Un guvern după chipul lui Dragnea

Primul lucru care sare în ochi în ceea ce privește noul guvern PSD-ALDE este cât de multă putere a reținut Liviu Dragnea pentru sine însuși. Astfel colaboratorul său cel mai apropiat, Sevil Shhaideh, va coordona și cel mai mare minister, o struțocămilă care include Dezvoltarea și fondurile aferente, Administrația centrală și locală și fondurile europene.

Cristian Campeanu 03.01.2017
SHARE 17

 

 

 Celălalt minister care se va afla sub controlul aproape direct al lui Dragnea este ministerul de Interne unde noul ministru- Dan Carmen Daniela- este creația politică a lui Dragnea, adusă de el de la Teleorman și propulsată în politica mare doar pentru că îi este fidelă fostului baron. Prin aceste două numiri Dragnea își asigură pentru sine cele mai importante pârghii ale executivului: Administrația, Internele și fondurile de dezvoltare și europene care vor fi direcționate după cum va hotărî în mod discreționar liderul PSD. Dragnea își păstrează de asemenea un rol în gestionarea relațiilor cu Comisia Europeană prin numirea Anei Birchall în funcția de ministru delegat pentru afaceri europene. Nu există absolut nici o nevoie reală pentru acest post. Relația cu UE poate fi gestionată foarte bine de MAE și ministerele de resort la nivel de Comisie și de președinte la nivelul Consiliului European. Introducerea acestei funcții nu va face decât să complice relația la nivelul MAE și are potențialul să creeze tensiuni inutile între președinte și guvern. Singura rațiune pentru care există această funcție este să-i dea lui Dragnea – nu lui Grindeanu - posibilitatea de a concura cu președintele Iohannis în ceea ce privește relațiile europene.

 

Un ministru toxic: Florin Iordache

 

Florin Iordache s-a remarcat în ultimii ani ca agentul legislativ al corupților de partid. Toate, dar absolut toate inițiativele sale legislative au avut drept scop restrângerea ariei de competență a instituțiilor anti-corupție și, în special a DNA și ridicarea a tot felul de piedici în calea procurorilor, care să imunizeze demnitarii de punerea în aplicare a legii. Culmea activității distructive a lui Florin Iordache a fost atinsă în celebra Marțe Neagră din decembrie 2013, când a coordonat grupul care a introdus realmente peste noapte în parlament legile amnistiei și grațierii, a schimbat definiția conflictului de interese dar mai ales a scos demnitarii de orice fel din categoria funcționarilor publici creînd în acest fel o imunitate completă a acestora în fața anchetelor DNA. Dacă era după Iordache și amicii săi din PSD, am fi avut astăzi o supraclasă de cetățeni cărora legea penală nu li se aplică doar pentru că ocupă funcții în stat. Ultimul dintre eforturile lui Iordache a crea imunități a fost legea cu dedicație prin care se acordă așa zisa super-imunitate avocaților, dar la această lege au contribuit practic toți avocații din parlament care și-au dar singuri o lege care să îi protejeze de procurori. Performanțele lui Iordache sunt binecunscute și de aceea este mai probabil că a fost numit în funcția de ministru al Justiției nu în pofida lor ci în virtutea acestor atentate la statul de drept și la Justiție. Altfel spus trebuie să ne așteptăm ca Iordache să pună capăt reformelor în Justiție din ultimii 12 ani și să îngroape lupta anticorupție. Practic PSD, ALDE și UDMR pot forma o supermajoritate anti-Justiție și de data aceasta nu ne mai putem bizui nici măcar pe intervenția promptă a Statelor Unite și Uniunii Europene în sprijinul domniei legii în România.

 

Clientelism guvernamental

 

