De același autor
A urcat treaptă cu treaptă în ierarhia de partid, nu arzând etapele și vorbele ca Ponta, are capacitatea de a învăța din greșeli, de a asculta de alții, mai școliți și mai deștepți decât el, și de a-și cântări cu grijă cuvintele și acțiunile. Nu e intempestiv, știe să renunțe pe termen scurt ca să câștige pe termen lung. În forul său interior admite că e un țăran ajuns boier la București, așa că-și recunoaște limitele culturale și educaționale. Dar mai ales are o extraordinară șiretenie. Sunt calități care îl fac pe Dragnea mai periculos decât alți lideri ai PSD.
Să ne uităm puțin în urmă la fapte. A izbutit să-l îndepărteze pe Ponta de la şefia partidului și Palatul Victoria, cedând guvernarea într-un moment în care PSD era sub o imensă presiune publică după Colectiv, în pierdere de imagine din cauza agresivității și iresponsabilității aceluiași Ponta. Performanța de a intra în opoziție, fiind în același timp și la putere prin mai toate structurile administrative, a salvat PSD de erodare pâna la alegeri. Dar Dragnea nu a înhățat partidul a doua zi, cum ar fi făcut altul, ci, jucând modestia și seriozitatea, a așteptat să treacă turbulențele, s-a autopropus interimar, și-a consolidat poziția și abia apoi a întins mâna. Nu-i vorbă că nici soluții alternative nu prea erau. Extrem de important: i-a ținut în frâu pe nevricoșii penali care voiau sânge pe pereți în lupta cu DNA, neacceptând modificarea unor legi, ceea ce i-a adus aprobarea cancelariilor. El însuşi condamnat, a evitat să lovească în procurori și Kövesi în limbajul contondent utilizat de confraţii săi de suferinţă, dar nu uită să repete mereu că e o „victimă“ și un „erou“. Mai exact, deşi pledoaria sa era clar împotriva justiţiei și pe tiparul general al partidului, a înţeles, singur sau ajutat, să-şi joace cartea fără provocări de ordin legislativ, care ar fi creat crize și resuscitat animozitatea faţă de PSD. În schimb, s-a folosit pentru campania împotriva DNA-Kövesi, care trebuia să meargă totuşi înainte, ţinta fiind decredibilizarea instituţiei, de mâinile murdare ale altora: Ghiţă, Ponta, Tăriceanu, Băsescu. I-a reuşit. La fel a procedat cu naţionalismul economic, sorosismul și xenofobia. Partidele respective nu au câştigat procente - ca dovadă, PRU nici măcar nu a reuşit să intre în parlament, cu toată dezlănţuirea mediatică la care am asistat -, dar voturile s-au direcţionat către PSD și împotriva lui Cioloş și a USR.
Strategia populismului, a promisiunilor și a programului economic a fost însă cea mai bună găselniţă. Nu l-am văzut pe Dragnea în vreo emisiune de campanie altfel decât umplând meticulos tabla cu cifre, pe care nimeni nu stătea să le verifice, vorbind plicticos, dar pe înţelesul tuturor ce bunăstare se va revărsa peste români. Nici PNL, USR, nici Cioloş și ai săi miniştri nu şi-au bătut capul să demonteze cifrăraia gonflată, socotind că stratagema nu mai poate păcăli. Greşit. Mesajul a trecut, iar „seriozitatea“ lui Dragnea în contrast cu pafarismul și „nenorocirile făcute de tehnocraţi“ - asta a fost imaginea la care au lucrat consilierii israelieni - a avut succesul pe care îl vedem. Că ne place sau nu, Dragnea a ştiut să asculte și să înveţe.
Dar filmul de Oscar în care inegalabilul şiret Dragnea joacă este cel al premierului. Ştiind că nu va putea forţa funcţia decât cu preţul unui război cu final imprevizibil cu preşedintele Iohannis, cu riscul blocajului instituţional și al pierderii de popularitate - în fond, nici legal, nici moral, Dragnea nu putea avea câştig de cauză -, a ales să pozeze în omul raţional de care ţara are nevoie și să se asigure că stăpânul întregului joc va fi doar el. În prima ieşire de după alegeri a făcut exerciţiul unui veritabil premier, prezentând programul de guvernare - iarăşi cifre pe bandă rulantă, termene, comisia care va controla totul, inclusiv actele normative ce vor fi emise de viitorul guvern (și pe care o va prezida el). E jupânul de necontestat și omul momentului. Premierul de facto a întârziat strategic să anunţe numele premierului-marionetă, dar Dragnea a făcut în aşa fel încât acesta să aibă o mult mai mică importanţă în raport cu soclul pe care s-a aşezat el. Mult timp de acum încolo nimeni nu-l va putea clinti de acolo. Pentru că PSD nu-şi devorează decât liderii care pierd.
Într-un fel, Dragnea e cel mai apropiat de tipologia lui Iliescu, care a fost şeful incontestabil al fostului FSN vreme de 10 ani, indiferent cine s-a aflat la guvernare, indiferent dacă partidul a fost în opoziţie sau la putere. Ca și Iliescu, Dragnea înţelege că e mai important să ţii cu mână forte hăţurile partidului decât să te agiţi pentru funcţii vremelnice. Oricum, miza lui e o guvernare care să permită partidului să obţină în 2019 preşedinţia României, ratată de atâtea ori. Pentru asta însă are în faţă câteva obstacole importante: îndeplinirea, fie și parţială, a promisiunilor și programului economic, gestionarea luptei cu DNA, aşa încât să nu fie acuzat de măcelărirea justiţiei, relaţia cu Iohannis cu potenţial de creştere în opoziţie și „refacerea dreptei“. În privinţa lui Iohannis, e de presupus că abilul Dragnea, aşa cum a și anunţat de altfel, va evita pe cât posibil un război cu preşedintele, pentru a nu-i da acestuia ocazia să se rebranduiască în jucător împotriva „pericolului PSD“. Va prefera să-l pună în postura de a fi acuzat de „blat“. Cât priveşte dreapta, la cât de fragmentată și haotică e, nu cred că are a-şi face prea multe griji, altele decât să pună televiziunile-măciucă s-o toace zilnic. Şiret ca nimeni altul în politica momentului, Dragnea nu trebuie subestimat. E mult mai mult decât „ţărănoiul“ pe care îl portretizează PNL și unii jurnalişti. //