Dragnea nu vrea să greşească. A cerut precizări la Parchet legate de conflictul de interese

E.b. | 07.01.2017

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a trimis o solicitare pentru un punct de vedere procurorului general, Augustin Lazăr, privind posibilitatea angajării la cabinete a unor persoane sub riscul conflictului de interese, precum şoferii, răspunsul fiind că norma nu este reglementată.

Pe aceeași temă

 

Scrisoarea trimisă de Liviu Dragnea ca preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost adresată procurorului general, Augustin Lazăr. Liderul PSD invocă statutul parlamentarilor, care permite angajarea personalului la cabinetele parlamentare, dar şi un articol din Codul penal, 301, care reglementează conflictul de interese în cazul rudelor sau a colaboratorilor.

 

Mai exact, Codul penal interzice oferirea de foloase patrimoniale de către un funcţionar către rude sau către persoane cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani. Asta ar împiedica şi angajarea/reangajarea lor la cabinetele parlamentare. Scrisoarea lui Liviu Dragnea se referă strict la persoanele cu care un parlamentar a avut relaţii comerciale, nu şi a rudelor, având în vedere că statutul interzice expres aducerea rudelor la cabinete.

 

 

Răspunsul Ministerului Public nu a fost unul clar, Augustin Lazăr spunând că înţelege preocuparea Parlamentului, "nicio precauţie neputând fi apreciată ca excesivă", însă nu există o normă generală în acest caz.

 

"Această problemă nu a format, până în prezent, obiectul unei interpretări subsecvente legii. (...) Fără a ne pronunţa într-o problemă potenţial litigioasă, ca opinie a Ministerului Public, apreciem că, în rezolvarea acesteia, vor trebui observate cu atenţie atât raportul dintre norma specială şi cea generală, cât şi cronologia normelor juridice incidente", a scris Augustin Lazăr.

 

Dragnea a însărcinat Comisia juridică să elaboreze un punct de vedere asupra acestui răspuns. Discuţia a pornit chiar în prima şedinţă a Biroului Permanent al Camerei pe care a condus-o Liviu Dragnea, el afirmând că există situaţii cu potenţial conflict de interese în angajarea şi reangajarea unor consilieri la cabinete.

 

"S-a tot discutat despre acea prevedere aberantă din acel articol (al Codului penal - n.r.,) în care se spune că, dacă ai avut un consilier la cabinet într-un mandat trecut, dar şi la primul mandat de parlamentar ai avut o funcţie sau îţi aduci şoferul, este acolo o prevedere în care este închisoare de la 1 la 5 ani", a spus Dragnea, motivând cererea adresată procurorului general, conform News.ro.

 

Dragnea face solicitarea şi în contextul în care contractele de muncă sunt făcute pe perioada unui mandat, iar dacă un parlamentar doreşte să reangajeze un consilier (devenit efectiv o persoană cu care a avut în ultimii 5 ani ani o relaţie comercială) poate intra sub incidenţa articolului 301 din Codul penal privind conflictul de interese.

 

După primirea răspunsului, în şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor de săptămâna trecută, Liviu Dragnea a mai explicat că nu doreşte situaţii de conflict de interese, iar Comisia juridică ar trebui să elaboreze un punct de vedere.

"Nu cred că trebuie să fim în situaţia în care orice parlamentar să înceapă să fie sub riscul incompatibilităţii sau al conflictului de interese printr-o prevedere pe care nu o înţelege nimeni. Poate a fost o raţiune dar, şi din răspunsul pe care l-am primit, cred că şi dumnealor au acelaşi punct de vedere, dar nu au vrut să scrie", a spus Dragnea, potrivit stenogramelor.

 

Vicepreşedintele forului, Cătălin Predoiu (PNL), a dat de înţeles că răspunsul Ministerului Public ar permite o lege de interpretare, care să reglementeze aceste practici de angajare.

 

"Nu ne opreşte nimic ca, la un moment dat, Parlamentul să emită o lege de interpretare a acestui text de lege, în care să spună clar cum trebuie interpretat textul de lege şi asta va  greva şi instanţele şi parchetele. (...) Să avem, în perspectivă, adoptarea unui text de lege care să interpreteze cum vrea legiuitorul, care este voinţa lui. Şi atunci am clarificat lucrurile", a spus Predoiu.

Comisia juridică urmează să elaboreze o soluţie în acest caz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22