Procurorul general: Gratierea, un proiect penibil sustinut de o emotie colectiva

E.b. | 18.01.2017

Procurorul general Augustin Lazar a declarat ca dorinta de gratiere este "un proiect penibil" si ca s-au facut "montaje" in media pentru a servi unei emotii colective care sa-l sustina.

Pe aceeași temă

 

 

"Am vazut si alte variante in care anumite montaje au fost facute pentru a servi unei emotii colective care se produce in aceste zile, din pacate, in Romania pentru a sustine acest proiect de lege penibil, care este sustinut de o emotie colectiva", a declarat Lazar, conform HotNews.ro

 

"Ideea generala este ca nu poti avea incredere in magistrati, ca din acest motiv trebuie sa venim cu un act de clementa, sa corectam noi ce fac magistratii. Este fals! Asa ceva nu exista. Magistratii sunt oameni seriosi, noi trebuie sa avem incredere in Justitie, este o justitie europeana si se va vedea la sfarsitul fiecarui dosar daca exista vinovatii sau nu exista vinovatii", a adaugat el.

 

"Vointa legiuitorului a fost foarte clara cand a incrimat acel fapte. Si noi trebuie acum, daca am inceput niste cauze ele trebuie sa mearga la instanta sau, daca sunt la instanta, trebuie sa avem incredere in judecatorii care le vor judeca", a explicat procurorul general.

 

''S-ar vedea ca dezincriminarea este facuta cu dedicatie. Lucrurile sunt foarte clare si nu as dori sa le analizez mai profund pentru ca sunt foarte clare. (...) Nu avem nevoie sa facem o inginerie juridica pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale. Lucrurile sunt clare pentru cine citeste textul. La fel si cu alte fapte. Ar fi total exagerat, spre exemplu, ca la abuzul in serviciu sa se faca o incriminare astfel incat sa se ajunga ca o buna parte din cauzele DNA sa ramana in aer'', a spus Lazar, citat de Agerpres.

 

Totodata, Augustin Lazar a tinut sa precizeze ca si in Franta exista probleme privind supraaglomerarea, insa nu s-au "repezit sa puna in libertate infractorii". 

 

"In Franta, din cate am inteles la ultima vizita pe care am avut-o saptamana trecuta, ei au o depasire de 200% si pentru statul francez reprezinta o problema, dar nu s-au repezit sa puna in libertate infractorii. Din cat s-a dovedit, din studiile facute pana in prezent, majoritatea celor condamnati care au fost pusi in libertate in timp foarte scurt revin si dau de lucru organelor judiciare", a mai aratat Lazar.

 

Intrebat despre petrecerile private despre care Sebastian Ghita sustine ca au avut loc si la care ar fi participat Laura Codruta Kovesi, procurorul general a raspuns ca "nici nu este foarte clar daca este asa".

 

Ministrul jsutitiei, Florin Iordache, a justificat miercuri necesitatea gratierii prin gradul de incarcare de 150% al penitenciarelor romanesti. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22