Lideri politici din Europa de Est, scrisoare către Trump: Putin nu dorește măreția SUA

Vlad Toma | 11.01.2017

Mai mulți foști și actuali lideri politici din Europa de Est, printre care și fostul președinte al Romaniei Traian Basescu, i-au scris o scrisoare președintelui-ales al SUA, Donald Trump, în care îi atrag atenția asupra pericolului reprezentat de Rusia și îi cer să nu renunțe la actualele alianțe ale SUA.

Pe aceeași temă

 

In scrisoarea obținută de Washington Post, liderii est-europeni salută alegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA și își anunță disponibilitatea de a sprijini noua administratie pentru intarirea alianțelor transatlantice.

 

Scrisoarea este semnata de Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, de Rosen Plevneliev, președintele bulgar, de Radosław Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei, de Toomas Hendrik Ilves, fostul presedinte al Estoniei, de Vaira Vīķe-Freiberga, fostul presedinte al Letoniei, de Carl Bildt, fostul prim-ministru al Suediei, de Iulian Fota, fost consilier pe securitate al presedintelui Traian Basescu și de alții.

 

"Eforturile continue ale Rusiei de a destabiliza Ucraina și anexarea ilegala a peninsulei Crimeea ameninta pacea, predictibilitatea și securitate pe care americanii și europenii le-au creat împreună după victoria lor în Războiul Rece. Suntem ingrijorati de perspectiva unei noi intelegeri cu Rusia deoarece ar pune in pericol aceasta realizare istorica", scriu autorii scrisorii.

 

Liderii est-europeni avertizeaza ca SUA nu trebuie să renunțe la sancțiunile impotriva Rusiei și nici să accepte în mod tacit anexarea peninsulei Crimeea, deoarece o eventuala intelegere cu Vladimir Putin va avea consecinte severe atât pentru Europa cât și pentru SUA.

 

O întelegere cu Putin în privința Ucrainei, scriu autorii scrisorii, va demoraliza forțele pro-americane din Ucraina și va întări grupurile extremiste, oligarhice, anti-Occidentale din tarile Europei de est, afectând credibilitatea Americii in lume.

 

"Ordinea internationala aflata la baza securitatii occidentale va fi slabita. Aliantele pe care se sprijina puterea americana vor fi afectate: tarile care au pierdut sange, bani si capital politic pentru sprijinirea securitatii transatlantice se vor intreba daca America mai este un prieten pe care se pot baza," mai arata acestia.

 

Est-europenii ii transmit presedintelui Trump ca Vladimir Putin nu este prietenul SUA: "Nu exista nicio indoiala: Vladimir Putin nu este aliatul SUA. Nu este un partener international de incredere... Sub conducerea lui Putin, militarismul, razboaiele, amenintarile, tratatele incalcate si falsele promisiuni au pus in pericol securitatea Europei. Putin nu dorește măreția Americii. Ca aliați ai SUA, noi o dorim. Cand America ne-a cerut ajutorul, i l-am oferit. Am fost cu voi in Irak. Am fost cu voi in Afganistan. Ne-am asumat riscuri impreuna; am sacrificat fii si fiice impreuna. Am aparat securitatea noastra transatlantica formand un front unit. Asta face Alianta noastra puternica," se mai arata, in scrisoarea citata.

 

Acestia avertizeaza ca o intelegere cu Putin ar fi considerata un semn de slabiciune si l-ar face pe acesta sa testeze determinarea Americii in privinta apararii aliatilor sai din NATO, in special in cazul Estoniei, Letoniei, Lituaniei si Poloniei.

 

"Ca aliați legați de SUA prin mai multe tratate, cerem poporului american și noii Administrații și Congresului să apere scopurile și interesele noastre comune: pace, putere atlantică și libertate," mai scriu acestia.

 

Cititi AICI scrisoarea trimisa presedintelui Donald Trump

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22