Pofta penalilor satisfacuta: denunturile, limitate la 6 luni. Mita, greu de depistat

E.b. | 18.01.2017

Denuntatorii nu vor mai scapa de raspundere penala daca nu depun denuntul in termen de sase luni de la savarsirea faptei – asa suna o propunere de modificare a Codului de Procedura Penala.

Pe aceeași temă

 

Potrivit specialistilor, aceasta modificare va face aproape imposibila descoperirea infractiunilor de dare de mita, deoarece denuntatorii apar de regula abia atunci cand cel vizat de o dare de mita nu mai este intr-o pozitie de putere. Or, daca nu vor mai beneficia de reducerea pedepsei, nu vor avea nici un interes sa denunte infractiuni comise cu ani in urma. Astfel, institutia denuntatorului este golita de continut, conform HotNews.ro.


La articolul 290 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins:


„(3) Denunțul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei prevăzute de legea penală, sub sancțiunea lipsirii acestuia de efectele juridice prevăzute de lege care conduc la înlăturarea răspunderii penale.”

 

Potrivit specialistilor in drept consultati, cei care au facut denunturi pana acum sunt in continuare protejati, in sensul ca se inlatura raspunderea penala. Unii juristi sunt insa de parare ca, printr-o interpretare fortata, noua regula s-ar putea aplica si denuntatorilor de pana acum, avand in vedere ca modificarea a fost introdusa in Codul de Procedura Penala, nu in Codul Penal, scrie HotNews.ro.

 

Modificarea pare inspirata dintr-o initiativa a Elenei Udrea, care in septembrie 2016 a depus un proiect de lege prin care vrea modificarea Codului Penal in asa fel incat denunturile privind fapte de coruptie sa nu poata fi facute decat in termen de trei luni de la data comiterii faptei.

 

Elena  Udrea este trimisa in judecata pentru fapte de corupte in dosarele Microsoft si Gala Bute, ambele bazate pe denunturi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22