După modelul baronatului local, Dragnea a adus relațiile clientelare până în interiorul guvernului. Despre o mulțime de miniștri nu știm mai nimic iar biografia lor nu îi recomandă cu nimic pentru portofoliile pe care le ocupă. Astfel, avem un ministru de finanțe, Viorel Ștefan, care, în afară de faptul că a condus comisia de specialitate din Senat nu are altă legătură cu Finanțele omul fiind un fost șef al Navrom Galați. Avem un ministru al Transporturilor adus de la Giurgiu pe linie politică, domnul Răzvan Alexandru Cuc, care a fost dat afară din același minister de către Dacian Cioloș pentru că se ocupa mai mult cu politica decât cu transporturile. Avem la Sănătate, un domn de la Oradea, Florian Bodog, care nu s-a remarcat ca un specialist în politicile de sănătate ci prin suspiciuni de plgiat, iar la Educație, un domn, Pavel Năstase, despre care nu știm că din activitatea sa de rector al ASE a devenit cel mai bine plătit profesor universitar din România. Avem la ape și păduri o doamnă de la Buzău, Adriana Petcu, iar la Energie, un domn de la Giurgiu, Toma Florin Petcu, care nu are absolut nici o legătură cu energia. Avem la Ministerul Economiei un domn, Alexandru Petrescu care a fost directorul Poștei Române, o companie amendată de Consiliul Concurenței și împotriva căreia Ministerul Comunicațiilor a făcut plângere la DNA pentru fapte de corupție. În sfârșit la ministerul agriculturii a fost numit Petre Daea, un om adus de Adrian Năstase de la Mehedinți să conducă același minister pentru că e rudă cu Dana Năstase, iar la ministerul Turismului a fost numit un personaj, Mircea Dobre, care nu are absolut nici o calitate în afara faptului că a condus o firmă din Constanța care făcea afaceri profitabile cu Consiliul Județean condus de Nicușor Constantinescu.

 

Structura actualului guvern reflectă complicatele rețele de putere pe care și le-a creat Liviu Dragnea atât la nivel central dar și local și este felul lui de a răsplăti aceste rețele. Este un guvern croit după chipul și asemănarea lui Dragnea: mediocru, clientelar și cu un mare potențial

Comentarii 17

Vicentio B. - 01-08-2017

Stimate Domnule Cristian Campeanu, dispuneti de cunostintele TECHNICE absolut necesare, pantru a demonstra PRACTIC faptul EXTREM DE GRAV, HOTARATOR, si anume ca in Romania functioneaza "ca uns" , MIMAREA existentei asa zisului "Stat de Drept" . In acest context puteti deasemeni demonstra ca ABSOLUTISMUL prin aforismul "L'état c'est moi", se regaseste in varianta - "stil BARAGAN" - la cel denumit Livia Dragnea de .. Teleorman !

Răspunde

Alexandru Viorica - 01-08-2017

....Nasase avea socoteli mari cand a impins Romania in UE.... nu I-au iesit. In schimb a iesit regimul Basescu si reforma in jusitie care va sta in gat, Nastase vrea inca in UE si restaurarea regimului rau... Si asa, o Romania pe cale sa intre in liga mare a statelor UE, va deveni o republica bababiera, cum ziceti dvs... Sa-I scrieti o scrisoare de multumire lui Nastase.

Răspunde

Alexandru Viorica - 01-08-2017

....ne transmiteti ca vine restauratia? Fara sa pomeniti de regimul Basescu care a facut din Romania un stat gata sa intre in prima liga a Europei? Avem sa va multumim pentru ca ati contribuit la campania anti-Basescu a celor de care acum va temeti...

Răspunde

MIHAI 2 - 01-07-2017

Dar din pacate cel mai mare dintre CERCURI tocmai a prinit ordin de la Trump sa demisioneze pana pe 20 ianuarie 2017 deoarece este cam HAINEAL adica e numit de ciolosul american Obama. Cine stie cat va mai dura dupa aia numirea altui CERC ? Sa ne reamintim ca dupa plecarea precedentuilui STEIN a durat mai mult de un an gasirea unui inlocuitor, timp in care linsul clatzelor a fost executat doar IN REM.

Răspunde

cititor - 01-06-2017

Bogdan Baltazar - bine, ca ai amintit de el! - a fost bancher al securistilot! dus pe la New York la niste studii de economie, el era genul de om care parea a avea staif si care se ocupa de afacerile regimului cu valuta, tranzactii externe, negocieri de datorii si credite, la alt nivel de respectabilitate decat Voiculescu, care era la import-export! De asta a si zis in 1990-1991 minciuna enorma ca monarhia a exploatat Romania, la ordin, ca ii era frica lui Iliescu ca nomenclatura pierde puterea daca se restaureaza monarhia - el a zis-o cica ca baiat respectabil, pentru extern, ca la intern i-a pus capat imediat idei cu adevarat revolutionare de restaurare a monarhiei atunci propagandistii FSN lansand zvonul pe care lumea, oricat de stupid suna, il credea atunci ca regele Mihai I, daca revine, v-a lua pamantul taranilor, in timp ce Iliescu fostul colectivizator il dadea inapoi, ca si cum nu el, Mihai I, si bunicul lui, Ferdinand I, facusera ultimele improprietari la reformele agrare de dupa Al Doilea si Primul Razboi Mondial! ambii regi putand figura in domeniul asta agrar la egalitate cu reformele din vremea lui Cuza! Bogdan Baltazar a reluat insinuarea asta pentru exterior, sugerand ca monarhia constitutionala romaneasca cu momentele mai dificile si complexe prin care a trecut si tara era un fel de regim monarhic feudal, nu un regim liberal moden, complet occidental! A murit saracul Baltazar, dar cu onoare ca toti fostii securisti - a devenit presedinte al mai multor banci de stat, apoi privatizate, culminad cu sefia BRD, a doua cea mai mare banca in Romania! Ce inseamna sa fii un pui de nomenclaturist in Romania : trai bun, minciuna si impunitate!

