Cearceafurile de la Ritz-Carlton și viitorul relațiilor ruso-americane

Mai importante decât ocheadele pe gaura cheii la Ritz-Carlton sunt declarațiile lui Trump, care-și exprimă admirația față de Putin și disprețul față de aliați.

Armand Gosu 17.01.2017

De același autor

 

Scandalul declanșat de publicarea unui do­sar de 35 de pagini de informații neve­ri­fi­cate (și multe neverificabile) despre pre­su­puse relații ale viitorului președinte Do­nald Trump cu Rusia ar pu­tea avea consecințe în pri­vința securității naționale, a prestigiului SUA în lume, a sănătății opiniei publice americane.

 

Dosarul, o compilație de di­verse rapoarte de intelli­gence, spune că serviciile ru­sești dețin materiale com­promițătoare (kompromat), de natură sexuală, despre Trump și că i-ar fi facilitat acestuia afaceri în Rusia. Do­cumentul a fost pregătit de Christopher Ste­ele, fost ofițer de spionaj britanic, care a lucrat la Moscova și Paris sub acoperire diplomatică. În martie 2009, el înființa firma Orbis Business Intelligence. Firma a fost contactată de Fusion GPS din Wa­shing­ton, care lucra pentru Jeb Bush, unul dintre cei 16 contracandidați ai lui Trump, în alegerile interne republicane. După no­minalizarea lui Trump, Fusion GPS a con­ti­nuat să lucreze pentru Hillary Clinton, candidatul democraților la președinție. Steele a fost un ofițer de top al MI6, are re­ferințele cele mai bune, a colaborat cu FBI în trecut, livrând informații care au dus la anchetarea și condamnarea înalților ofi­ci­ali FIFA pentru corupție și la demisia lui Sepp Blatter. Ar fi fost ofițerul de caz care s-a ocupat de Aleksandr Litvinenko, fos­tul agent FSB asasinat la Londra cu sub­stan­țe radioactive (potrivit BBC și The In­de­pendent). Informațiile despre Trump fi­ind extrem de sensibile, Steele le-ar fi trans­mis încă de la început FBI. S-ar fi întâlnit în Eu­ro­pa cu agenți FBI în vară, pen­tru a discuta detalii le­ga­te de caz. Însă, cu o lună înainte de alegeri, Steele a în­trerupt contactul cu FBI, dezamăgit - potrivit presei bri­tanice - de încetineala cu care americanii ve­ri­fi­cau in­formațiile despre Trump.

 

Dosarul Trump a circulat încă din vară și pe la alte agenții americane, prin cercurile politice de la Washington și prin re­dac­ții­le celor mai importante publicații ame­ri­ca­ne și britanice. Nimeni n-a reușit să veri­fice detaliile explozive, astfel că n-a fost publicat. Până săptămâna trecută, când Buzz­Feed a postat integral dosarul, stâr­nind un enorm scandal politic.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/flynn.jpg

Jill Stein cu Putin si Flynn la gala RT (File photo by Michael Klimentyev,Sputnik)

 

Un cor de analiști și ziariști s-a năpustit asupra lui Steele, care a dispărut de o săp­tămână, în vreme ce alți experți în Rusia și spațiul ex-sovietic se muncesc să de­monteze părțile moi ale dosarului, erori su­perficiale de transcriere fonetică, de­scri­e­rea eronată a unui afluent al Moscovei, nu­me greșit consemnate. Problema e alta. Informațiile grave despre Trump provin de la un singur agent, care pretinde că are două surse, oficiali de rang înalt de la Moscova. Nu surse coroborate, nu eva­lua­rea agentului după performanțele trecute, nimic din ceea ce s-ar numi proceduri stan­dard. Asta nu înseamnă că serviciile rusești nu au kompromat la Trump, ci doar că nu se pot verifica informațiile din dosarul compilat de Steele. Atunci, ce-ar pu­tea convinge? Înregistrarea video? In­ter­viuri cu agenții FSB care se ocupă de Ho­telul Ritz-Carlton, unde a locuit Trump în noiembrie 2013, în timpul Concursului Miss Univers? Interviuri cu prostituatele de la hotel? Dacă ar exista vreo în­regis­trare compromițătoare cu Trump încon­jurat de prostituate, n-o să apară vreo­da­tă, ar fi ținută sub șapte chei, doar cu ea îl șantajezi pe cel mai puternic om de pe planetă. Dar revistele pornografice încă mai speră, de vreme ce Hustler și Pent­house au oferit câte un milion de dolari pen­tru filmul cu Trump făcând sex la Ritz-Carlton.

 

Această poveste a fost cea mai izbutită di­versiune care a îngropat o discuție seri­oa­să asupra relației viitoarei Administrații Trump cu președintele Putin. Împiedicați în cearceafurile de la Ritz-Carlton, prea pu­țini analiști au comentat faptul că, în chiar ziua anunțării de către Obama a noi­lor sancțiuni împotriva Rusiei, printre ca­re și expulzarea a 35 de diplomați ruși, vii­torul consilier pe probleme de securitate națională din echipa Trump, Michael Flynn, a purtat cinci convorbiri telefonice cu ambasadorul Rusiei la Washington. Ace­lași Flynn a participat în 2015 la re­cepția organizată la Moscova de Russia To­day, principalul canal de propagandă al Krem­linului în lumea occidentală, și a stat la masă alături de Putin. Încă planează sus­piciuni privind finanțarea campaniei lui Trump din Rusia. În aprilie 2016, serviciul de intelligence al unui stat baltic a infor­mat CIA despre bani trimiși de la Moscova pentru campania electorală americană. Instanțe diferite au respins de mai multe ori cererea de interceptare a datelor elec­tronice a două bănci rusești. În cele din urmă, abia la 15 octombrie, cu trei săptă­mâni înainte de alegeri, un tribunal ame­rican a aprobat-o. Sunt suspectate trei per­soane apropiate de Trump.

 

Mai importantă decât ocheadele pe gaura cheii la Ritz-Carlton este analiza decla­ra­țiilor președintelui Trump, care-și expri­mă admirația față de Putin, disprețul față de NATO și UE, insultă și ridiculizează ser­vi­ciile americane de intelligence. Nici n-ar mai fi nevoie de înregistrări video cu pre­ședintele la vreun hotel de lux din centrul Moscovei pentru a sesiza extraordinara opor­tunitate pentru un nou aranjament glo­bal de securitate pe care îl oferă Krem­li­nului noua Administrație de la Wa­shing­ton.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22