea", a adăugat Iohannis.


Dragnea, numele cel mai vehiculat până în prezent pentru funcţia de premier, a fost condamnat, în aprilie 2016la doi ani de inchisoare cu suspendare în dosarul Referendumul 2012. Legea de organizare a Guvernului îi interzice preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să ajungă prim-ministru, din cauza condamnării sale penale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22