Răspunde

Liviu din Timisoara - 01-05-2017

Ne aflam inca in fata unui tsunami de incompetenta si impostura. Aproape peste tot este la fel. S-a creat un adevarat sistem de promovare ... La nivel " academic " este jale, un proces inceput prin anii 2000 ...

Răspunde

Ceausist de Dreapta - 01-05-2017

In conditiile astea, singura sansa a Romaniei a mai ramas "amestecu grosohlan ale cercurilor imperialistii si reactionarii in treburili interni ali Romaniii"..

Răspunde

eu - 01-05-2017

numai fosti bacheri securisti ai regimului ca Bogdan Baltazar, a murit saracul (ala cu monarhia a exploatat tara prin 1990-199!) nu exista in guvernul asta, mai sunt din ei la BNR fiti fara griji, in rest il ai pe Melesacanu, securist si baiat al regimului dus pe la Geneva, cum a fost si alt jurist Adrian Nastase, baroni de judet, fufe din copii de nomenclaturisti mai tineri, tot felul de stersi din rezervorul nomenclaturii si imbogatitilor tranzitiei prin furt, incepand cu premierul care protesta impotriva domeniei legii luand apararea unui alt hot ordinar marca PSD, un alt baron de judet! - Ce sa-i faci, lupul isi schimba parul, da rnaravul ba ! Hoti, securisti, penali - creatia saracului Iliescu de la Mosocova! asta e partidul social democratiei in Romania! Sa vezi ce grozavii or sa incerce!

Răspunde

Joaquin Murieta - 01-05-2017

Iti explic eu ce inseamna "republica bananiera" pentru ca e evident ca nu stii. Denumirea a fost folosita prima oara referitor la Cuba. Atacata de SUA fara nici un motiv Cuba a fost invinsa si de facto anexata de SUA. Congresul SUA a votat amendamentul propus de senatorul Orville Platt din Connecticut. Cu toate ca pretindea ipocrit ca aduce Cubei libertatea si democratia amendamentul Platt transforma Cuba din colonia Spaniei in sclava SUA. Cand au citit amendamentul Platt Spaniolii si Cubanezii au spus evident in limba Spaniola: Asta nu e libertate nici democratie asta e republica lui Platt ( in limba Spaniola "republica Platano" ) un stat sclav al SUA. Coincidenta "platano" inseamna banana in limba Spaniola. Vezi deci ca nu au nici-o-vina republicile bananiere ca au ajuns asa cu conducatori corupti nealesi de popor ci numiti de straini ca Platt care le-au dat si numele si vezi ca si Romania este o republica bananiera cu toate ca nu cresc bnanae in zona temperata doar ca Angela Merkel nu Orville Platt a numit presedintele Romaniei.

Răspunde

bogdan - 01-04-2017

Romania e o tara bananiera, ultrapolitizata si sclerozata de politicieni care traiesc delapidand statul si prevenind sau sufocand concurenta neconectata politic - e suficient sa vezi cum, la o tara de 20 de milioane de oameni, in scadere rapida si astea 20 de milioane, avem acelasi numar de parlamentari, chiar si cu sistemul electoral revenit la cel vechi (care nu mai creaza locuri in plus pentru a face proportional cu scorul partidului numarul de deputati pe colegiu) avem acelasi numar de parlamentari ca Franta ori SUA tari de 3 ori 15 ori mai populate!....sa traiesti taica cu salariul marit de parlamentar si cu relatiile pe care ti le faci acolo, diurnele si ponturi pentru firmele personale sau ale conectatilor!

