De același autor
Economia nu-i chiar o știință exactă. Opiniile specialiștilor diferă, modelele economice diverg adesea, iar predicțiile, chiar făcute cu conștiinciozitate, nu se potrivesc de multe ori. Și totuși, există câteva adevăruri elementare, aș zice la fel de certe și clare precum legea gravitației. De exemplu, că bugetul (unei țări sau al unei gospodării) se dezechilibrează dacă simultan mărești cheltuielile și micșorezi veniturile. Iar pentru a-l echilibra trebuie să te împrumuți, adică să transferi în viitor dezechilibrul. Lucrul e clar, spuneam, și, cu toate astea, Parlamentul României a votat un program de guvernare (și probabil va vota și un buget) care face exact asta: violează o lege economică elementară și chiar bunul simț: mărește cheltuielile prin sporuri substanțiale la salarii, pensii, burse etc. și reduce încasările prin diminuarea TVA cu un punct procentual, pretinzând totodată că se va încadra în deficitul de 3% din PIB, deci nu se va îndatora suplimentar. Din punctul meu de vedere, e la fel ca și când ar fi votată în parlament „depășirea“ legii gravitației.
Singurul argument găsit de PSD și de Guvernul Dragnea-Grindeanu pe moment pentru a explica acest hocus-pocus logic și economic a fost să pretindă că România va beneficia de o creștere economică majoră de 5,5% din PIB în următorii ani. În felul acesta, deși s-ar încasa procentual mai puțin, în valoare absolută s-ar încasa mai mult și astfel s-ar acoperi cheltuielile mai mari. Estimarea a fost considerată de majoritatea economiștilor ca fiind excesiv de optimistă; de fapt, nici guvernul nu mai crede în ea, deoarece, mai recent, ministrul de Finanțe a estimat o creștere de 5,2%. Dar și aceasta pare a fi mult prea optimistă, iar o încetinire a creșterii, undeva între 3 și 4%, pare cu mult mai rezonabilă.
Asta fiind situația, puterea, ținută strâns în acest moment de Liviu Dragnea și acoliții săi, se retrage „pe un aliniament dinainte stabilit“, pe care PSD, demnul urmaș al partidului comunist, îl cunoaște bine și-l practică cu destul succes de multă vreme: diversiunea și propaganda. Să observăm ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni.
Mai întâi s-a spus că guvernul e strâmtorat, fiindcă Iohannis, mai întâi, apoi PNL au blocat lucrurile, prin întârzierea nominalizării primului ministru, într-un caz, prin contestarea la CCR a legii de abilitare a guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.
A venit apoi ceva mult mai substanțial: „gaura de 10 ori 14 miliarde de lei“ din buget, moștenire „tehnocrată“. Votantul a trebuit să înțeleagă de aici (și, grație televiziunilor arondate, asta a și înțeles) că „tehnocrații“ au plecat din sediul guvernului și al Ministerului de Finanțe cu un sac de bani (e liber să presupună că i l-au dus patronului lor, George Soros). S-a vorbit despre comisii de anchetă și mai că nu s-a cerut arestarea în totalitate a fostului guvern. Foștii miniștri au explicat repede că cele 10 miliarde sunt diferența dintre o estimare prea optimistă din vară și ceea ce efectiv s-a încasat la sfârșit de an și că, de fapt, nu există nicio „gaură“. Totuși, noul guvern va putea explica în acest fel de ce va trebui să taie sau să reducă măririle de salarii anunțate: a crezut că lucrurile stau mai bine decât erau în fapt. „Gaura“ din buget a intrat deja printre „post-adevăruri“.
Între timp a sosit și iarna adevărată, cu ceva mai mult ger și zăpadă decât în ultimii ani. Cum mai toate primăriile relevante (inclusiv Bucureștiul, sunt ale PSD), iar oamenii erau nervoși, fiindcă zăpada se strânge lent și insuficient, iar șoselele și căile ferate au rămas blocate prea mult timp, s-a „aflat“ că tehnocrații nu numai că n-au făcut rezerve destule de nisip, dar nici cărbunele nu e suficient și că suntem în „criză energetică iminentă“. Cifrele furnizate l-au contrazis pe ministrul Economiei, dar ce mai contează: populația trebuie să știe că situația e „critică“ și că anumite pierderi economice pot fi explicate dând vina pe fostul guvern și „moștenirea“ sa.
Dar bineînțeles că diversiunea și propaganda majore se manifestă, de săptămâni bune, în cazul „Ghiță“ (sau „Ghiță-Coldea“). Ideea mi se pare simplă și ea beneficiază de câteva crâmpeie de adevăr înconjurate de o mare de falsuri:
- Se demonstrează că „sistemul“ e „securistic“ și privează oamenii de drepturi (cum susține cu orice prilej președintele Senatului).
- Se insistă pe „conexiunea Coldea-Kövesi“, pretinzându-se că lupta anticorupție a fost dictată politic și instrumentată de „servicii“ – eventual susținute „din afară“ (de americani și europeni).
- Se încearcă discreditarea DNA și, ipso facto, reabilitarea morală și chiar juridică (prin amnistie și grațiere colectivă) a marilor corupți condamnați (de la Vântu și Voiculescu la Dragnea însuși).
- În funcție de circumstanțele externe, s-ar putea merge și mai departe și sugera că presiunile americane și europene în vederea luptei anticorupție, cât și susținerea dată de aliați DNA-ului au încălcat regulile democratice, au fost ele înseși definite politic și, deci, nelegitime. Așa încât o reorientare a relațiilor externe spre Rusia, după modelul maghiar, ar fi, poate, de luat în considerație.
- În rezumat, aflăm că era o vreme când toată lumea (Ponta, Udrea, Coldea, Kövesi, Băsescu etc.) era prietenă cu toată lumea, dar că, deodată, unii au început să-i aresteze pe ceilalți, probabil pentru a răspunde presiunilor occidentale.
Oricum, PSD trebuie să se grăbească. El poate păcăli un timp mulți oameni, dar nu poate păcăli economia și legile sale. Diversiunile și propaganda merg o vreme, dar nu mai au putere înaintea buzunarelor goale. O slăbire a UE și o politică neoizolaționistă a SUA, sub noua Administrație Trump, va încuraja protecționismul economic din partea tuturor statelor importante. Pentru România asta e o veste proastă. Iar pentru noii guvernanți va fi un coșmar mult mai rău decât MCV.