Cearceafurile de la Ritz-Carlton și viitorul relațiilor ruso-americane

Mai importante decât ocheadele pe gaura cheii la Ritz-Carlton sunt declarațiile lui Trump, care-și exprimă admirația față de Putin și disprețul față de aliați.

Armand Gosu 17.01.2017
SHARE 5

De același autor

 

Scandalul declanșat de publicarea unui do­sar de 35 de pagini de informații neve­ri­fi­cate (și multe neverificabile) despre pre­su­puse relații ale viitorului președinte Do­nald Trump cu Rusia ar pu­tea avea consecințe în pri­vința securității naționale, a prestigiului SUA în lume, a sănătății opiniei publice americane.

 

Dosarul, o compilație de di­verse rapoarte de intelli­gence, spune că serviciile ru­sești dețin materiale com­promițătoare (kompromat), de natură sexuală, despre Trump și că i-ar fi facilitat acestuia afaceri în Rusia. Do­cumentul a fost pregătit de Christopher Ste­ele, fost ofițer de spionaj britanic, care a lucrat la Moscova și Paris sub acoperire diplomatică. În martie 2009, el înființa firma Orbis Business Intelligence. Firma a fost contactată de Fusion GPS din Wa­shing­ton, care lucra pentru Jeb Bush, unul dintre cei 16 contracandidați ai lui Trump, în alegerile interne republicane. După no­minalizarea lui Trump, Fusion GPS a con­ti­nuat să lucreze pentru Hillary Clinton, candidatul democraților la președinție. Steele a fost un ofițer de top al MI6, are re­ferințele cele mai bune, a colaborat cu FBI în trecut, livrând informații care au dus la anchetarea și condamnarea înalților ofi­ci­ali FIFA pentru corupție și la demisia lui Sepp Blatter. Ar fi fost ofițerul de caz care s-a ocupat de Aleksandr Litvinenko, fos­tul agent FSB asasinat la Londra cu sub­stan­țe radioactive (potrivit BBC și The In­de­pendent). Informațiile despre Trump fi­ind extrem de sensibile, Steele le-ar fi trans­mis încă de la început FBI. S-ar fi întâlnit în Eu­ro­pa cu agenți FBI în vară, pen­tru a discuta detalii le­ga­te de caz. Însă, cu o lună înainte de alegeri, Steele a în­trerupt contactul cu FBI, dezamăgit - potrivit presei bri­tanice - de încetineala cu care americanii ve­ri­fi­cau in­formațiile despre Trump.

 

Dosarul Trump a circulat încă din vară și pe la alte agenții americane, prin cercurile politice de la Washington și prin re­dac­ții­le celor mai importante publicații ame­ri­ca­ne și britanice. Nimeni n-a reușit să veri­fice detaliile explozive, astfel că n-a fost publicat. Până săptămâna trecută, când Buzz­Feed a postat integral dosarul, stâr­nind un enorm scandal politic.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/flynn.jpg

Jill Stein cu Putin si Flynn la gala RT (File photo by Michael Klimentyev,Sputnik)

 

Un cor de analiști și ziariști s-a năpustit asupra lui Steele, care a dispărut de o săp­tămână, în vreme ce alți experți în Rusia și spațiul ex-sovietic se muncesc să de­monteze părțile moi ale dosarului, erori su­perficiale de transcriere fonetică, de­scri­e­rea eronată a unui afluent al Moscovei, nu­me greșit consemnate. Problema e alta. Informațiile grave despre Trump provin de la un singur agent, care pretinde că are două surse, oficiali de rang înalt de la Moscova. Nu surse coroborate, nu eva­lua­rea agentului după performanțele trecute, nimic din ceea ce s-ar numi proceduri stan­dard. Asta nu înseamnă că serviciile rusești nu au kompromat la Trump, ci doar că nu se pot verifica informațiile din dosarul compilat de Steele. Atunci, ce-ar pu­tea convinge? Înregistrarea video? In­ter­viuri cu agenții FSB care se ocupă de Ho­telul Ritz-Carlton, unde a locuit Trump în noiembrie 2013, în timpul Concursului Miss Univers? Interviuri cu prostituatele de la hotel? Dacă ar exista vreo în­regis­trare compromițătoare cu Trump încon­jurat de prostituate, n-o să apară vreo­da­tă, ar fi ținută sub șapte chei, doar cu ea îl șantajezi pe cel mai puternic om de pe planetă. Dar revistele pornografice încă mai speră, de vreme ce Hustler și Pent­house au oferit câte un milion de dolari pen­tru filmul cu Trump făcând sex la Ritz-Carlton.

