IPP solicită ca Parlamentul să preia ancheta în cazul generalului Coldea (SRI)

E.b. | 13.01.2017

Institutul pentru Politici Publice solicită Parlamentului să preai controlul asupra investigaţiei legate de generalul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, pentru că acesta nu trebuie să fie anchetat de subalternii săi.

Pe aceeași temă

 


  

Totodată, IPP cere Parlamentului să își exercite cu răspundere rolul legal privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, precum și adoptarea unei noi legi a SRI. 
 
 

 

IPP solicită Parlamentului să își asume răspunderea corespunzătoare în exercitarea controlului asupra SRI

 

 

În urma gravelor nereguli descoperite în cadrul principalului Serviciu de Informații din România, Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită celor două Camere ale Parlamentului să își exercite cu răspundere rolul legal prevăzut de legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, se arată între-un comunicat al IPP


Conform art. 1 Legea 14/1992 În vederea exercitării controlului concret şi permanent, se constituie o comisie comună a celor doua Camere. Controlul șefului operativ al SRI, în cazul actualelor nereguli cunoscute în spațiu public – dl Florian Coldea, nu poate fi făcut de către actuali subalterni, așa cum a fost anunțat în spațiul public. Acest control trebuie să fie făcut, conform legii1 dar și al bunului simț nu de către subalterni ci de superiori.


Pentru ca evenimente cum a fost cel la care asistăm zilele acestea în care Directorul Adjunct al SRI, Florian Coldea s-a pus la dispoziția Șefului SRI după acuzațiile de corupție/suspiciuni de relații cu persoane anchetate, să nu se repete afectând credibilitatea serviciului, cerem ca:

 

 

  1/  Parlamentul să adopte o nouă lege a SRI, legea din 1992 fiind plină de lipsuri și de precizie, mai ales în zona de control;
    
  
 

   2/  Partidele trebuie să trateze cu mai multă responsabilitate numirea reprezentanților lor în Comisiile parlamentare de control, reconfirmarea unor membri și președinți care au ocupat aceste poziții în perioada 2004-2016 urmând să fie reconsiderată având în vedere ”controlul parlamentar” exercitat până acum .

 

 

La începutul unui nou mandat al Parlamentului, forul legislativ are șansa de a face dovada că își exercită într-adevăr rolul de a verifica instituții cum este SRI mai ales în momente deosebite pentru credibilitatea sa, cum este cel prezent care îl implică pe adjunctul SRI – consideră Adrian Moraru, Director IPP. Noul Parlament își poate folosi autoritatea sau poate irosi acest moment, afectând credibilitatea atât a Serviciului cât și a Parlamentului.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22