Dragu, fost ministru al Finanţelor, neagă «gaura» din buget invocată de Dragnea

E.b. | 09.01.2017

Anca Dragu, fostul ministru al Finanţelor, a declarat că acuzaţia lui Livu Dragnea, preşedintelui PSD, legată de o aşa-numită "gaură în buget" de 10 miliarde lei este fără temei, în condiţiile în care bugetul a încheiat 2016 cu un deficit de 2,59% din produsul intern brut (PIB).

Pe aceeași temă

 

 

Semnificativ sub nivelul programat, deşi în decembrie s-au realizat cheltuieli anticipate cu rambursarea TVA, ce puteau fi lăsate, în mod normal, pentru 2017, ceea ce ar fi majorat cheltuielile bugetare din acest an, spune Dragu, conform News.ro.


Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a anunţat duminică seară că ”este foarte posibil” ca luni să iniţieze o comisie parlamentară de anchetă în faţa căreia să fie chemaţi fostul premier Dacian Cioloş, fostul ministru de Finanţe Anca Dragu, fostul ministru al Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fuscal pentru a da explicaţii în legătură cu rectificarea bugetară din noiembrie 2016.


Liderul PSD a spus că din cauza acelei rectificări bugetare din noiembrie 2016, bugetul pe 2017 va avea cu zece miliarde de lei mai puţin.


Fostul ministru de Finanţe a explicat că acuzaţia nu are nicio logică.

 

"Bugetul din fiecare an începe de la zero. Se face un cadru macroeconomic, pe baza căruia se estimează veniturile şi cheltuielile. La sfârşitul anului se trage linie şi dacă veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, este surplus, dacă sunt mai mici este deficit", a spus Dragu.


Anca Dragu a subliniat că deficitul bugetar a fost sub nivelul programat în 2016, iar pentru 2017 responsabilitatea bugetului este a noului guvern, în întregime.

 

"Dacă aşa-zisa gaură ar fi existat, deficitul ar fi sărit în 2016 de 4% din PIB, însă a fost de 2,59% din PIB", a precizat Dragu. 

 

Pentru întregul an 2016, bugetul prevedea un deficit bugetar de 2,95% din PIB după metodologia europeană ESA şi 2,8% din PIB pe metodologia cash.

 

După primele 11 luni ale anului 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat  la 5,5 miliarde lei, de la 1,3 miliarde lei în octombrie, reprezentând 0,73% din produsul intern brut (PIB), arată datele publicate la finalul anului trecut de Ministerul Finanţelor.

 

Astfel, potrivit declaraţiilor ministrului, în luna decembrie 2016 s-a realizat un deficit de 1,9% din PIB, o evoluţie obişnuită în ultimii ani, când cele mai multe cheltueili bugetare au fost realizate la final de an. În plus, în luna decembrie 2016, când era clar că deficitul va fi semnificativ sub ţintă, Ministerul Finanţelor a programat plata unor sume în avans, care puteau fi lăsate, în mod normal, pentru 2017 şi ar fi majorat cheltuielile bugetare din acest an.

 

Astfel, în 29 decembrie 2016, Fiscul a rambursat companiilor TVA de 630,2 milioane lei, valoare în plus faţă de cea programată pentru luna decembrie.

În 13 decembrie, ANAF anunţase că va rambursa în luna decembrie TVA de doar 763,57 milioane de lei, dar în 28 decembrie a majorat valoarea la 1,44 miliarde lei.

Rambursarea s-a făcut "deşi termenul limită pentru astfel de plăţi este de 45 de zile", a spus Dragu. 

 

Întrebată despre motivele pentru care Liviu Dragnea a făcut aceste acuzaţii, Anca Dragu a spus: "Cred că cineva a dorit să facă un "bine" cu un nou atac la tehniocraţi, dar a făcut rău, că lumea mai înţelege cum funcţionează bugetul". Fostul ministru s-a arătat dispusă să dea explicaţii, inclusiv în faţa unei comisii parlamentare, despre execuţia bugetară din 2016. 

 

"N-am nicio problemă să explic oricui cum a evoluat bugetul în perioada mandatului meu", a mai spus Dragu, pentru News.ro.

 

Anterior, şi fostul premier Dacian Cioloş a respins acuzaţiile lui Liviu Dragnea.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22