Malta a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene pentru urmatoarele șase luni

Vlad Toma | 03.01.2017

Malta a preluat duminică președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, urmând sa dețină această funcție în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2017. In ultimele șase luni, presedinția Consiliului UE a fost deținută de Slovacia.

Pe aceeași temă

 

În următoarele șase luni, perioada în care va deține președinția UE, Malta va avea un rol cheie in stabilirea agendei Consiliului European, pe fondul provocarilor legate de migrație și de eventuala declanșare a negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

 

Malta va fi cea care va planifica și va conduce intalnirile desfășurate la nivelul Consiliului Uniunii Europene în aceasta perioadă. Ea va reprezenta, de asemenea, Consiliul Uniunii Europene în relația cu celelalte instituții europene.

 

Mandatul Maltei este cu atât mai important cu cât, în următoarele luni, vor avea loc alegeri în Franța și Olanda, alegeri esențiale pentru viitorul Uniunii Europene.

 

Migrația va fi cu siguranță una dintre principalele probleme aflate pe agenda Uniunii Europene în această perioada, cu atât mai mult cu cât Malta, o țară insulară situată între nordul Africii și sudul Italiei, se afla pe una dintre principalele rute pe care migranții vin din Africa, prin Libia, spre statele din sudul Uniunii Europene - ruta central-mediteraneană. Accentul va fi pus pe întărirea sistemul european comun de azil, în sensul unei relocări echitabile a migranților în statele UE.

 

Printre celelalte teme principale aflate pe agenda Maltei se află securitatea statelor UE, piața unică, incluziunea socială, politica europeană de vecinătate și afacerile maritime.

 

Președinția Consiliului Uniunii Europene este rotativă fiind preluată de fiecare dintre statele membre pe o perioadă de 6 luni.

 

Până în 2020 președinția Consiliului Uniunii Europene va fi deținută de  

 

Malta: Ianuarie-Iunie 2017


Estonia: Iulie-Decembrie 2017


Bulgaria: Ianuarie-Iunie 2018


Austria: Iulie-Decembrie 2018


Romania: Ianuarie-Iunie 2019


Finland: Iulie-Decembrie 2019


Croatia: Ianuarie-Iunie 2020


Germany: Iulie-Decembrie 2020

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22