Guvernul pretinde ca procurorul Hăineală a cerut singură să i se abroge numirea la ONPCSB

Dora Vulcan | 06.01.2017

UPDATE: Guvernul dă seara un comunicat hilar în care, pe de o parte, anunţă că Hăineală a fost eliberată din funcţia în care nu a activat o zi, ca să se evite "incompatibilitatea cu calitatea de magistrat", iar pe de altă parte că punerea pe liber a fost făcută la cererea "expresă" a doamnei procuror.

Pe aceeași temă

În logica anunţului făcut de guvern, procurorul Schmidt-Hăineală şi-a dat seama brusc că este incompatibilă, cu o zi înainte să-şi intre în atribuţii, şi, la cererea sa expresă, a cerut să fie abrogată hotărârea de numire. Şi nu şi-a dat seama că este incompatibilă în tot acest timp de la emiterea Hotărârii de Guvern de către guvernul Cioloş până pe traseul său destul de lung pe care-l presupune publicarea în Monitorul Oficial. Un profesionist al domeniului şi care câştigă procese pe bandă rulantă tocmai pentru că nu scapă nicio subtilitate a legii, n-a remarcat că ar fi "incompatibilă". A făcut-o fix cu o zi înainte să-şi intre în atribuţii. E drept, în guvernul Grindeanu. Guvernul a anuntat vineri dimineata, pe ordinea de zi, o hotarare prin care procurorul Oana Schmidt-Hăineală urma să fie eliberată din funcţie de la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, cu o zi înainte să-şi intre în atribuţiile funcţiei în care fosta şefă CSM a fost numită in timpul guvernării Cioloş prin detaşarea sa de către CSM.

 

UPDATE: " Guvernul a abrogat, astăzi, Hotărârea Guvernului nr.1019/2016 privind numirea doamnei Oana–Andrea Schmidt-Hăineală ca membru al Plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, pentru evitarea incidenței, începând cu data de 7 ianuarie 2017, a unei stări de incompatibilitate cu calitatea de magistrat. 

 

Demersul este întemeiat pe cererea expresă a doamnei Oana–Andrea Schmidt-Hăineală formulată la data de 5 ianuarie 2017 și adresată Ministerului Justiției.

 

Tot astăzi, Guvernul a aprobat numirea domnului Constantin Cătălin Radu, pentru o perioadă de cinci ani, membru al Plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. În acest sens, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern", a anuntat seara guvernul intr-un comunicat.

 

 

Proiectul discutat vineri de Guvern se referă la abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 1019/2016, prin care Hăineală a fost numită în instituţie de Guvernul Cioloş. Pe ordinea de zi se află şi o altă Hotărâre, privind numirea unui nou membru în cadrul Oficiului, însă Guvernul nu precizează despre cine este vorba, anunta News.ro. Hotărârea de guvern este luată în discuţie cu o zi înainte ca mandatul lui Hăineală să intre în vigoare.

 

Secția pentru procurori a CSM a detasat-o joi pe procurorul Oana Schmidt-Hăineală în cadrul Ministerului Justiției. pentru o perioada de 3 ani. Inainte de finele anului anterior, ea fusese numita la Consiliul National de Prevenire a Spalarii Banilor.

 

Potrivit hotărârii CSM, Oana Schmidt-Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, urma să fie detașată în Ministerul Justiției începând cu data de 7 ianuarie, pentru o perioada de 3 ani. Oana Schmidt-Hăineală ar fi trebuit să fie, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres, asimilată funcţiei de consilier în cadrul MJ.

 

Anterior, conform unei hotărâri a Guvernului din 29 decembrie, publicată marți în Monitorul Oficial, Oana Schmidt-Hăineală fusese numită în funcția de membru al Plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Ea urma să fie reprezentanta Ministerului Justiției în Plenul ONPCSB și să exercite această funcție începând din 7 ianuarie, pentru o perioadă de 5 ani. 

 

Oana Schmidt-Hăineală a fost membru ales în CSM din 2011 din partea parchetelor de pe lângă tribunale pentru un mandat de șase ani. În cadrul CSM, a ocupat atât funcția de președinte, cât și de vicepreședinte.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22