 

Această poveste a fost cea mai izbutită di­versiune care a îngropat o discuție seri­oa­să asupra relației viitoarei Administrații Trump cu președintele Putin. Împiedicați în cearceafurile de la Ritz-Carlton, prea pu­țini analiști au comentat faptul că, în chiar ziua anunțării de către Obama a noi­lor sancțiuni împotriva Rusiei, printre ca­re și expulzarea a 35 de diplomați ruși, vii­torul consilier pe probleme de securitate națională din echipa Trump, Michael Flynn, a purtat cinci convorbiri telefonice cu ambasadorul Rusiei la Washington. Ace­lași Flynn a participat în 2015 la re­cepția organizată la Moscova de Russia To­day, principalul canal de propagandă al Krem­linului în lumea occidentală, și a stat la masă alături de Putin. Încă planează sus­piciuni privind finanțarea campaniei lui Trump din Rusia. În aprilie 2016, serviciul de intelligence al unui stat baltic a infor­mat CIA despre bani trimiși de la Moscova pentru campania electorală americană. Instanțe diferite au respins de mai multe ori cererea de interceptare a datelor elec­tronice a două bănci rusești. În cele din urmă, abia la 15 octombrie, cu trei săptă­mâni înainte de alegeri, un tribunal ame­rican a aprobat-o. Sunt suspectate trei per­soane apropiate de Trump.

 

Mai importantă decât ocheadele pe gaura cheii la Ritz-Carlton este analiza decla­ra­țiilor președintelui Trump, care-și expri­mă admirația față de Putin, disprețul față de NATO și UE, insultă și ridiculizează ser­vi­ciile americane de intelligence. Nici n-ar mai fi nevoie de înregistrări video cu pre­ședintele la vreun hotel de lux din centrul Moscovei pentru a sesiza extraordinara opor­tunitate pentru un nou aranjament glo­bal de securitate pe care îl oferă Krem­li­nului noua Administrație de la Wa­shing­ton.

Comentarii 4

Liviu - 01-20-2017

Voturile alea in plus sint ale imigrantilor ilegali si ale detinutilor eliberati abuziv si care au votat toti de multe ori - celebrul si cunoscutul turism electoral. Din fericire, cei care au votat pentru Trump au fost mai numerosi decit cei care au furat. E uluitor cum democratii voiau sa ajunga la Casa Alba cu orice pret ! Obama lasa un dezastru si chiar si singura lui contribuitie - Obamacare, enerveaza pe cei care platesc de se rup si in contul celor care profita. America e un caine cu prea multi paduchi !

Răspunde

Liviu - 01-19-2017

1. Autorul pare un om serios, ma intreb cum de se poate manifesta atit de naiv, pentru ca nu pot crede ca e cumparat. 2. Rusii nu pot fi acuzati de mai mult decit de dezvaluirea continutului emailor lui Hillary Clinton - HC. 3. Clintonii abia asteapta sa fie corupti si ar fi fost mai confortabil pentru Putin care ar fi mers la sigur cu cineva mort dupa parale decit cu un tip care ar fi putut fi santajat - asta e o practica periculoasa. 4. Daca rusii aveau ceva urit despre Trump, maximum ce obtineau era demisia lui, cu riscul ulterior de a da de unul si mai dracos. 5. Trump a fost ales de disperarea poporului american. 6. Trump are dreptate sa-si bata joc de europeni - astia nu-s in stare sa-si apere popoarele in timp de pace ! 7. Americanii nu l-au vrut pe Trump mai mult decit ca o speranta ca exista posibilitatea ca politicilor paguboase sa li se puna capat.

Răspunde

Joaquin Murieta - 01-17-2017

Voi astia de dreapta l-ati votat pe Trump si acum regretati alegerea voastra. Ca Trump e imoral stiau foarte bine inclusiv fundamentalistii religiosi spalati pe creier care l-au votat caci doar interzicerea avortului conta pentru ei. Nu am citit nimic in articol despre cele aproape 3 milione de voturi in plus pentru Clinton. Alea mi se par mai importante decat relatiile lui Trump cu prostituate pe care toti inclusiv fundamentalistii religiosi le banuiau chiar si fara sa vada vre-un film regizat de KGB. Am spus imediat dupa alegerea lui Trump: Ati votat dezastru, veti avea dezastru !

Răspunde

profesoru - 01-17-2017

"Trump...insultă și ridiculizează ser­vi­ciile americane de intelligence." - aceste servicii şi-au bătut joc de Trump în ultimul hal, i-au subminat imaginea şi legitimitatea. Au spus că a câştigat alegerile datorită implicării ruseşti, au insinuat că e şantajat de ruşi - gogoşile cu "înregistrările" de la Moscova. Şi tot Trump îi insultă şi îi ridiculizează? Liderii lor (Brennan) sunt pe ţeavă, urmează restructurarea (Michael Flynn e foarte pornit împotriva CIA), aşa că serviciile au folosit la maxim ultima ocazie de a-şi da în petec. "extraordinara opor­tunitate pentru un nou aranjament glo­bal de securitate pe care îl oferă Krem­li­nului noua Administrație de la Wa­shing­ton." - cei care se pricep la relaţiile internaţionale au înţeles necesitatea de a normaliza relaţiile cu Rusia. Henry Kissinger i-a expus lui Trump planul reconcilierii cu Rusia, pentru a bloca ascensiunea Chinei - principalul rival al SUA. Ar fi o politică perdantă dacă America ar avea concomitent relaţii tensionate şi cu Rusia, şi cu China. Şi, din câte vedem, Trump e pe collision course cu China, aşa că reconcilierea cu Rusia e inevitabilă.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22