Margaret Thatcher (Doamna de Fier) se temea ca Germania va reveni la politica agresiva

E.b. | 31.12.2016

Margaret Thatcher, fost premier al Marii Britanii, decedata in 2013, era atat de ingrijorata ca o Germanie reunificata va incerca din nou sa domine intreaga Europa incat consilierii ei au facut mari eforturi pentru a o convinge sa afiseze o masca optimista si sa aiba un discurs pozitiv pe aceasta tema.

Pe aceeași temă

 
Asta, in primul rand, pentru a nu arunca in aer relatiile dintre Berlin si Londra

 

Informatiile provin din documente de arhiva desecretizate, publicate vineri.

 

"Cheia este sa folosesti cuvintele: «prieten, aliat si partener» (daca le suporti) ", i-a scris Doamnei de Fier cel care a fost mult timp consilierul ei de politica externa, Charles Powell, inaintea intalnirii pe care ea a avut-o cu ambasadorul Germaniei la Londra pe 3 octombrie 1990, data reunificarii celor doua state germane, relateaza agentia DPA, conform ziare.com.

 

Nelinistea lui Margaret Thatcher, supranumită Doamna de Fier, referitoare la efectele acestei reunificari era cunoscuta la acea vreme, insa documente secrete datate din anii anteriori caderii Zidului Berlinului scot la suprafata anvergura acestei ingrijorari.

 

Astfel de documente pastrate la Arhivele Nationale Britanice releva ca la Downing Street se estima ca o Germanie reunificata va reveni la politica agresiva de dinaintea celor doua razboaie mondiale.

 

"Modul in care, la ora actuala, germanii isi fac loc cu coatele si fac presiuni in Comunitatea Europeana sugereaza ca nu s-au schimbat prea multe", se arata din stenograma unei reuniuni a consilierilor guvernului britanic, care au tras totusi concluzia ca "trebuie sa fim draguti cu nemtii".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22