Procurorul Constantin Sima, detasat la MJ, s-a pronuntat pentru gratiere si amnistie

E.b. | 11.01.2017

Sectia de procurori a CSM a hotarat, miercuri, detasarea in cadrul Ministerului Justitiei a procurorului Constantin Sima pentru o perioada de 3 ani, anunta site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit HotNews.ro, Sima ar urma sa fie unul dintre cei patru secretari de stat din minister, detasarea fiind solicitata de MJ. Procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte, Sima este si presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania.

 

Asociatia s-a pronuntat recent in favoarea unei legi de amnistie si gratiere. A mai candidat in 2012 la functia de Procuror General.  

 

Constantin Sima (62 de ani) este considerat un magistrat din garda veche, pozitiile sale referitoare la probleme din justitie fiind similare cu cele exprimate de Asociatia Magistratilor din Romania condusa de Viorica Costiniu. Potrivit unui comunicat al Asociatiei Procurorilor din Romania condusa de Cristian Sima, citat de Lumea Justitiei, asociatia "si-a exprimat acordul cu privire la eventualitatea adoptarii unei legi de gratiere pentru unele infractiuni si amnistie pentru alte infractiuni, cu conditia ca infractiunile in cauza sa fie de o gravitate mica sau moderata". Aceasta pozitie a fost exprimata public dupa intalnirea din 10 ianuarie dintre ministrul justitiei, Florin Iordache, si mai multe asociatii profesionale ale magistratilor.

 

In iulie 2016, de Ziua Justitiei, Constantin Sima a pledat pentru ridicarea MCV."In zilele de sarbatoare nu se fac reprosuri, doresc doar sa amintesc ca distinsul nostru consiliu judiciar se afla in ultimul an de mandat, un mandat greu, presarat cu regretabile neimpliniri dar si cu remarcabile succese. Pentru toate acestea, doresc sa multumesc CSM si sa-i amintesc ca, inainte de a incheia mandatul, mai are un obiectiv major, acela de a se situa in fruntea tuturor fortelor democratice si de a face toate demersurile pentru ridicarea MCV. Acest mecanism se aplica in Romania printr-un procedeu unicat in Uniunea Europeana, se aplica de noua ani si consider ca este momentul sa fie ridicat, sa se recunoasca justitia romaneasca la nivelul celorlalte justitii ale statelor membre UE. Altfel, nu ar fi drept si nu ar fi echitabil", a declarat Sima citat de Agerpres.

 

Potrivit unui articol publicat in 2012 de ziarul Gandul, Constantin Sima este seful Serviciului de resurse umane, documentare statistica judiciara din cadrul Parchetului General. Procurorul Sima are 30 de ani de magistratura si-a inceput activitate inainte de 89 la Procuratura din Targoviste. In 2005 a infiintat Asociatia Procurorilor din Romania al carei presedinte este si in prezent. Presa a relatat ca a instrumentat un singur dosar mediatizat, dosarul Caritas in care a fost trimis in judecata Ion Stoica condamant la doi ani de inchisoare. Constantin Sima a revenit in atentia publica in ultimele zile printr-o scrisoare in care o acuza pe Laura Codruta Kovesi de netrasparenta in modul in care a condus Parchetul General

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22