Consiliul European: Controlul migratiei, pe baza acordurilor cu Turcia si 5 țări africane

Vlad Toma | 17.12.2016

Una dintre cele mai importante probleme aflate pe agenda Consiliului European de iarna care a avut loc joi, 15 decembrie, la Bruxelles, a fost aceea a migratiei, discutandu-se in special modul in care UE poate oferi sustinere statelor membre pentru un mai bun control al fluxurilor migratorii.

Pe aceeași temă

 

Liderii UE si-au reiterat sustinerea pentru acordul UE-Turcia, pentru a controla astfel migratia pe ruta est-mediteraneana, anuntand ca sustin implementarea tuturor angajamentelor prevazute de acest acord, inclusiv liberalizarea vizelor pentru cetatenii turci.

 

In cadrul discutiilor s-a solicitat o retrimitere mai rapida a migrantilor din insulele grecesti catre Turcia, cerandu-li-se statelor membre sa sustina eforturile Greciei atunci cand agentiile UE care se ocupa de migranti considera acest lucru necesar.

 

[Fluctuatia numarului de migranti care au ajuns in Grecia in perioada ianuarie-mai 2016]

 

Pe langa acordul cu Turcia, in centrul discutiilor legate de migratie a fost de asemenea nevoia de implementare a acordurilor cu 5 state africane - Etiopia, Mali, Niger, Nigeria si Senegal - pentru a reduce migratia ilegala, printr-un control mai bun al fluxurilor de migranti de pe ruta central-mediteraneana (prin Italia, Malta).

 

Prin fondurile alocate acestor state, UE intentioneaza sa ajute tarile africane sa inlature cauzele de baza ale migratiei spre Europa, discutandu-se de asemenea despre nevoia unei cresteri a numarului migrantilor africani retrimisi in tarile din care vin.

 

[Fluctuatia lunara a numarului de migranti care au ajuns in Italia intre ianuarie 2014 si septembrie 2016]

 

S-a cazut de acord in privinta acordarii de suport pentru tarile de pe ruta Balcanilor de Vest (Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia).

 

Liderii UE au hotarat de asemenea sa creasca sustinerea pentru paza de coasta din Libia pentru a sustine lupta contra traficantilor de persoane. Sustinerea financiara va fi de asemenea folosita pentru a oferi asistenta migrantilor care vor sa se intoarca din Libia in tarile din care au plecat, incercandu-se astfel prevenirea nenumaratelor pierderi de vieti din Marea Mediterana.

 

[Bilantul operatiunilor de salvare efectuate in Marea Mediterana in 2016]

 

Uniunea Europeana va aloca resurse suplimentare pentru Paza Europeana de Frontiera si de Coasta si pentru Biroul European de Sprijin pentru Azil, care ajuta statele membre sa controleze fluxul masiv de migranti aflati in cautare de azil.

 

Paza Europeana de Frontiera si de Coasta, institutie care ajuta statele europene sa controleze mai bine fluxurile migratorii, are, incepand cu 7 decembrie, o forta de reactie rapida formata din 1500 de ofiteri care poate interveni in maxim 5 zile de la declansarea unei situatii de criza.

 

In cadrul Consiliului European din 15 decembrie s-au mai discutat probleme legate de securitatea europeana, dezvoltarea economica si sociala, tineret si relatiile externe ale UE.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22