5 ianuarie, data la care Sebastian Ghita poate primi mandat de arestare in lipsa

Dora Vulcan | 30.12.2016

Curtea Supremă va judeca pe 5 ianuarie 2017 solicitarea DNA, de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv in cazul fostului deputat fugar Sebastian Ghita care a disparut si s-a sustras de la doua termene ale controlului judiciar. Fostul deputat si-ar putea pierde inclusiv cautiunea de 60 de milioane de lei.

Pe aceeași temă

 

 

 

Curtea Suprema a luat decizia dupa ce IGP Prahova a notificat instanta si a facut un referat care atesta ca Ghita nu s-a prezentat pentru a semna la sediul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, din Ploieşti, când era programat pentru procedura controlului judiciar, dispus de instanta suprema intr-un dosar in care este deja judecat.

 

 

 

În cazul în care judecătorii consideră că Sebastian Ghiţă a încălcat prevederile controlului judiciar, ar putea emite un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui.

 

 

 

Este a doua când DNA cere emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă.  

 

 

Instanţa supremă a respins, marţi, cererea DNA Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă.


 

 

Totodată, ICCJ a menţinut măsura controlului judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi ţara.

 

 

 

Sebastian Ghiţă este căutat de poliţişti şi dat în consemn la frontieră din 21 decembrie, pentru că nu a respectat obligaţiile controlului judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

 

 

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a admis în parte contestaţia formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, a menţinut controlul judiciar pe cauţiune şi a dispus ca Sebastian Ghiţă să rămână şi cu interdicţia de a părăsi ţara din cadrul măsurii preventive.

 

 

Deocamdată, nu se știe de ce instanța de judecată, formată din cinci judecători, nu a luat în considerare, ca argument pentru arestarea preventivă, o notă a Poliție prin care se anunța dispariția de la reședințe a inculpatului Sebastian Ghiță și încălcarea condițiilor impuse de controlul judiciar prin neprezentarea la DNA, unde a fost citat pentru audiere. Neprezentarea inculpatului la audieri, ori de câte ori este chemat de procuror, impune arestarea preventivă.

 

 

Un complet de trei judecători de la instanţa supremă decisese, în 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghiţă să îi fie ridicată interdicţia de părăsire a ţării, una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

 

 

Procurorul DNA Ploieşti prezent la şedinţa de judecată de marţi a cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv pentru Sebastian Ghiţă, întrucât „a dat dovada de rea-credinţă şi a sfidat organele judiciare”, existând suspiciunea că a părăsit ţara. Magistratul a mai solicitat instanţei ca, dacă va considera neîntemeiată cererea de arestare preventivă, să admită contestaţia şi să menţină interdicţia de a părăsi ţara din cadrul controlului judiciar.

 

Sebastian Ghiţă a fost reprezentat de trei avocaţi, care au spus că au încercat să ia legătura cu el, dar nu au reuşit şi au împuternicire avocaţială semnată de fratele acestuia. Avocaţii lui Sebastian Ghiţă au cerut respingerea contestaţiei DNA şi menţinerea deciziei de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara.

 

 

Fostul deputat este căutat din 21 decembrie, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

 

 

A încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune

 

 

Sebastian Ghiţă nu avea dreptul să plece din ţară fără acceptul procurorilor pentru că decizia din 16 decembrie, până la judecarea contestaţiei, nu era definitivă. Poliţiştii l-au căutat pe Sebastian Ghiţă la locuinţa sa din Ploieşti, dar şi în alte locuri pe care acesta le frecventa, însă nu l-au găsit, iar în 22 decembrie au anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că fostul deputat a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune.

 

De asemenea, poliţiştii au informat DNA Ploieşti că Sebastian Ghiţă nu a fost găsit după ce pe numele lui a fost emis mandatul de aducere.

 

Potrivit unor surse din Poliţia Prahova, Sebastian Ghiţă s-a prezentat ultima dată pe 19 decembrie la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar.

 

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas se află pe rolul instanţei supreme.

 

 

Mită, cumpărare de influenţă, şantaj

 

 

În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 

 

În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea lui Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59.417.133 lei, după ce acesta a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86.652.513,50 lei.

 

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

 

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

 

Sebastian Ghiţă a mai fost cercetat în dosarul ”Tracia - Asesoft”. La începutul lunii martie, judecarea dosarului ”Tracia - Asesoft” în care Sebastian Ghiţă şi alte opt persoane au fost acuzaţi de înşelăciune în legătură cu tranzacţii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a încetat ca urmare a prescripţiei.

 

Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate după ce mandatul său de deputat a încetat în decembrie, după alegerile parlamentare.

 

Ghiţă a fost deputat între 2012 şi 2016. În acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22