Sancţiuni ale SUA care vizează ruşi şi entităţi ruse; 35 de diplomaţi ai Moscovei, expulzaţi

E.b. | 30.12.2016

Preşedintele american Barack Obama a emis un ordin executiv vizând şase ruşi şi cinci entităţi ruse, ca ripostă faţă de atacurile informatice susţinute de Moscova, relatează CNN. De asemenea, autorităţile americane au expulzat 35 de diplomaţi ruşi, care au 72 de ore pentru a părăsi teritoriul SUA.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, anunță că se va întâlni cu liderii comunității de informații americane, după ce Administrația Obama a decis, joi, expulzarea a 35 de diplomați ruși și închiderea a două clădiri rusești din New York și Maryland.

 

“Am ordonat o serie de acţiuni în replică la hărţuirea agresivă a oficialilor americani de către Guvernul rus şi la operaţiunile informatice vizând procesul electoral american”, a scris Barack Obama într-un comunicat citat de ABC News, preluat de News.ro.

 

“Aceste acţiuni vin după avertismente private şi publice repetate pe care le-am transmis Guvernului rus şi sunt un răspuns necesar şi adecvat la eforturile de a submina interesele SUA, încălcând normele internaţionale de comportament”, a adăugat el.

 

Obama a notat că toţi americanii “ar trebui să fie alarmaţi de acţiunile Rusiei”, care au avut ca scop să “interfereze cu procesul electoral american”.
Noile sancţiuni impuse de SUA Rusiei sunt contraproductive şi vor submina relaţiile bilaterale, avertizează MAE rus


“Acest furt de date şi divulgarea activităţilor nu putea fi condus decât de la cel mai înalt nivel al Guvernului rus”, a atras atenţia liderul american.

 

 

Diplomaţi hărţuiţi la Moscova

 

 

“În plus, diplomaţii noştri s-au confruntat în ultimul an cu un nivel inacceptabil de hărţuire la Moscova, din partea serviciilor de securitate şi poliţiei ruse. Astfel de activităţi au consecinţe”, a insistat Obama, care a emis un ordin executiv prin care amendează un decret din aprilie 2015 pentru a extinde autorizarea unui răspuns la activităţi informatice care au ca scop interferenţa în procesele electorale americane.

 

Practic, sancţiunile, îngheaţă bunurile din SUA ale celor vizaţi, ceea ce va avea un impact limitat. Washingtonul nu a impus sancţiuni economice noi vizând Rusia în sine sau conducerea sa politică.

 

 

Persona non grata

 

 

În plus, Statele Unite au expulzat 35 de diplomaţi ruşi şi au închis două baze ruse din New York şi Maryland, în replică la o campanie de hărţuire desfăşurată de Rusia, vizând diplomaţi americani la Moscova.

 

“Departamentul american de Stat a declarat persona non grata 35 de oficiali ruşi care operau în Statele Unite, care au acţionat într-un mod nepotrivit cu statutul lor diplomatic sau consular. Departamentul a informat şi Guvernul rus că va refuza accesul personalului rus la două baze de recreere din Statele Unite deţinute de Guvernul rus”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

 

Diplomaţii ruşi au termen de 72 de ore să părăsească teritoriul american.

 

De asemenea, niciun oficial rus nu va mai avea acces în bazele din Maryland şi New York începând de vineri la prânz (19 ora României). Potrivit lui Obama, bazele erau folosite de personalul rus în activitatea strângerii de informaţii.

 

 

Interferenţa Moscovei în procesul electoral

 

 

Departamentul de Stat a explicat că a luat această măsură în replică, pe de o parte, la interferenţa Moscovei în procesul electoral din SUA, iar pe de alta în urma hărţuirii diplomaţilor americani din Federaţie în ultimii patru ani şi în special în ultimele 12 luni.

 

“Această hărţuire a implicat opriri arbitrare de către poliţie, asalt fizic şi transmiterea la televiziunea de stat a datelor personale ale angajaţilor noştri, ceea ce i-a pus în pericol”, se arată în comunicat.

 

“În plus, Guvernul rus a împiedicat operaţiunile noastre diplomatice, printre altele prin acţiuni precum: închiderea a 28 de colţuri americane care găzduiau programe culturale şi predarea limbii engleze; blocarea eforturilor noastre de a începe construcţia unui sediu nou, mai sigur, pentru Consultatul nostru General de la Sankt Petersburg şi respingerea cererilor de a îmbunătăţi perimetrul de securitate la centrul actual, depăşit de la Sankt Petersburg”, se arată în comunicat.

 

Obama a avertizat că acesta nu este întregul răspund al administraţiei sale la interferenţele ruse. “Vom continua să luăm o serie de acţiuni în momentul şi locul unde alegem noi, iar o parte dintre ele nu vor fi date publicităţii”. A spus Obama.

 

“Pe lângă tragerea la răspundere a Rusiei pentru ceea ce a făcut, Statele Unite şi prietenii şi aliaţii lor din lume trebuie să lucreze împreună pentru a se opune eforturilor Rusiei de a submina normele internaţionale de comportament şi de a interfera cu guvernarea democratică”, a insistat el.

 

Preşedintele a promis şi că administraţia sa va transmite Congresului un raport privind eforturile ruse de a interfera cu procesul electoral, precum şi despre “activitatea informatică maliţioasă privind ciclul electoral la alegerile precedente”:

 

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia au atins cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece, în urma sancţiunilor impuse Moscovei din cauza acţiunilor sale în Ucraina şi a consolidării prezenţei NATO şi ruse de o parte şi de alta a frontierei de vest a Rusiei.

 

 

Raport al CIA şi FBI

 

 

 

Atât CIA, cât şi FBI cred că hackeri ruşi au fost responsabili pentru atacurile vizând Partidul Democrat, menite să îl ajute pe republicanul Donald Trump în cursa pentru Casa Albă. Mai mult, serviciile de informaţii afirmă că hackerii au acţionat la ordinele statului, deşi nu pot dovedi o implicare personală a lui Vladimir Putin.

 

Obama a cerut un raport amplu în acest dosar.

 

Rusia, dar şi Trump au respins în repetate rânduri acuzaţiile.

 

Diplomaţi americani la Moscova au raportat în iulie că au fost opriţi în trafic de poliţia din capitala rusă de aproximativ 60 de ori într-o lună, un număr neobişnuit de asemenea intervenţii într-un oraş în care diplomaţii nu sunt traşi la răspundere pentru infracţiuni rutiere minore.

 

Un purtător de cuvânt al ambasadei a raportat că a găsit ţigări în apartamentul său, puse de o persoană necunoscută, iar alt oficial că a găsit robineţii de apă deschişi atunci când a ajuns acasă.

 

De asemenea, un diplomat ar fi fost atacat la Moscova de un poliţist rus.

 

Moscova nu a reacţionat deocamdată la anunţ însă miercuri a descris acuzaţiile pentru atacurile informatice drept o “dezinformare” şi “minciuni”. “Putem doar să adăugăm că, dacă Washingtonul ia noi măsuri ostile, va primi un răspuns”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comunicat.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22