Dragnea crede că legea care nu-i permite să fie premier e «o abolire, o decădere pe viaţă»

E.b. | 16.12.2016

Liviu Dragnea, preşedintele PSD,a declarat, miercuri, că prevederea din legea “cu condamnaţii penal” nu poate fi considerată o incompatibilitate sau o restrângere a drepturilor fundamentale, deoarece restrângerea implică „o perioadă bine determinată în timp”, iar acea prevedere este „o abolire, o decădere pe viaţă”.

Pe aceeași temă

 

 

„Vreau să lămurim câteva noţiuni: prevederea din legea cu condamnaţii penal nu poate fi considerată o incompatibilitate. Incompatibilitatea presupune poibilitatea de a opta; eşti undeva într-o poziţie, dacă vrei în Guvern, poţi să pleci de acolo”, a afirmat Liviu Dragnea, în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Liderul PSD a ţinut să precizeze că „nu este nici măcar o restrângere a drepturilor fundamentale şi aici vorbim de dreptul de a fi ales pentru că membrii Guvernului sunt votaţi de Parlament, deci sunt aleşi”.

 

„Nu putem vorbi nici măcar de o restrângere a acestor drepturi, pentru că restrângerea implică o perioadă bine determinată în timp. Practic, acea prevedere din lege este o abolire, este o decădere pe viaţă. Ceea ce în nicio democraţie constituţională nu este posibil”, a subliniat liderul social-democratilor.

Liviu Dragnea a mai spus că PSD nu va iniţia nicio procedură în Parlament sau la CCR pentru a modifica Legea 90/2001

 

„Acea lege a fost adoptată în 2001, în Guvern, fără să aibă avizul Ministerului Justiţiei. Cu toate astea, aşa cum am mai spus PSD nu va iniţia nicio procedură la CCR sau în Parlament pentru a modifica acea lege. Dacă Avocatul Poporului va lua sau nu decizia de a ataca la CCR acea prevedere este numai decizia dumnealui”, a subliniat preşedintele PSD. 

 

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat marţi că cetăţenii au trimis solicitări pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la Legea 90/2001 care îi interzice liderului PSD, Liviu Dragnea, să fie premier, motiv pentru care instituţia pe care o conduce face o primă evaluare pentru a vedea dacă există motive să se sesizeze din oficiu în acest caz.

Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

 

Dragnea a fost condamnat, în aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare în dosarul Referendumul 2012. Legea de organizare a Guvernului  (Legea 90/2001) îi interzice preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să ajungă prim-ministru, din cauza condamnării sale penale.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22