Tăriceanu: Guvernul Grindeanu, supravegheat şi supervizat de comisia condusă de Dragnea

E.b. | 03.01.2017

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE, a declarat că formaţiunea sa politică va fi reprezentantă în comisia anunţată de Liviu Dragnea care va superviza şi supraveghea activitatea Guvernului. Se ştie deja că însuşi Dragnea, liderul PSD, va coordona comisia respectivă, pentru că nu a putut să fie premier.

Pe aceeași temă

 

 

Tăriceanu a subliniat că în Executiv nu vor funcţiona două echipe separate, a fiecărui partid, ci va fi una singură, care va colabora, conform News.ro.


Şi Sorin Grindeanu, premierul desemnat, a admis că-și înțelege „foarte bine” postura: „Eu îmi înțeleg foarte bine postura și eu și colegii mei ne înțelegem foarte bine postura. Suntem un Guvern ca urmare a coaliției PSD-ALDE, un Guvern politic, dar politica se va face în altă parte”, conform Digi24.ro.

De unde se poate înţelege şi faptul că hotărârile importate vor fi luate de comisa de supraveghere din sediul PSD.


"În actualul Guvern nu vor funcţiona două echipe, o echipă a PSD şi o echipă a ALDE. Viitorul Guvern va fi o singură echipă, Guvernul României, punct. (...) Comisia va fi una în care vom avea şi noi reprezentanţi şi care va trebui să urmărească punerea în aplicare a programului de guvernare şi cred că acest lucru este foarte bun", a spus Tăriceanu, citat de News.ro.

 

El a precizat că ALDE nu va avea o comisie separată de supraveghere a activităţii Guvernului, ci va participa la cea propusă de PSD.

 

Întrebat dacă este de părere că preşedintele Klaus Iohannis s-ar putea împotrivi vreunuia dintre miniştri, Tăriceanu a explicat că şeful statului nu are "pârghii" constituţionale să blocheze un membru al Guvernului atunci când se formează Cabinetul.

 

"Din câte ştiu, preşedintele - şi nu mă înşel în această privinţă - nu are un rol în definirea structurii Guvernului şi a echipei guvernamentale. Acesta poate fi considerat un gest de curtoazie faţă de preşedinte. Echipa guvernamentală şi programul sunt prezentate de prim-ministru în faţa Parlamentului, care dă votul de învestitură. Legitimitatea este dată de Parlament pentru întregul Guvern", a spus el.

Tăriceanu a comentat şi prezenţa în Guvern a lui Meleşcanu, spunând că este probabil cel mai bun profesionist pe domeniul politicii externe din România.

 

"Domnul Teodor Meleşcanu este în momentul de faţă, cred, fără să fac niciun fel de exagerare, personalitatea din domeniul politici externe cu cea mai mare experienţă şi cu cel mai mare prestigiu pe care o are România în acest moment", a spus el.

 

În privinţa lui Toma Petcu, propus pentru Ministerul Energie, Tăriceanu a spus că el are experienţă administrativă şi politică, conducând Administraţia Apele Române şi fiind preşedinte al organizaţiei ALDE Giurgiu, a doua ca rezultate în urma alegerilor parlamentare.

 

ALDE va fi reprezentat în Guvern de Daniel Constantin (vicepremier şi ministru al Mediului), Teodor Meleşcanu (ministrul Afacerilor Externe), Graţiela Gavrilescu (ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul) şi Toma Petcu (ministrul Energiei).

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22