Noua criza politica in Polonia: Protestatarii acuza puterea ca vrea sa controleze presa

Vlad Toma | 19.12.2016

Proteste de amploare au avut loc duminica in Varsovia, capitala Poloniei, in semn de protest fata de o modificare a legii legata de accesul jurnalistilor in Parlamentul polonez. Proteste de mici dimensiuni au avut loc de asemenea in cateva alte orase din Polonia.

Pe aceeași temă

 

Miile de protestatarii adunati la acest miting au acuzat guvernul de dreapta al Partidului Dreptate si Justitie (PiS) ca ar incerca sa controleze mass-media, limitand numarul reporterilor care vor avea acces la lucrarile Parlamentului. Versiunea puterii este ca aceasta lege nu incalca nicio norma europeana in materie si ca astfel de legi exista si in alte state din UE.

 

Conform noii legi doar cativa reportari vor avea acces la lucrarile Parlamentului, fiind selectate 5 televiziuni care pot sa inregistreze sesiunile parlamentare, anunta BBC.

 

Alte nemultumiri ale protestatarilor sunt legate de votarea bugetului pe 2017.

 

Legislativul polonez a fost protejat de un cordon de politisti, manifestantii reusind sambata seara sa blocheze principalele sale cai de acces si blocandu-i inauntru pe deputatii puterii, pe premierul Beata Szydlo si pe alti lideri ai partidului aflat la putere.

 

Mariusz Blaszczak, ministrul polonez de Interne, a acuzat opozitia ca ar incerca sa preia in mod ilegal puterea.

 

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, fost premier al Poloniei, a cerut autoritatilor de la Varsovia sa respecte constitutia poloneza. El a criticat actiunile guvernului declarand ca fara mass-media democratia se transforma in dictatura.

 

Dincolo de steagurile poloneze, unii protestatari purtau steagul UE si constitutia poloneza.

 

Partidul Dreptate si Justitie a fost acuzat inca de la venirea sa la putere ca ar incerca sa limiteze independenta presei.

 

Andrzej Duda, presedintele Poloniei, s-a intalnit deja ieri cu liderii principalelor partide incercand sa medieze depasirea acestei crize politice.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22