Grindeanu investit: 295 pentru (PSD, ALDE, UDMR, minoritati), 133 impotriva (PNL,USR,PMP)

Dora Vulcan | 04.01.2017

Guvernul Grindeanu a trecut miercuri seara de votul Parlamentului cu sprijinul partidelor din coalitia PSD-ALDE la care s-au adaugat voturile UDMR si ale minoritatilor, cu 295 de voturi pentru si 133 impotriva din totalul de 463 deputati si senatori. Cei 26 de ministri ai Guvernului Grindeanu au fost audiati, miercuri, in comisiile parlamentare. Toti au fost avizati favorabil. Premierul desemnat Sorin Grindeanu a cerut Parlamentului votul de investire a cabinetului sau. Ii erau suficiente 234 de voturi favorabile. Grindeanu si echipa vor depune juramantul la Cotroceni miercuri seara, dupa care va avea loc si prima sedinta a Executivului.

Pe aceeași temă

 

 

 

In discursul sau, Sorin Grindeanu a reusit sa atraga aplauze tot pentru Dragnea. Cu abilitate, el l-a numit pe liderul din Kiseleff "un adevarat om de stat", pentru modul in care a gestionat situatia in aceasta perioada si a reusit sa evite o criza politica, fiind aprobat cu aplauzele frenetice ale majoritatii. Si ale lui Dragnea care l-a aprobat, astfel, sensibil si el la titulatura de "om de stat". Grijuliu, Dragnea a tinut sa infirme evidenta si a spus ca nu el va conduce Guvernul, dar ca va fi primul care il va sanctiona daca se abate de la programul de guvernare.  

 

 

 

Declaratii (live text ziare.com)

 

 

16:50 - Presedintele executiv al PMP, Valeriu Steriu: "Programul de guvernare e un exercitiu de imagine: se iau dorintele romanilor, se scriu in PowerPoint si se culeg voturile romanilor pacaliti. Programul a fost creat strict pentru atragerea de votanti. Viziunea programului arata prioritatea educatiei, dar la capitolul politici pentru educatie nu se gaseste nicio cifra si niciun termen. (...) PMP nu va vota pentru acest program de guvernare. Guvernul nu are expertiza si va impinge Romania inapoi. Vrem o Romanie normal, dar e normal ca vicepremier sa fie premierul respins? (...) Avem un ministru al Apararii care nu a facut armata si un ministru al Transporturilor care nu promite niciun kilometru de autostarda", a declarat Steriu.

 

 

 

16:36 - Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu:  "Pe 11 decembrie, romanii au sanctionat acele partide care nu au inteles ca respectarea drepturilor cetatenilor nu e un moft. Romanii au votat cu speranta in suflet. O tara in care romanii care muncesc ca ingineri, medici sau au alte meserii sa aiba venituri comparabile cu ale celor care muncesc in Europa", a spus Tariceanu. "Avem pe umerii nostri o responsabilitate imensa, unii colegi se gandesc ca voteaza azi Guvernul Grindeanu, apoi fiecare isi vede de treaba lui. Nu mai merge asa, semnificatia zilei de azi e mult mai mare decat un vot de investitura. (...) Nu as vrea sa ajungem in perioada in care institutiile de forta functionau dupa legea lui Stalin - 'nu exista om nevinovat, ci doar persoane de care nu ne-am ocupat indeajuns'", a spus Tariceanu.  "Vreau ca Romania sa se angajeze intr-un nou proiect de tara, prin care sa facem din tara noastra a 7-a economie din Europa. Doamnelor si domnilor, acum cateva zile, presedintele Iohannis respingea fara nicio motivatie nominalizarea lui Sevil Shhaideh. A tinut sa se prezinte ca un adversar al coalitiei PSD-ALDE. (...). Consider esentiala colaborarea dintre Parlament, Guvern si Presedintie, dar atunci cand presedintele ignora incalcarea drepturilor cetatenilor, el are datoria sa vorbeasca, chiar daca asta inseamna sa le dea dreptate celor pe care ii considera adversari", a declarat Tariceanu. 