Răspunde

bogdan - 01-04-2017

PNL a pierdut scor electoral pentru ca s-a PSDizat : a intrat in campania electorala cu lozinci populiste economice despre indatorarea tarii si "vanzarea" la FMI - nu ca indatorarea publica nu ar trebui sa fie subiect de ingrijorare, dar nu poti sa ceri si salarii mare si fara indatorare intr-o criza economica si sa fii considerat partid normal, cu atat mai putin liberal!

Răspunde

Liviu din Timisoara - 01-04-2017

Omul de rand, in genere votant PSD , este total indiferent la malversatiunile de genul asta. Pensia, salariul , salamul ...astea conteaza. PSD-istii de la centru se vor uita atent la structura votantilor ...celei mai importante categorii le va acorda anumite avantaje ...va mai face niste filmari la Poiana Brasov ...cu unii pe schiuri sau in centre SPA ... si gata, opinia publica va fi frumos dusa de nas. Ce conteaza ca odata cu cresterea salariilor va exploda iarasi piata imobiliara sau chiriile , ca Euro se va scumpi si odata cu el toate platile , demonstrand efectul inflationist excesiv ?

Răspunde

Mircea Ordean - 01-04-2017

M-aș fi mirat ca domnul autor să manifeste simpatie pentru guvernul PSD.

Răspunde

Ada - 01-04-2017

Este infiorator ce se intampla, am senzatia gretoasa ca Romania s-a intors pe la inceputul anilor 2000. Nu cred ca exista anticorpi pentru toata mizeria asta si in opozitie nu-mi pun nici o speranta. Sinistru!

Răspunde

B. - 01-03-2017

daca presa romanesca ramane la nivelul derizoriu : "l-am prins pe Grindeanu fumand in biroul lui Dragnea, deci a incalcat legea", o sa fie o guvernare faina pentru Dragnea!

Răspunde

Joaquin Murieta - 01-03-2017

DNA a fost creata de Basescu pe atunci cercetat de justitie in dosarul "flota". Cica justitia avea si unele dovezi pe care constiinciosi judecatorii le-au transferat la DNA ca doar de aceea fusese creata. Evident DNA a pierdut dovezile ca doar de aceea a fost creata si platita de Basescu. Ce dovezi a pierdut DNA nu stiu dar l-am auzit clar pe Basescu cand a spus la TV: "Singurele nave pe care comandantii Romani de nava le vor mai putea conduce sunt barcile din Cismigiu caci pe toate celelalte le-am vandut strainilor care m-au mituit pentru asta." Unul dintre comandantii de nava ramasi shomeri atunci a incercat sa se re-califice contabil pentru investitorii privati pe care DNA inca nu-i arestase dar mai tarziu a pierdut si acel servici si s-a sin-ucis in mizerie shomer.

Răspunde

Isoscel - 01-03-2017

Incerc sa completez tabloul de ansamblu facut de catre autor cu doua referiri la premier. O sa scriu ceva la inceput despre d-l profesor Nicolae Grindeanu, tatal premierului . Eu nu stiu despre activiatea sa ca profesor si inspector, dar intamplator am dat peste un text cum ca d-sa si-a prelungit activitatea la catedra si/sau inspectorat cu trei ani peste varsta de pensionare cu motivarea ca are titulul de doctor in matematica ! Am cautat atunci pe Math.Genealogy Project, dar nu am gasit numele Nicolae Grindeanu. Dar asta se mai intampla. Atunci am cautat in revista de referate ZblMath ca sa vad ce lucrari a publicat. Si am gasit o singura lucrare: Gaşpar, Păstorel; Grindeanu, Nicolae; Periodically correlated stochastic distributions fields. (English) Zbl 1240.60107 An. Univ. Vest Timiş., Ser. Mat.-Inform. 47, No. 3, 45-56 (2009). Cam putin pentru un doctor in matematica ! Iar coautorul este conferentiar la celebra univ. din Arad, unde rector este celebra plagiatoare Ramona Lie (v. revista 22). Sa nu fie adevarat in acest caz proverbul cu aschia ? Se pare ca dimpotriva, se confirma. Apoi, actualul premier de-abia devenise student la Fac. de Mate-Info sau poate ca inca era elev, pe la 18 ani, cand s-a apucat de politica, urmandu-si taticul. Din ceea ce s-a ales de studiile lui in domeniul mate-info ne putem da seama cam cum au fost facute acele studii, cand taticul era mare ispector scolar si mare politician ! Prin urmare, la asa minsitri, asa premier !

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22