Misterele unei disparitii. Ancheta la Operatiuni Speciale, ceruta de ministru: Ghita era filat

Dora Vulcan | 21.12.2016

Fostul deputat Sebastian Ghita este cautat de politisti dupa ce pe numele sau a fost emis un mandat de aducere de procurorii DNA Ploiesti. La sediul parchetului ploiestean marti s-au prezentat doar avocatii sai, transmite Digi 24. Ghita este dat în consemn la frontiera si la toate unitatile de politie pentru ca nu a fost gasit la domiciliu.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: Ministerul de Interne a cerut o ancheta la Directia de Operatiuni Speciale din Ministerul de Interne. Lucratorii ei au primit, inca de saptamana trecuta, solicitare din partea procurorului de caz sa-l fileze pe Sebastian Ghită. Ancheta vizeaza modul in care acesta a putut fi pierdut de politisti pe drumul de la SRI, unde a participat la o chermeza, spre casa.Initial s-a spus ca acesta a fost identificat in trafic din cauza vitezei excesive cu care circula pe autostrada ca, de fapt, acum sa se afle ca Ghita era filat din ordinul procurorului DNA inca de saptamana trecuta. 

 

UPDATE; Şoferul fostului deputat Sebastian Ghiţă, pe numele căruia a fost emis un mandat de aducere, a fost audiat, joi, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, au declarat surse judiciare, citate de agerpres.ro. 

 

 

UPDATE Inspectoratul Judetean de Politie Prahova a informat, joi, Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la faptul ca fostul deputat Sebastian Ghita a incalcat termenii controlului judiciar pe cautiune prin neprezentarea sa la DNA Ploiesti in baza citatiei emise de procurori, urmand ca judecatorii sa dispuna in consecinta, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al IJP Prahova, Marian Popescu.


"In conditiile in care inculpatul a incalcat termenii controlului judiciar, IJP Prahova a informat, in aceasta dimineata, Inalta Curte de Casatie si Justitie, care va dispune in consecinta", a declarat Marian Popescu.
 

 

UPDATE  Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a confirmat pentru Romania libera ca Sebastian Ghita a fost prezent la evenimentul organizat de SRI, luni la ora 19.00.

Acesta a spus că insituția pe care o reprezintă nu își poate asuma nicio responsabilitate legată de dispariția lui Sebastian Ghiță pentru că legal nu mai avea voie să-l moitorizeze pe Sebastian Ghiță după ce Curtea Constituțională a decis acum un an că SRI poate să desfășoare activități speciale numai în cazul suspecților din dosare care vizează siguranța națională, nu în orice dosar de corupție.


Intrebat dacă își vor da demisia cei din conducerea SRI, așa cum s-a întâmplat în cazul Haissam, Marincea a răspuns: ”Omar Haisam era acuzat de terorism”.

 

 

 UPDATE Potrivit unor surse judiciare citate de Romania curata, exista autorizaţie pentru filajul fostului deputat. Filajul era făcut de Poliţie, Departamentul de Operaţiuni Speciale. Poliţia l-ar fi pierdut în ceaţă în noaptea de luni, 19 decembrie, orele 23, pe DN 1, spre Ploieşti.

Din motive pe care ar trebui să fie explicate, Poliţia ar fi informat procurorul despre dispariţia lui Ghiţă abia 16 ore mai târziu, marţi după amiază, 20 decembrie.

DNA Ploieşti ar fi dispus un mandat de aducere pentru miercuri, 21 decembrie.

 

 

UPDATE: Bogdan Micu, avocatul lui Sebastian Ghiţă, a declarat joi că nu a putut lua legătura cu fostul deputat şi nu are de gând să îl cautedar îl va reprezenta în continuare la termenele de la instanţă, conform News.ro.

 

"Nu am putut lua legătura cu el şi nici nu am de gând să îl caut eu. Am nişte contracte de reprezentare în instanţă, o să mă prezint acolo", a spus avocatul lui Ghiţă.

 

 

UPDATE Fostul deputat a apărut ultima dată în public pe 19 decembrie! Surse judiciare implicate în căutarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă, care nu s-a prezentat miercuri, 21 decembrie, la sediul DNA Ploieşti, susţin că fostul deputat a fugit din România. Pe de altă parte, ultima activitate pe contul său de WhatsApp, de pe un telefon pe care îl foloseşte frecvent, a avut în data de 19 decembrie, ora 23.05.  Tot la acea oră, Sebastian Ghiţă ar fi trebuit să aibă şi o intervenţie televizată în studio, la postul România TV, intervenţie care nu a mai avut loc.

 

Surse judiciare spun că există informaţia, încă de marţi seara, că Ghiţă a reuşit să fugă din ţară. Aceleasi surse spun ca Ghita s-ar putea afla in Turcia, stat cu care  România nu are tratat de extrădare, însă există o convenţie bilaterală în baza căreia S. Ghiţă, în cazul în care se mai află pe teritoriul statului turc, ar putea fi trimis în România, ca în cazul baronului PSD condamnat, Nicuşor Constantinescu.

