De același autor
Raportul comunității de informații din SUA privind natura implicării Rusiei în sezonul electoral american a declanșat un scandal politic la Washington. Concluziile publicate în 6 ianuarie arată că președintele Putin ar fi ordonat o campanie de influențare a alegerilor prezidențiale (în special prin spargerea conturilor de e-mail ale Partidului Democrat de către GRU și scurgerea informațiilor către WikiLeaks), urmărind să submineze încrederea în procesul electoral, s-o denigreze pe Clinton, manifestând totodată o preferință clară pentru Trump. CIA și FBI privesc cu „mare încredere“ acest verdict, în timp ce NSA manifestă o „încredere moderată“ pentru evaluarea că guvernul rus ar fi dorit să amplifice șansele de reușită ale lui Trump.
Pe fond, însă, dezbaterea concluziilor raportului comunității de intelligence din SUA expune public o ruptură profundă apărută în rândul conservatorilor americani. Fără îndoială, Rusia reprezintă miezul disputei. În general, se observă ample presiuni pentru reevaluarea Moscovei. Este un mesaj care în aceste zile pare să formeze o masă critică. Desigur, suporterul principal este chiar președintele ales. Din această perspectivă, sunt revelatoare comentariile făcute peste weekend de Donald Trump pe Twitter spre cei care făceau valuri în presa centrală acuzând Moscova de „un atac fără precedent asupra democrației noastre“: „a avea o relație bună cu Rusia e un lucru bun, nu un lucru rău. Doar oamenii stupizi sau proști ar putea crede că e rău! Avem deja suficiente probleme în lume încât nu trebuie să mai adăugăm încă una. Când voi fi președinte, Rusia ne va respecta mult mai mult decât o face astăzi și poate că ambele state vor lucra împreună pentru a rezolva câteva dintre marile și presantele probleme ale LUMII“!
O explicație a clivajului republican a fost dată la sfârșitul anului trecut de Peter Beinart (în The Atlantic). Războiul Rece a oferit adversarul generic, unificator, reunindu-i de aceeași parte a baricadei atât pe cei care vedeau în URSS o amenințare civilizațională (un imperiu ateu și antireligios), cât și pe cei care o considerau întruchiparea adversarului ideologic (un imperiu totalitar, un inamic al democrației și libertății). Astăzi, însă, pentru prima categorie, cea a conservatorilor fundamental „huntingtonieni“, ISIS și ciocnirea cu Islamul depășesc în magnitudine și consecințe orice potențiale pagube colaterale ar aduce Rusia ordinii postbelice. Sunt prea puțin deranjați de agresiunea împotriva Ucrainei, de raptul Crimeei, de interferența în alegerile americane sau de măcelul opoziției anti-Assad. Ei văd Rusia în sensul secolului XIX, o mare putere cu agendă conservatoare care se opune revoluțiilor de tot felul (deopotrivă celor „colorate“ din străinătatea apropiată sau „primăverilor“ din Islam).
Pe celălalt versant vedem republicanii de rit vechi, ai establishmentului cu agendă bipartizană, care se opun aranjamentelor de tip Ialta și care văd în Rusia sub Putin o putere esențial subversivă pentru statu-quo-ul postbelic. Iată tradiția din care apar personalități precum guvernatorul Mitt Romney (rămas antologic pentru diagnosticul pus Rusiei în 2012 drept principala amenințare geopolitică pentru SUA), dar și proaspăta nominalizare pentru Departamentul Apărării, generalul în retragere Jim Mattis. Însă două sunt figurile care în ultimele zile au reprezentat această optică: senatorii John McCain și Lindsey Graham. Ei sunt cei care joia trecută au organizat în Senat, timp de aproape trei ore, o amplă audiere a șefilor serviciilor secrete pe chestiunea interferenței ruse în alegerile americane. Și ulterior, când Trump a început contraofensiva pe Twitter la capătul unei săptămâni în care părea mai aproape de Assange decât de FBI și CIA, amândoi s-au dus la NBC pentru a apăra credibilitatea șefilor serviciilor și diagnoza lor. Nu modificarea rezultatului alegerilor era miza. Este un aspect care nu a fost niciodată pus în discuție. Problema de fond ține de precedentul pe care tentativa rusă îl formează. Este un atentat la democrația americană: „dacă ar fi reușit să facă asta, atunci distrugi democrația pentru că distrugi fundamentul alegerilor libere și corecte. (...) Nu există un interes de securitate mai vital Statelor Unite decât capacitatea de a organiza alegeri libere și corecte“, spune McCain. „Viețile noastre sunt construite pe ideea că suntem oameni liberi. (...) Nu putem merge înainte cu viața noastră ca democrație când o entitate străină încearcă să ne compromită procesul electoral. (...) Și acelor republicani care se bucură, nu sunteți republicani, nu sunteți patrioți. Când unul dintre partide este compromis, atunci cu toții suntem compromiși“, spune Graham. Până la urmă, apărarea procesului electoral ar trebui să fie o temă naturală pentru un președinte care se revendică dintr-o platformă care „pune America pe primul loc“. Este poate cea mai apropiată definiție a unei amenințări existențiale pentru o societate occidentală, o „linie roșie“ de netrecut. Preocuparea ar trebui să fie cum să pedepsești Rusia, nu cum să o premiezi și să o îmbrățișezi. Este sugestiv în acest sens episodul anilor ’90, când Administraţia Clinton a decis măsuri de pedepsire a regimului Saddam Hussein, după ce descoperise o tentativă de asasinare a președintelui George Bush senior.
