Mirări de simplu cetăţean

Nu mă socotesc competent să analizez, să sistematizez şi să judec ceea ce se întîmplă, de la o vreme, în patria noastră. Poate că dl Ciorbea are dreptate: ce suntem noi, ăştia care l-am bombănit pentru obiecţiile d-sale la legea 90/2001? Nişte „bieţi oameni” care habar n-au despre ce e vorba. Trebuie să fii expert în drept ca să pricepi că nu e corect ca unui ins cu probleme penale să i se ia şansa de a guverna.

Andrei Plesu 16.01.2017

De același autor

 

E, cu siguranţă, nevoie de complicate fineţuri juridice ca să înţelegi cum stau, de fapt, lucrurile. Prin urmare, mă dau bătut. Las dezbaterea pe mîna „specialiştilor”. (Un amic jurist îmi spunea, totuşi, de curînd, că normal ar fi să se ia în discuţie şi legea răspunderii ministeriale, explicită în materie de „compatibilităţi” între infracţiune şi demnitate publică. Dar, repet, nu mă mai bag. Sunt depăşit). Mă depăşeşte şi complexitatea reţelei SRI - DNA - oameni de afaceri - presă - CNA - partide - guverne –„acoperiţi” - comisii parlamentare de control etc. Tot ce pot spune, parafrazîndu-l pe Marx, e că „o stafie bîntuie România: Sebi. Sebi Ghiţă.” Serialele lui demascatoare bat toate audienţele, scot din funcţie generali, aruncă în aer şefi de partid, gazetari, instituţii. Iar el e de negăsit. Ca orice stafie autentică. Nu pricep şi nu mai am de gînd să mă pronunţ. Îmi rezerv doar dreptul de a exprima unele mirări de „simplu cetăţean”.

 

De exemplu: aflu că dl Ghiţă şi-a petrecut unul, sau mai multe concedii, împreună cu cel pe care acum îl dă în gît: dl Coldea. Treaba lor! Dar nu pot să nu mă întreb, dincolo de conjuncturi şi supoziţii inaccesibile mie, cum o fi să petreci o vacanţă cu dl Ghiţă? Trebuie să ai solide argumente ca să-l iei cu tine şi în Seychelles, şi în Toscana şi în Disneyland! Cum o fi să te distrezi cu Ghiţă? (Admit că se poate pune şi întrebarea inversă: cum e să te distrezi cu Coldea?). Nu putem şti. Ce faci, seara, la o bere, sau mă rog, la o şampanie. Schimb de secrete? De glumiţe? De strategii? Poate că dl Ghiţă e un interlocutor plin de farmec, un mare povestitor, un pitoresc tovarăş de chef. Sau poate te retragi cu el la Seychelles ca să pui la punct, pe ascuns, politica ţării, şefia PSD, sau doctoratul dnei Kövesi. (Deşi asta se poate face, mai ieftin, şi prin vreo tufă din Herastrău). Sau poate te amuză umorul fin al lui Sebi, replica lui hazoasă, aptitudinile sale sportive.

 

Dacă nu cumva îţi place, pur şi simplu, cum arată, cum se îmbracă, cum se poartă. Un domn, un seducător, o companìe irezistibilă. Poate că are opinii subtile despre Shakespeare sau Platon şi ai mereu ceva de învăţat stîndu-i în preajmă. Poate e tobă de istorie şi de literatură. Poate se înţeleg foarte bine nevestele între ele sau copiii. Una peste alta, s-ar zice că după o vacanţă cu Ghiţă, te întorci la muncă refăcut, proaspăt, îmbogăţit, gata de noi şi noi isprăvi profesionale. Asta e! Fiecare cu gusturile lui! Orice om ascunde virtuţi pe care nu le observi la prima vedere. Nu e exclus ca dl Ghiţă să aibă astfel de virtuţi, de natură să-l recomande, cînd n-o mai avea altă întrebuinţare, drept „domnişor de companie”, cu o fişă a postului de tip „hostess”…

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22