Florin Iordache renunta la amnistie, nu si la gratiere: Penitenciarele sunt ocupate 150%

Vlad Toma | 17.01.2017

Florin Iordache, ministrul Justitiei, a declarat astazi, in urma discutiilor aparute in ultima perioada pe tema legii amnistiei si gratierii, ca amnistia nu trebuie avuta in vedere, insa gratierea ramane pe agenda sa, urmand sa discute despre asta cu premierul Grindeanu.

Pe aceeași temă

 

Iordache a motivat necesitatea unei legi a gratierii pe baza situatiei din penitenciarele romanesti, care ar fi ocupate in proportie de 150%, precizand ca ultima lege a gratierii s-a dat in 2002, transmite Hotnews.

 

Constructia unui nou penitenciar ar dura 5 ani, a mai afirmat ministrul Justitiei, care a precizat ca a discutat si cu reprezentantii penitenciarelor, fiind nevoie sa se asigure conditii umane pentru cei care isi executa pedepsele: "In acest moment sunt peste 8.000 de detinuti in plus, peste cele 19.000 de locuri de cazare in penitenciare. Cu romanii care sunt inchisi in strainatate, gradul de ocupare ar fi de peste 200%", a mai spus ministrul Justitiei, conform sursei citate.

 

Noile discutii despre legea amnistiei si gratierii au inceput dupa ce Florin Iordache, noul ministru al Justitiei, a afirmat, in cadrul audierilor din Parlament, ca o astfel de lege ar fi de bun augur.

 

Presedintele Iohannis, procurorul general al Romaniei si sefa DNA au anuntat ca se opun unei legi a amnistiei si gratierii.

 

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, si Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, au declarat acum cateva zile ca o lege a amnistiei si gratierii nu este necesara. Codruta Kovesi, sefa DNA, a precizat ca deocamdata nu exista un astfel de proiect de lege.

 

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a afirmat acum cateva zile, la CSM, ca se va opune cu toata greutatea functiei prezidentiale unei eventuale legi a amnistiei si gratierii, deoarece aceasta ar duce la daramarea statului de drept si la disparitia democratiei din Romania.

 

"Nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ se poate considera sau are pretenţia să fie deasupra legii. Dar sunt unii care chiar au impresia că lor poate li se cuvine să fie deasupra legii, şi mă refer aici la persoane care, de regulă, au poziţii publice, or aşa ceva nu se poate", a mai declarat Iohannis, care a precizat ca se teme "că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal, care ar saluta o astfel de lege (a amnistiei si gratierii, n.red.), care i-ar scăpa de toate problemele."

 

Presedintele i s-a adresat direct ministrului Justitiei atragandu-i atentia asupra problemelor pe care o lege a amnistiei si gratierii le-ar putea aduce, atragand atentia ca presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, este condamnat penal, iar presedintele Senatului, Tariceanu, este urmarit penal:

 

"Dacă ne uităm un pic în jur, domnule Ministru, nu mi-o luați în nume personal, dar constat că Ministrul Justiției, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înțeles greșit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament... În același timp, și nu pot să mă fac că nu văd, Președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este, ce numesc eu, circumstanțe îngrijorătoare."

 
Iohannis a atras atentia ca se va opune cu toata greutatea functiei prezidentiale unei astfel de legi deoarece ar indeparta Romania de valorile euro-atlantice in care cetatenii cred: "Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule Ministru! Dacă ar exista o astfel de inițiativă, eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale! Sper să nu fie cazul."
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22