Donald Trump: NATO este învechită. Multe țări nu plătesc cât ar trebui, in defavoarea SUA

Vlad Toma | 16.01.2017

Donald Trump, presedintele-ales al SUA, a declarat recent ca Alianta Nord-Atlantica este invechită, deoarece nu a reusit sa asigure protectia necesara in cazul atacurilor teroriste care au lovit lumea occidentala, precizand insa ca aceasta NATO este in continuare importanta pentru el.

Pe aceeași temă

 

“S-a creat o tensiune imensa cand am spus ca NATO este invechită. Am spus asta pentru ca Alianta nu a reusit sa controleze atacurile teroriste. Tensiunea acumulata a disparut in doua zile. Apoi au inceput sa spuna ca am dreptate," a declarat Trump, într-un interviu pentru The Times of London, citat de Reuters.

 

Presedintele-ales al SUA a mai afirmat ca doar cinci tari NATO platesc cat ar trebui pentru Alianta, restul platind mult prea putin pentru protecția SUA:

 

Multi membri NATO nu platesc cat ar trebui, ceea ce este foarte nedrept fata de Statele Unite... Sunt doar cinci tari care platesc cât trebuie. Cinci. Nu e deloc mult", a mai spus Trump, precizand ca, dincolo de toate acestea, Alianta Nord-Atlantica ramane importanta pentru el.

 

Trump a declarat in campania sa electorala ca SUA nu ii va apara pe aliatii NATO decat dupa ce va verifica contributiile acestora pentru NATO. Aliatii vor trebui sa suporte costurile apararii, a spus Trump, anuntand ca va anula tratatele pe care le considera nefavorabile si va redefini ceea ce inseamna a fi un partener al SUA.

 

El a declarat ca prefera sa duca mai departe vechile tratate ale SUA insa doar daca aliatii nu vor mai profita de bunavointa Americii, bazata pe niste cheltuieli care nu mai pot fi sustinute.

 

Intrebat despre un posibil atac al Rusiei impotriva tarilor baltice, Trump a spus ca Statele Unite vor sari in ajutorul acestor state doar dupa ce va verifica daca acestea si-au indeplinit obligatiile fata de SUA.

 

Trump a admis ca abordarile sale in materie de politica externa sunt extrem de diferite, mentionand pierderile pe care SUA le sufera din cauza soldatilor trimisi pentru a asigura pacea in diferite zone din intreaga lume.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22