 

Sebastian Ghita se afla sub control judiciar si avea interdictia de a parasi tara in dosarul in care este  cercetat alaturi de mai multi politisti si procurori din Prahova, fiind suspectat de dare de mita, santaj si cumparare de influenta. In 22 noiembrie, instanta a decis ca Sebastian Ghita sa ramana sub control judiciar pe cautiune si cu interdictia de a parasi tara.In dosarul Tony Blair, Ghita nu mai  era sub control  judiciar, acesa fiindu-i ridicat de instanta suprema in luna septembrie.

 

 

UPDATE Potrivit declaraţiilor publice făcute în această după amiază de Daniel Savu, un apropiat al lui Sebastian Ghiţă, fostul deputat a fost văzut ultima oară, tot luni, în jurul orei 23.00, după ce a participat la o recepţie oferită de Serviciul Român de Informaţii cu ocazia terminării mandatului comisiei de control parlamentare asupra SRI, comisie din care au făcut parte atât Sebastian Ghiţă cât şi Daniel Savu.

 

Sebastian Ghiţă a venit ultimul dintre membrii comisiei la acea întâlnire şi a avut un comportament obişnuit. Potrivit surselor, citate de Sorina Matei pe blogul personal, Sebastian Ghiţă ar fi discutat cu toţi membrii comisiei, discuţiile ar fi fost axate atât pe activităţile comisiei parlamentare de control cât şi pe buget, iar Sebastian Ghiţă nu ar fi purtat discuţii separate cu conducerea SRI, nici cu directorul SRI, Eduard Hellvig şi nici cu prim adjunctul SRI, generalul Florian Coldea.

 

 

Ghiţă s-a prezentat ultima dată luni la IPJ Prahova, unde a semnat conform procedurii controlului judiciar impus de procurori în privinţa sa. Dacă nu va fi găsit, DNA poate cere mandat de arestare preventivă în lipsă, informeaza News.ro.

 

Sebastian Ghita a ramas fara imunitate parlamentara dupa ce partidul pe listele caruia a candidat, PRU, nu a intrat in parlament.

 

Sebastian Ghiţă este în continuare căutat de către autorităţi, la peste cinci ore de la emiterea de către DNA a mandatului de aducere în faţa procurorilor. În condiţiile în care mandatul emis miercuri de DNA Ploieşti a fost adus la cunoştinţa IPJ Prahova miercuri după-amiază, la ora 15.00, poliţiştii l-au căutat pe Ghiţă la locuinţa sa din Ploieşti, dar şi în alte locuri pe care acesta le frecventa, însă nu l-au găsit.

 

”Conform procedurii, l-au căutat la domiciliu şi în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de către acesta. Îl căutăm în judeţul Prahova, iar  IPJ Prahova colaborează cu toate celelalte unităţi din cadrul IGPR, cărora le-a fost comunicat acest act procedural. Căutările continuă şi, în momentul în care se consideră că nu a fost găsit la locurile de interes, se întocmeşte un proces-verbal care este adus la cunoştinţa emitentului de îndată”, a declarat, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Marian Popescu, citat de News.ro.

 

Conform procedurilor, după primirea unui astfel de proces-verbal, procurorii DNA pot cere instanţei emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele celui căutat.

 

DNA Ploieşti a emis, miercuri, mandat de aducere pe lui Sebastian Ghiţă în dosarul de corupţie privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în care are calitatea de suspect alături de Victor Ponta, după ce fostul premier a refuzat să se prezinte în faţa procurorilor.

 

 

 

 Sebastian Ghiţă este urmărit penal de către DNA Ploieşti, alături de Victor Ponta, în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în anul 2012, potrivit DNA.

 

Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita lui Tony Blair, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD. 

 

Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar dar instanţa supremă a anulat măsura preventivă în 13 septembrie. Ulterior, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de 220.000 de euro pe averea lui Ghiţă.

 

 

Dosarele lui Ghita

 

 

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas se află pe rolul instanţei supreme. În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În 22 noiembrie, instanţa a decis ca Sebastian Ghiţă să rămână sub control judiciar pe cauţiune şi cu interdicţia de a părăsi ţara. Sub puterea acestei interdictii se afla el si miercuri, la emiterea mandatului de aducere de catre DNA Ploiesti.

 

 

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft. Ghiţă este acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu.

 

 

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012, în care este cercetat şi Victor Ponta, şi în cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni. În dosarul din urmă sunt cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova MIrcea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

 

 

Totodată, la sfârşitul lunii septembrie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În 20 decembrie, Parchetul instanţei supreme a decis clasarea acestui dosar.

 

 

Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate după ce mandatul său de deputat a încetat în luna decembrie, după alegerile parlamentare.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22