PSD si ALDE au semnat un protocol pentru guvernare. Vor merge impreuna la Cotroceni

Dora Vulcan | 19.12.2016

Protocolul de constituire a coalitiei de guvernare pentru dezvoltare si democratie a fost semnat luni de Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin. Colaborarea PSD - ALDE prevede, printre altele, ca aceastea vor sustine acelasi nume de premier la Cotroceni, de unde si solicitarea pe care i-o vor adresa presedintelui Iohannis de a-i chema împreună la negocieri - miercuri, la ora 11.00 - şi nu asa cum a anuntat deja Cotroceniul: in runde separate de discutii. Dupa semnarea documentului, cele doua partide au devenit oficial aliate la guvernare. Tariceanu ar urma sa primeasca functia de presedinte al Senatului.

Pe aceeași temă

 

 

Declaraţii Liviu Dragnea:

  •   "Avand in vedere scorul obtinut de PSD persoana propusa va fi din partea PSD" 

 

  • "Ii vom trimite presedintelui o scrisoare si textul protocolului si il vom informa ca mergem impreuna miercuri la ora 11.00"  

 

  • "Intr-un timp rezonabil ne vom vedea si cu colegii de la UDMR sa discutam eventualitatea si oportunitatea unui protocol de sustinere parlamentara"

 

  • "PSD si ALDE vor alcatui un program unic de guvernare prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale” se spune in protocolul de constituire a coalitiei de guvernare.

 

 

In document se prevede ca aceasta coalitie "va propune un candidat unic pentru functia de premier, desemnat de comun acord si va sustine, prin vot in Parlamentul Romaniei, un guvern de coalitie condus de acesta, a carui echipa guvernamentala va fi formata din ministri desemnati proportional de catre PSD si ALDE”.

 

De asemenea, având în vedere că grupurile parlamentare ale PSD și ALDE dețin împreună 250 de mandate, din totalul de 465, Coaliția de Guvernare pentru Dezvoltare și Democrație PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru funcția de prim-ministru, desemnat de comun acord, și va susține, prin vot, în Parlamentul României, un guvern de coaliție condus de acesta, a cărui echipă guvernamentală va fi formată din miniștri desemnați proporțional de către PSD și ALDE.

 

Grupurile parlamentare ale PSD și ALDE din Senat și Camera Deputaților vor constitui o majoritate parlamentară în vederea susținerii alegerii reprezentanților proprii în Birourile permanente ale celor două Camere, în cadrul conducerilor comisiilor permanente, precum și pentru promovarea inițiativelor legislative și proiectelor de lege pentru care cele două partide decid, consultându-se reciproc, să le inițieze la nivel parlamentar și guvernamental.

 

 

În protocol, cele două formațiuni se angajează ca toate numirile politice din ministere, din agențiile guvernamentale, din aparatul de lucru al Guvernului, din instituțiile ce reprezintă Guvernul în teritoriu să fie făcute proporțional, în baza criteriilor competenței, integrității și determinării de a realiza obiectivele de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești din programul comun de guvernare.   

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22