Dragnea, mereu surprinzător: Cineva nu înţelege ce înseamnă gaură sau negaură

E.b. | 16.01.2017

Plenul reunit al celor două Camere a aprobat, luni, anchetarea de către comisiile de buget ale Parlamentului a situaţiei privind nerealizarea unor venituri de către Guvernul Cioloş, discuţiile stârnind dispute între Liviu Dragnea şi opoziţie, aceasta din urmă acuzând un demers inutil al puterii.

Pe aceeași temă

 


Înfiinţarea comisiei de anchetă a fost aprobată cu 248 de voturi "pentru" şi 102 "împotrivă".


PNL, prin vocea prim-vicepreşedintelui Cătălin Predoiu, a criticat iniţiativa, considerând că este un demers inutil. "Ni se propune să anchetăm o prognoză, ceeea ce în DEX înseamnă o estimare probabilă a unor valori viitoare, cu parametri incerţi. Ni se cere să anchetăm ceva ce prin natura lui este incert", a spus el.

 

 

"Anchetăm şi prognoza meteo"

 

 

Liderul liberal a acuzat că "logic" o asemenea anchetă nu are scop, pentru că nu se poate ancheta "ceva ce nu există". "Sper că nu ne veţi propune în viitor să anchetăm şi prognoza meteo", a încheiat Predoiu.


Şi USR s-a arătat împotriva anchetei, spunând că a fost deja demonstrat că nu există nicio "gaură", iar deficitul ţării este mai mic decât cel estimat, astfel încât demersul este "o mascaradă".


Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a răspuns de la tribună parlamentarilor care au criticat comisia, arătându-se deranjat de interpretările date de PNL şi USR demersului.


"Am simţit nevoia să intervin pentru că tot s-a făcut apel la mine şi am văzut şi auzit pe cineva care chiar nu înţelege absolut deloc ce înseamnă deficit, ce înseană buget sau ce înseamnă gaură sau negaură", a spus Dragnea.


El a afirmat că ancheta are un scop serios, având în vedere deciziile luate de fostul Guvern. "Discuţia se poartă de ce, în condiţiile în care vezi că veniturile încep să scadă de la lună la lună, tu evaluezi prin documente asumate de instituţii şi funcţionari plătiţi că la finalul anului vei avea venituri mai mari", a spus Liviu Dragnea.

 

 

Anchetă asupra procedurii şi veridicităţii datelor 

 

 

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor face o anchetă asupra procedurii şi veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări bugetare pozitive ale Guvernului Cioloş, a anunţat, luni seară,  preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.


Liderul PSD a prezentat cifre care ar demonstra că există o "gaură" la buget de 10 miliarde lei.


“Aş vrea să vă dau şi nişte cifre pentru că aşa am fost obişnuiţi în câteva luni, mai ales că am văzut o postare pe Facebook a cuiva care făcea referire la cifre. Îi dau dreptate domnului pentru că a spus că se poate vorbi de o gaură atunci atunci când avem venituri mai mici, despre asta vorbim. Conform programării iniţiale la adoptarea bugetului pentru 2016, veniturile erau estimate pe final de an la 231,1 miliarde lei. La sfârşitul anului, veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai puţin cu 10 miliarde”, a afirmat Dragnea.

 

 

”Comisia despre nimic”

 

 

Fostul premier Dacian Cioloş a răspuns, luni, prin platforma sa, România 100, unor întrebări legate de acuzaţiile care i se aduc şi pentru care Parlamentul face anchetă privind situaţia execuţiei bugetare din 2016, el numind comisia care va face cerectări în acest sens ”Comisia despre nimic”. Cioloş a reafirmat că nu există nicio ”gaură” în buget, că nu a lăsat nicio moştenire grea actualului Guvern, dimpotrivă, a uşurat povara fiscală prin rambursări mai mari de TVA, de un miliard de lei în plus, şi a creat condiţii favorabile pentru a încasa mai mulţi bani europeni în 2017.

 

 

Promisiunile populiste

 

 

El a afirmat săptămâna trecută şi că ”gaura” în buget invocată de Liviu Dragnea nu există şi acuză PSD că ”îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă”. Cioloş îi transmite un mesaj direct liderului PSD: ”Bugetul ţării nu este un sac fără fund şi nici nu poate fi administrat haiduceşte, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit şi plătesc taxe, ne veţi îndatora ţara şi viitorul. Chiar aşa, de ce nu aţi spus în campanie că veţi creşte taxele pentru o parte dintre angajaţi şi aţi făcut acest lucru în a doua şedinţă de Guvern?”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22