 

 

 

16:22 - Liderul UDMR Kelemen Hunor: "Dupa 10 ani de la aderarea Romaniei la UE, putem afirma ca societatea din Romania se afla intr-o criza profunda si sufera de o lipsa acuta de incredere (...). Domnule premier desemnat, dupa alegerile din 11 decmbrie, suntem la un nou inceput, avem o noua sansa, poate ultima, sa readucem incredere in societatea din Romania. (...) In acest proces, UDMR a semnat un protocol de colaboare cu coalitia PSD-ALDE, cu intentia de a contribui la acele schimbari fara de care nu va exista nici crestere economica, nici pace sociala, nici intelegere interetnica durabila. Avem in fata un program de guvernare in care gasim multe elemente din programul nostru electoral. Nu vom da un cec in alb guvernului, dar in noi veti gasi un partner in sustinerea initiativelor pentru crearea de locuri de munca, cresterea nivelului de trai, infrastructura, construirea autostrazii Transilvania", a spus Hunor.

 

 

 

16:16 – discurs lider USR Nicusor Dan: "Un nou guvern ar fi trebuit sa fie sparanta unui nou inceput, din pacate nu vedem aceasta speranta nici in programul de guvernare, nici in echipa propusa. (...) Acest program de guvernare nu poate sa duca decat la deficit, indatorare si inflatie. Prin acest program se amaneteaza viitoarul Romaniei si se indatoreaza genaratiile viitoare", a spus Nicusor Dan. "Sa numesti ministru de Externe persoana care a impiedicat votul romanilor din dispora e o piedica in calea reconcilierii nationale. Ceea ce ni se propune azi e o repesedizare a Romaniei: subordonarea interesului public fata de interesul de partid, subordaoraea competentei fata de obedienta fata de partid. USR va vota impotriva investirii acestui guvern", a spus Nicusor Dan.

 

 

 

16:03 - discurs Raluca Turcan, lider interimar al PNL: "Lista Guvernului ne arata un PSD incapabil de modernizare, este feuda personala a lui Liviu Dragnea. (...) PSD efectiv nu poate intelege ca aspiratiile cetatenilor sunt cu totul altele in acest moment al istoriei noastre. Oamenii cauta eficienta si responsabilitate in guvernare. Nimeni nu a votat ca PSD, ALDE si UDMR sa faca amnistia coruptilor. Un Guvern trebuie sa fie al unei tari, acest Guvern nu va fi al Romaniei, ci doar al domnului Dragnea si nu va putea fi transformat intr-un guvern european dorit de romani. PNL nu va vota acest Guvern", a spus Turcan. "Acest guvern se va ocupa de scaparea hotilor si a plagiatorilor. Domnilor Dragnea si Tariceanu, aveti curajul sa recunoasteti ca ati negociat amnistia faptelor de coruptie? (...) Prezenta lui Melescanu in guvern reprezinta o palma data poporului (...). Sa nu se fi gasit oare o alta propunere de om format in democratie sau Tariceanu are obligatii prea mari? Unde e interesul national in numirea lui Melescanu?", a intrebat sefa liberalilor. "Poate aveti o bagheta magica, poate veti primi Premiul Nobel pentru economie, dar cum se face ca, dupa guvenarea PSD, saracii au devenit si mai saraci? (...) ", l-a intrebat Turcan pe Liviu Dragnea.   "Ne mentinem opinia ca guvernarea e intemeiata pe o uriasa frauda de incredere. Oamanii nu au niciu vina, ei isi doresc si merita ce e mai bun. Acest guvern, in afara de propaganda, nu are ce sa produca pentru cei multi. Va multumesc!", a spus la final Raluca Turcan. 

 

 

 

15:47 - discurs Liviu Dragnea: "Azi inceteaza starea de suspedarea a democratiei in care Romania s-a aflat in perioada unei guvernari tehnocrate. Astazi se instaleaza un Guvern legitim. Romania are sansa sa porneasca pe un drum nou, care sa duca la o crestere sustenabila si la o crestere a conditiilor din sanatate si educatie", a spus liderul PSD.

