Iohannis, dupa intalnirea cu premierul: Bugetul pe 2017 nu va fi usor de construit

Vlad Toma | 11.01.2017

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat astazi, in urma intalnirii cu premierul Sorin Grindeanu, ca bugetul pe 2017 nu va fi deloc usor de construit, in conditiile in care acesta va trebui cuprinda masurile aprobate deja de guvern si incadrarea in deficitul de 3%.

Pe aceeași temă

 

Iohannis a afirmat ca bugetul pe anul viitor trebuie sa tina cont de cateva date importante, sa se incadreze intr-un deficit de 3% si sa existe o alocare de 2% pentru Aparare.
 

„Am avut o întâlnire de lucru, la care, în afară de mine, a participat Prim-ministrul, Ministrul Finanțelor și Consilierul Prezidențial pe probleme economice. A fost o discuție aplicată, o discuție în care am analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern. Am solicitat și primit informații despre cum se vede la nivel de Guvern construcția bugetului pentru 2017. După părerea mea, și asta am subliniat în cursul întâlnirii, este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care ține cont de câteva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, să avem o alocare de 2% pentru Apărare, și așa mai departe," a afirmat Iohannis.

 

Presedintele a mai declarat ca premierul a promis ca aceste lucruri vor fi realizate.

 

Iohannis a precizat de asemenea ca cei 10 miliarde de lei de care Liviu Dragnea a afirmat ca ar lipsi din bugetul Romaniei e de fapt o suma care nu s-a realizat din incasari, nefiind vorba de o gaura in buget asa cum s-a spus.

 

Intrebat despre problema lipsei de încasări de 10 miliarde de lei pe anul trecut, Iohannis a raspuns: "Da, am discutat foarte pe scurt această chestiune. Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat inițial sintagma de gaură la buget, ceea ce nici nu poate fi vorba. Este vorba de o sumă care nu s-a realizat, pur și simplu, la încasări, din motive pe care vor trebui să le explice alții, nu eu, cei care au guvernat, dar cert este că nu a plecat nimeni cu banii acasă și în această etapă e important să se lucreze foarte, foarte serios pe bugetul 2017. Eu am oferit sprijin la nivel de expert pentru această chestiune."

 

Intrebat despre inițiativa Parlamentului de a ancheta Cabinetul Cioloș pentru această lipsă de fonduri, Iohannis a spus ca "este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului": "Cred că ar fi foarte ca cei care se pricep la aceste chestiuni să facă o analiză foarte serioasă și să nu se ducă discuția la nivel de contre politice", a afirmat presedintele.

 

 

Iohannis a mai spus ca "nu va fi deloc ușor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate și cu încadrarea într-un deficit de 3%, doar el este obligatoriu."

 

Intrebat despre inregistrarile pe care Basescu le-ar avea cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, cu Florian Coldea, cu judecătorul Camelia Bogdan, în care aceștia spun că au aranjat dosare, Iohannis a raspuns ca, "dacă are aceste înregistrări, să le pună la dispoziția procurorilor."

 

 

Presedintele a mai afirmat ca a decis sa promulge legea privind eliminarea CASS pentru toate pensiile și a impozitului de 16%.

 

***

 

Madalina Dobrovolschi, purtatoarea de cuvant a presedintelui, a anuntat luni ca presedintele Iohannis l-a invitat la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu, pentru a discuta despre bugetul pe anul 2017.

 

Presedintele a cerut Guvernului sa explica modul in care va gestiona efectele masurilor adoptate saptamana trecuta si modul in care aceste masuri vor avea un impact bugetar. La discutie a participat si ministrul de Finante, Viorel Stefan.

 

Presedintele voia sa afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului in privinta bugetului pe 2017, a mai spus Dobrovolschi, precizand ca exista multe ingrijorari in legatura cu sustenabilitatea acestor masuri si a efectelor acestora asupra economiei.

 

Raspunzand la intrebarile jurnalistilor, Dobrovolschi a precizat ca ingrijorarile presedintelui sunt bazate pe analizele facute de specialistii in economie de la Cotroceni.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22