Italia: Atentatorul tunisian de la targul de Craciun din Berlin, impuscat la Milano

Dora Vulcan | 23.12.2016

Suspectul atentatului din Berlin a fost identificat in persoana tunisianului Anis Amri, in varsta de 24 de ani, a anuntat miercuri parchetul german. Anis Amri are 1,78 m si circa 75 de kilograme. Ministrul italian de interne va tine in curand o conferinta de presa. "Poate fi periculos si inarmat", se arata in comunicatul parchetului, care oferea o recompensa de 100.000 de euro.

Pe aceeași temă

 

 

 

Suspiciunile despre Amri au crescut in forta joi dupa ce s-a confirmat ca, in cabina camionului cu care a fost comis atentatul, au fost descoperite amprentele sale.

 

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a spus joi ca Amri este "cu inalta probabilitate" autorul atentatului, in timp ce Biroul Federal de Anchete Penale (BKA) a emis un mandat de arestare pentru fugar.

 

Un camion a intrat luni seara in multimea de oameni aflata in apropierea unui targ de Craciun din Berlin, in apropiere de strada comerciala Kurfurstendamm, in vestul Berlinului. 12 persoane au murit si cca 50 au fost ranite, a anuntat politia germana.

 

UPDATE: Imigrantul pakistanez, fugarit de un martor şi reţinut de poliţie, nu este atentatorul atacului de luni seara. Atacatorul se pare că a scăpat şi e liber, transmite Die Welt. NIcio grupare terorista nu si-a asumat atacul.

 

UPDATE:  Camionul folosit în comiterea atacului de luni seară de la târgul de Crăciun din Berlin a plecat vinerea trecută din Italia, a anunțat marți agenția de presă italiană ANSA, care citează surse neidentificate de rang înalt din serviciile de securitate, transmite DPA, citat de Agerpres. Camionul a preluat folii din oțel laminat de la o fabrică din apropiere de Milano și a trecut la 16 decembrie pe la punctul de frontieră Brenner dintre Italia și Austria în jurul orei 18:00 (17:00 GMT), au spus sursele citate. 

 

UPDATE Presa germana scrie ca atacatorul ar fi un refugiat afgan sau pakistanez care a ajuns in Germania in februarie. Acesta ar fi fost arestat ca suspect in urma atentatului. In cabina camionului politia a descoperit un cetatean polonez mort, precizand insa ca nu aceasta a condus camionul in timpul atentatului.

 

Camionul care a intrat luni in multime apartine unei companii poloneze inregistrate la Gdansk. Patronul companiei a confirmat pentru AFP ca a pierdut legatura din timpul dupa amiezii cu soferul camionulu in cauza.

Incidentul aminteste de atentatul comis la Nisa (sudul Frantei) in luna iulie, cand un francez de origine tunisiana a intrat in plin cu un camion de 19 tone in multimea adunata pe faleza pentru a urmari focurile de artificii de Ziua Bastiliei, ucigand 86 de persoane.

 

UPDATE Conform unui raport al politiei citat de Die Welt si preluat de Washington Times, suspectul ar fi un refugiat pakistanez sosit in Germania in februarie. Incertitudinea in aceasta privinta persista insa, Berliner Zeitung scrie de exemplu ca este afgan, iar Der Tagesspiegel a transmis ca atacatorul este fie pakistanez, fie afgan. Cert e ca a ajuns in Germania in februarie.

 

UPDATE  Anchetatorii germani au ajuns la concluzia că autocamionul a fost condus intenționat în mulțimea din Piața de Crăciun din Berlin, precizează poliția germană într-o nouă postare pe Twitter.

 

UPDATE  Ministrul de Interne: Exista mai multi factori care ne fac sa credem ca a fost un atentat (AFP)

Franta anunta ca si-a sporit masurile de securitate ca urmare a evenimentelor din Berlin -AFP


UPDATE  Ministrul de interne al Landului Berlin spune ca sunt inca neclare circumstantele incidentului produs la targul de Craciun, ar putea fi accident sau atentat (Reuters). "Succesiunea evenimentelor indica fie un accident, fie un atac", a spus Andreas Geisel.

Si ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat ca este inca neclar ce s-a intamplat exact. Fortele de securitate incearca sa securizeze zona si sa-i gaseasca pe cei responsabili, a spus el.

 

UPDATE  Patronul companiei ipoloneze inregistrate la Gdansk a confirmat pentru AFP ca soferul de pe camionul in cauza a disparut.

"Nu mai avem nici un contact cu el din aceasta dupa-amiaza. Nu stiu ce se intampla cu el. E varul meu, il cunosc din copilarie si garantez pentru el", a declarat Ariel Zurawski pentru AFP.


 

 

 

IMAGINI IN DIRECT, AICI

 

 

 

Foto Reuters

 

 

 

Foto Reuters

 

22.11  Soferul camionului se pare ca este un polonez, transmite Digi 24. Autoritatile sunt pe urmele atacatorului.

 

Foto Reuters

 

 

22.01 Mai multi morti, cel putin 50 de raniti - este bilantul anuntat de politie pentru AFP

 

 

 

21.50 Presa locala germana, care citeaza politia ajunsa la fata locului, relateaza ca, din primele indicii ale anchetei, ar fi vorba de un atac terorist asupra targului de Craciun din Berlin, transmite Reuters.

 

 

 

Foto Reuters

 

 

 

Nu exista deocamdata alte informatii din partea politiei germane cu privire la incidentul produs in apropiere de strada comerciala Kurfurstendamm, in vestul Berlinului.

 

De asemenea, nu se stie de ce camionul a iesit de pe carosabil si a patruns in Piata de Craciun.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22