 

 

 

15.16 - 15:45 -  discurs Grindeanu  - "As dori ca in deschidere sa le multumesc celor care m-au propus in aceasta functie (...). Vreau sa precizez ca prima propunere a PSD, doamna Sevil Shhaideh, ar fi fost o varianta excelenta si e bine ca dansa va fi alaturi de mine in urmatorul Executiv. Salut echilibrul lui Liviu Dragnea (aplauze furtunoase din sala, n.red.), care in ultimele saptamani s-a purtat ca un adevarat om de stat, punand interesul national inaintea interesului sau. S-a evitat astfel o criza politica", a spus Grindeanu. Va propun o Romanie normala, in care lucrurile sa fie asa cum e normal sa fie, in care anormalul sa fie o exceptie. In opinia mea, primul semn de normalitate e ca politicienii alesi in functii publice sa respecte ce au promis in campania electorala. De aceea, in programul de guvernare veti regasi toate masurile promise in campanie de Liviu Dragnea. Acestea au fost votate de romani. Imi doresc o Romanie normala, in care cresterea economica sa se regaseasca in bunastarea cetatenilor", a declarat Grindeanu. "Vrem investitii straine in Romania, insa care sa ofere locuri bine platite pentru romani. Investitiile straine nu sunt un scop in sine, ci un mijloc. Vrem ca investitorii sa gaseasca in Romania o forta de munca bine calificata, nu prost platita. Tinta noastra e ca in clasamentul statelor europene cu cele mai mici taxe pe munca, Romania sa urce de pe locul 21 in prezent pe locul 6 la inceputul anului viitor", a mai spus Grindeanu. "Romania va fi o tara normala cand tinerii vor gasi motive sa ramana aici. Am cuprins in programul nostru de guvernare multe masuri care au ca tinta stoparea exodului tinerilor. Daca vom dezvolta o forta de munca bine calificata, investitorii straini vor vrea sa vina in tara nostra. (...) Am prevazut programul Primul Salariu, care le va garanta absolventilor de studii superioare un salariu de minimum 2.500 lei", a aratat premierul desemnat. Sorin Grindeanu a sustinut ca in programul de guvernare este inclusa si reducerea birocratiei: "Pana la 1 ianuarie 2018, toate taxele care nu pot fi platite online sa fie desfiintate". Sorin Grindeanu a promis ca Guvernul sau va construi 8 spitale regionale si se va asigura ca exista medicamente compensate pentru fiecare afectiune. "In programul de guvernare veti gasi si masura dotarii cu ambulante a fiecarei comune din tara noastra", a adaugat eu. "Ne propunem sa realizam cat mai repede o autostrda care sa alege Romania de la est la vest si autostrazi care sa lege regiunile istorice ale tarii", a declarat Grindeanu. "Romania normala inseamna investitii in structura de aparare, iar noi ca membri NATO trebuie sa ne respectam angajamenatele. Am prevazut in programul de guvernare o alocare de minim 2% din PIB pentru aparare", a subliniat Grindeanu. "Romania normala inseamna o justitie dreapta. Balanta dreptatii trebuie sa fie mereu in echilibru, iar justitia sa fie independenta. Trebuie sa asiguram independenta totala a judecatorilor, fara nicio presiune din partea nimanui. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie foarte ferma, dar la fel de fermi trebuie sa fim in protejarea drepturilor omului, astfel incat fiecare cetatean corect sa se simta protejat in fata unui abuz", a declara premierul desemnat. "Stimati colegi din PNL, PMP sau USR, va spun ca sunt un om care pretuieste dialogul (...). Vreau sa imi incep mandatul cu o invitatie la dialog si colaborare. Fiecare dintre dvs. ii reprezentati pe cei care v-au votat. Acesta nu va fi Guvernul meu, al PSD sau al ALDE, ci va fi Guvernul Romaniei. Veti avea mereu un loc la masa discutiilor. Primul proiect la care va invit sa colaboram este Romania normala. Va multumesc!", si-a incheiat Grindeanu discursul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22