Cinci convorbiri telefonice între Ambasada Rusiei și consilierul lui Donald Trump

E.b. | 14.01.2017

Noi informaţii despre presupusa apropiere a lui Donald Trump de Vladimir Putin. Michael Flynn, consilierul pentru securitate naţională al viitorului preşedinte, a vorbit la telefon de cinci ori într-o singură zi cu Serghei Kisliak, ambasadorul rus la Washington.

Pe aceeași temă

  

Se întâmpla pe 29 decembrie, chiar în ziua în care actuala administraţie sancţiona Rusia pentru amestecul în alegerile prezidenţiale, expulzând 35 de diplomaţi ruşi, conform Reuters, preluată de Digi24.ro

Reuters precizează că a verificat informaţia din trei surse „familiare cu situația”.

 

De altfel, un oficial din echipa lui Donald Trump a confirmat că a existat o convorbire telefonică în acea zi între consilierul preşedintelui ales şi ambasadorul rus, dar spune că discuţia nu s-a referit la sancţiuni.

 

 

Sancțiunile decise de administrația Obama

 

 

Convorbirile telefonice au avut loc între momentul în care ambasadei ruse i s-au comunicat sancțiunile decise de administrația Obama și momentul în care s-a făcut public anunțul, au declarat sursele agenției Reuters. Ele au dorit păstrarea anonimatului, invocând faptul că în prezent guvernul american analizează această situație.  


Administrația americană l-a informat pe ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak cu o oră înainte ca anunțul să fie public, a precizat una dintre sursele  Reuters.


Aceste apeluri telefonice ridică noi semne de întrebare în rândul oficialilor americani cu  privire la legăturile dintre consilierii lui Trump și Rusia, într-un moment în care agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că Moscova a orchestrat o campanie complexă vizând intervenția în alegerile americane și favorizarea victoriei lui Donald Trump


Cele trei surse citate de  Reuters au mai spus că nu știu cine a inițiat cele cinci convorbiri dintre Flynn - fost general, care a condus serviciul de informații al armatei în timpul administrației Obama - și ambasasorul Kisliak. De asemenea, nu știu nici care a fost conținutul conversațiilor și au refuzat să spună cum au aflat despre ele.

 

 

Promisiune

 

 

Una dintre surse a precizat, totuși, că nu este ciudat sau greșit ca un diplomat rus să vorbească cu un membru al echipei lui Trump. Moscova probabil a vrut să afle ce crede echipa lui Trump despre măsurile anunțate de administrația Obama. Se pune problema dacă Flynn a făcut Moscovei vreo promisiune pentru a domoli furia rușilor. În acest caz, s-ar încălca legislația, mai precis „Logan Act”, o lege din 1799 care interzice cetățenilor americani care nu sunt autorizați să negocieze cu guverne străine cu care SUA au anumite dispute. Legea vizează să prevină o eventuală subminare a pozițiilor guvernului american.

 

Pe de altă parte, într-un interviu acordat The Wall Street Journal, Donald Trump s-a arătat dispus să renunţe la sancţiuni, dacă Rusia va coopera cu Statele Unite în combaterea terorismului şi în alte domenii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22