Nu în ultimul rând, interferența rusă ridică o dilemă specifică de descurajare, dar care nu poate fi adecvat tratată până nu este „restaurată credibilitatea sistemului de descurajare în ansamblul său“ (McCain). Or, la acest ultim capitol, semnalele strategice transmise până astăzi de Trump, în special disprețul arătat față de alianțe, instituții și norme internaționale, față de întreaga arhitectură postbelică, nu fac decât să încurajeze un comportament de prădător al Moscovei.
Comentarii 5
Mircea Ordean - 01-15-2017
Frumoasele articole avînd titlu cu semnul întrebării...
RăspundeIsoscel - 01-14-2017
1. Nu am inteles ultima fraza din articol. 2. Daca lucrurile REALE care s-au aflat (acum nu discut pe ce cale) despre Partidul Democrat si despre candidata Hillary Clynton nu se cunosteau , algerile ar fi fost mai libere si mai folsitoare democratiei americane ? Eu cred ca nu !
RăspundeLiviu - 01-10-2017
McCain este senil si biiguielile lui nu conteaza. Rusia nu va ataca SUA, in schimb o China disperata si care respira numai pentru ca exporta in SUA s-ar duce la fund cu americanii de git. Rusii sint cultural europeni, sint si crestini si gata de colaborare cu americanii; chinezii nu au nimic de oferit.
RăspundeJoaquin Murieta - 01-10-2017
Ai uitat sa spui domnule Manea ca Trump a pierdut alegerile la o diferenta de apropae 3 milione de voturi. Asta fiind situatia democratii nu Rusii sunt principalii dushmani ai lui Trump si pemtru el cat timp dushmanul e inca in viata problema nu e rezolvata. Daca ajuta si Putin cu vre-un atentat islamist sau nu impotriva politicienilor democrati cu atat mai bine ca oricum contul lui Trump din Elvetia a crescut datorita lui Putin.
Răspundeprofesoru - 01-10-2017
Un mare adevăr: "A avea o relaţie bună cu Rusia este un lucru bun, nu un lucru rău. Numai oamenii 'proşti' sau nebunii ar crede că este rău." Fapte: 1.WikiLeaks a publicat e-mailuri din care reieşea că membri ai conducerii Comitetului Naţional al Partidului Democrat preferau ca alegerile primare să le câştige Hillary, şi nu Sanders (deşi ar fi trebuit să fie neutri). 2.Putin şi-a exprimat speranţa Trump va ieşi preşedinte, în ideea normalizării relaţiilor ruso-americane (în timp ce liderii europeni de ex. doreau să câştige Hillary). Pornind de aici, "establishment-ul bipartizan" a făcut circ, declarând democraţia în pericol din cauza "ingerinţelor ruseşti" în alegeri, iar CIA a construit, vorba lui Trump, un caz împotriva Rusiei. Obiectivele "establishment-ului" sunt: - să arunce vina pe ruşi pentru înfrângerea lui Hillary - să submineze legitimitatea lui Trump, să-l discrediteze ca fiind "preşedintele impus de Putin" - să-i saboteze politica de normalizare a relaţiilor cu Rusia. De fiecare dată când Trump va face paşi în această direcţie, va fi acuzat că îşi plăteşte datoria faţă de Putin, care "l-a pus preşedinte". Obiectivele CIA: Echipa lui Trump are un plan de restructurare a CIA, deoarece în ultimii ani acţiunile CIA au devenit tot mai dubioase. Trump s-a exprimat elegant când a spus că CIA s-a înşelat în privinţa armelor de distrugere în masă ale lui Saddam. De fapt CIA a dezinformat cu bună ştiinţă poporul american şi comunitatea internaţională, pentru a oferi o justificare pentru ocuparea Iraqului. În Siria, CIA e implicată în susţinerea jihadiştilor non-ISIS. A oferit armament rezistenţei anti-Assad, arme care au ajuns la al-Qaida. A avut şi numeroase eşecuri (n-a prezis ocuparea Mosulului de către ISIS). Michael Flynn mai ales e foarte pornit împotriva CIA. Aşa că CIA a plasat preventiv o mină. Dacă va începe restructurarea, atunci Trump şi oamenii lui vor fi acuzaţi că încearcă să distrugă CIA pentru că aşa le-a cerut Putin. În plus, CIA a ridicat mingea la fileu establishment-ului, asigurându-şi susţinerea acestuia. Adevăraţii maeştri ai relaţiilor internaţionale au înţeles necesitatea normalizării relaţiilor cu Rusia. Henry Kissinger tocmai i-a expus lui Trump planul reconcilierii cu Rusia, pentru a bloca ascensiunea Chinei. Dar glasul raţiunii e greu de auzit din cauza vuvuzelelor establisment-ului, care o ţin una şi bună cu "pericolul rusesc".
Răspunde